VELIKA TENISKA DRAMA! Novak Đoković opet izgubio od Janika Sinera, ali kako!

Časlav Vuković 17. 10. 2024. u 21:10 >> 21:02

NOVAK Đoković je izgubio od Janika Siner u polufinalu "Slema šest kraljeva" sa 6:2, 6:7(0) 6:4. Prvi reket sveta je na taj način nastavio seriju pobeda protiv četvrtog na planeti.

FOTO: Profimedia

Srbin u prvom setu ovog meča nije bio na nivou onog od pre četiri dana u finalu Šangaja. To je Italijan iskoristio i dobio ubedljivo taj deo igre.

Istina ovaj meč nije bio takmičarskog karaktera, pošto je u pitanju egzibicija, ali publika u Rijadu je od drugog segmenta mogla da uživa, pošto je u nekim trenucima ličilo kao da igraju finale nekog velikog turnira.

Siner je idealno počeo meč - brejkom. Tu prednost je uspešno čuvao, a u osmom gemu je još jednom rivalu oduzeo servis. Veoma brzo se igralo u ovom delu susreta, pa je prvi set trajao samo 27 minuta.

Probudio se Đoković u drugom setu. Odmah je napravio brejk, potom i potvrdio prednost. Ipak, Italijan je odgovorio serijom od tri gema i vratio je vođstvo na svoju stranu.

Od tog momenta su igrači bili sigurni na svoj servis, pa se ušlo u taj-brejk koji je Srbin odigrao maestralno i dobio ga tako što rivalu nije prepustio nijedan poen.

Treći set je protekao u velikoj borbi. Viđeno je čak pet brejkova, jedan više je napravio 23-godišnjak što mu je omogućilo da trijumfuje posle dva sata i 27 minuta. Njemu je ovo bila četvrta vezana pobeda protiv Noleta.

Janik Siner će u finalu "Slema šest kraljeva" u Rijadu igrati protiv pobednika španskog duela Rafael Nadal - Karlos Alkaraz.

Treći set: Đoković - Siner 2:6, 7:6(0), 4:6

4:6 - Kraj! Janik Siner je pobedio.

4:5 - BREJK SINER! Neverovatan nivo tenisa u ovim trenucima. Italijan opet Srbinu oduzima servis i u narednom gemu će servirati za pobedu.

4:4 - BREJK ĐOKOVIĆ! Kakva borba. Kao da nisu na egzibiciji. Neverovatna bobra se vodi i ne predaju se, čak iako imaju brejk zaostatka!

3:4 - BREJK SINER! Kako se kaže sportskim žargonom - stigla je kazna za propuštene prilike. Janik je uspeo da napravi brejk i sad ga dva gema dele od pobede.

3:3 - Uspeo je Siner da se izvuče. Novak je imao dve brejk prilike, nije ih iskoristio i nastavlja se borba.

3:2 - Kakva borba! Završen je najduži gem u meču, trajao je preko 11 minuta. Siner je imao pet brejk lopti, ali nije uspeo da ih iskoristi, pa Đoković ponovo vodi!

FOTO: Profimedia

2:2 - Nije se dao Siner. Došao je Nole do 15:30, ali izvukao se Italijan i izjednačio rezultat u trećem setu.

2:1 - Savršen završetak gema za Srbina. Odapeo je bekhend paralelu i pogodio samu liniju. U pauzi između gemova je došao doktor i izmasirao rame osvajača 24 grend slem titule.

1:1 - BREJK ĐOKOVIĆ! Odmah Nole vraća izgubljeno. Velika borba se nastavlja. Publika može da bude zadovoljna što je meč neizvestan.

0:1 - BREJK SINER! Iako je dobio drugi set, Đoković je treći otvorio izgubljenim uvodnim gemom. Sad opet mora da juri prednost rivala.

Drugi set: Đoković - Siner 2:6, 7:6(0)

7:6 - Uzvratio je udarac Đoković i dobio drugi set. Izvrsno je Srbin odigrao taj-brejk i ostavio je rivala na nuli. Mala zabrinutost kod Noleta je ta što se dva puta hvatao za rame i tresao ruku.

Screenshot / DAZN

6:6 - Izborio se Đoković za taj brejk. Siner ga je odigrao bolje pre četiri dana u finalu Šangaja.

5:6 - Nikako da se napravi brejk. Bilo je 0:30, ali od tog trenutka je gem bio preslikan kao prošli u kom je servirao srpski as.

5:5 - Sad se Đoković izvukao iz neprijatne situacije. Siner je imao 0:30, no sjajno je Srbin odigrao ostatak gema. Osvajao je poene na razne načine.

4:5 - Već viđeno! Tako se može opisati ovaj gem. Opet je Nole došao do 15:30 i opet je Siner pronašao prava rešenja i uspeo je da preokrene rezultat u gemu i dobije ga.

4:4 - Nastavlja se borba u drugom setu. Nakon što su igrači rezmenili po jedan brejk, od tada su sigurni kad serviraju.

3:4 - Opet je bila polušansa za Noleta. Imao je 15:30, no servis je Italijanu priskočio u pomoć i uspeo je da vrati prednost na svoju stranu.

FOTO: Profimedia

3:3 - Ekspresnim gemom bez izgubljenog poena Đoković prekida seriju rivala. Veoma brzo se igra i gemovi traju kratku.

2:3 - Nastavio je seriju Italijan. Dobio je treći gem u nizu i on je taj koji je bliži pobedi.

2:2 - BREJK SINER! Loš gem za Novaka. Siner je napravio brejk i to tako što Đoković nije osvojio nijedan poen. Brzo je Nole ispustio rano stečenu prednost.

2:1 - Brz gem za aktuelnog šampiona Ju-Es opena. On se na taj način upisao na semaforu u drugom setu.

2:0 - Đoković je potvrdio brej. Ovo je bio možda i najduži gem od početka meča. Ipak, osvajač 24 grend slem titule ga je osvojio tako što je protivniku prepustio dva poena.

1:0 - BREJK ĐOKOVIĆ! Drugi set počinje odlično - brejkom Novaka Đokovića! U finalu Šangaja nije imao nijednu brejk priliku, sad je prvu iskoristio i stekao prednost na startu drugog dela susreta.

Prvi set: Đoković - Siner 2:6

2:6 - BREJK SINER! Još jednom je Siner oduzeo servis Srbinu. Nole je napravio dosta grešaka u ovom gemu i tako omogućio prvom teniseru sve da ubedljivo dobije prvi deo meča.

Screenshot / DAZN

2:5 - Šteta! Bila je ovo dobra prilika da se vrati brejk. Imao je Novak 0:30, servis rivala nije baš idealno funcionisao, ali Janik je uspeo da se izvuče iz te situacije i zadrži prednost brejka.

2:4 - I Đoković je stabilizovao igru i dobija lako svoje servis gemove. Italijan još uvek ime brejk prednosti i zbog toga je bliži osvajanju prvom setu.

1:4 - Veoma se brzo igra, za svega 14 minuta je odigrano pet gemova. Siner je dobio još jedan gem sa "nulom".

1:3 - Ovo se čekalo. Upisao se Đoković na semaforu. Odigrao je dobar gem i čini se da se budi. Ipak, za sad je Janik veoma dobar kada servira.

0:3 - Odlično je Italijan počeo meč. Uspeo je da potvrdi brejk i to bez izgubljenog poena. Čeka se Novak da uđe u pravi ritam.

0:2 - BREJK SINER! Za razliku od meča koji su odigrali pre četiri dana u finalu Šangaja kada u prvom setu nije bilo brejk prilika, momak iz San Kandida je na ovom susretu odmah Noletu oduzeo servis.

Screenshot / DAZN

0:1 - Meč je počeo servisom Janika Sinera. Italijan je dobio prvi gem koji je počeo sjajnim forhend vinerom Đokovića, ali servis prvog na ATP listi je bio dobar i to mu je pomoglo da povede.

Uoči meča:

Nole je pre samo četiri dana igrao protiv Janika Sinera u Kini. Sada će se ponovo sresti, ali za razliku od tog meča koji je Italijan dobio sa 7:6(4), 6:3, ovaj je egzibicionog karaktera.

Ipak, to ne menja činjenicu da su prvi i četvrti igrač planete priredili spektakl i da će svi ljubitelji "belog sporta" uživati u ovom okrašju.

Đoković i Siner su do sad odigrali osam mečeva i trenutni rezultat je 4:4, s tim što je momak iz San Kadida dobio čeriti od poslednjih pet duela.

Ove godine su odigrali dva meča. Osim pobede u Šangaju, Janik je trijumfovao i u polufinalu Australijan opena.

Podsetimo, u drugom polufinalu slema Šest kraljeva snage će odmeriti dva Španca, Rafael Nadal i Karlos Alkaraz.

---

Ako vas zanima Novak Đoković, a i sve ostalo vezano za tenis, pratite vesti o tome na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pogledajte više