NOLE, ŠTETA! Đoković imao više od igre, pa nestao sa terena protiv Janika Sinera

Aleksandar Ilić 13. 10. 2024. u 12:19 >> 12:20

MORAĆE Novak Đoković još da čeka na stoti trofej u karijeri. Na putu ka istoriji zaustavio ga je Janik Siner koji je slavio 2:0 u setovima 7:6(4), 6:3

FOTO: Tanjug/AP

Na korak od toga da se pridruži Džimiju Konorsu i Rodžeru Federeru u "klubu 100", kao igrač sa stotinu ili više trofeja, bio je Novak Đoković. 

Prvi set u duelu protiv Janika Sinera nagoveštavao je veliku dramu. 

Četrnaest godina mlađi Italijan i vremešni Novak Đoković razmenjivali su udarce i oduševljavali publiku u Šangaju, obojica su čuvali svoje servise, sve je stalo u taj-brejk prvog seta. 

U presudnim trenucima stao je Nole, Italijan je imao 5:1, nakon čega je Srbin imao priliku da se vrati, ali ju je propustio nakon nekoliko grešaka, te je brzo na semaforu stajalo "Đoković - Siner 0:1". 

Mučio se Đoković u četvrtom gemu drugog seta na mreži, iskoristio je to rival da dođe do dve brejk-lopte, iskoristio je drugu Italijan. Potvrdio je potom brejk i došao do četvrte pobede protiv Đokovića u karijeri. 

NOVAK ĐOKOVIĆ - JANIK SINER  6:7(4), 3:5

 - Sve ili ništa za Đokovića. Siner je imao malih poteškoća sa servisom, ali ništa ga nije pokolebalo. Nakon 96 minuta tenisa imao je dve meč lopte. 

3:5 - Ne odustaje Novak, sada konačno liči na onog iz prvog seta. Ima tri gem-lopte i koristi prvu, te sav pritisak prebacuje na Italijana. 

2:5 - Tri gem-lopte za Sinera. Spasao je Nole prvu. Drugu nije. Serviraće za ostanak u meču Nole.  

2:4 - U igri je i dalje Đoković. Uzeo je gem na svoj servis. 

1:4 - Okrenula je sreća leđa Đokoviću, promašuje zicere, i napravio je sedmu neiznuđenu grešku, koliko je imao u celom prvom setu. Siner ima tri gem-lopte za potvrdu brejka! Prvu ne koristi. 

1:3 - Ponovo mreža i Novak nisu u ljubavi. Siner dolazi do 0:30. Usledila je odlična reakcija Noleta koji nakon snažne razmene dijagonalom prekida ritam rivala. Ponovo je izašao Novak na mrežu i dao dve brejk-lopte Sineru. 

1:2 - Dosta napeta igra, opao je tempo meča, a obojica pokazuju emocije nakon grešaka. Imao je sreće Siner nakon jednog forhenda, dobio je gem. 

1:1 - Tri gem-lopte za Novaka, odlični servisi u prvom servis gemu drugog seta. Nakon toga tri prva servisa nije ubacio Novak, te je Siner došao do izjednačenja. Trgao se potom Nole koji dobija gem. 

0:1 - Ubrzao je tempo Novak Đoković, oduzeo rivalu dva poena u gemu. Ipak, osvaja gem Siner. 

FOTO: Tanjug/AP

KRAJ PRVOG SETA 6:7(4)

Taj-brejk 4:7

0:1 - Mini-brejk. Odigrao je Novak servis volej, pročitao Siner i poslao dijagonalu. 

0:2 - Potvrđuje ga Siner asom. 

0:3 - Otvorio je dijagonalom teren Đoković, Siner koristi to. 

0:4 - Greši Đoković, nakon duge razmene pogađa mrežu. 

1:4 - Konačno, Đoković dolazi do poena.

1:5 - Kratak ritern, kažnjava Siner. 

2:5 - Mini-brejk Đokovića. 

3:5 - Vratio se Đoković u život. Vezao dva poena. 

3:6 - Tri set lopte. Imao je na mreži veliku priliku Đoković, nije je iskoristio. 

4:6 - Ne predaje se Đoković, spasao je prvu set loptu. 

4:7 - Šalje Novak lopticu u aut. 

6:6 - Imao je Siner 30:0, pokušao je skraćenu loptu, završila je u mreži. Zanimljivo da se igra jako visokim tempom, poene osvajaju nakon svega pet razmena u proseku, zato je 11 gemova odigrano za samo 46 minuta. Imaće ipak Siner dve gem-lopte. Ne koristi prvu, ali koristi drugu. Taj-brejk. 

6:5 - Odličan gem Đokovića. Dobar prvi, ali i drugi servis. Tri gem-lopte. Prvu koristi.  Novak Đoković je na svoj servis dobio poslednjih petnaest poena, zaista impresivna statistika protiv najboljeg tenisera na atp listi danas. Servira Italijan za ostanak u setu. 

5:5 - Konačno je Đoković uzeo poen kada Siner ubaci prvi servis. Ne samo jedan, već dva u nizu. Usledio je dobar servis Italijana za 30:15, a potom još jedan i na kraju gem-lopta. 

5:4 - Novi siguran gem za Đokovića na servis, sav pritisak prebacuje na Sinera koji će servirati za ostanak u setu. 

4:4 - Zanimljivo je da Novak Đoković nije do sada uzeo poen na servis rivala kada Janik ubaci prvi servis (9 od 9 do sada). 

4:3 - Kao da ne igra protiv najboljeg igrača planete, već protiv nekog debitanta, Đoković na servis dominira, "nulom" uzima gem. 

3:3 - U do sadašnjem toku meča 76 posto prvog servisa ubacio je Đoković, naspram 59 rivala. Imao je priliku Novak da napadne, gađao je liniju, ali je bio neprecizan, dve gem-lopte za Sinera, koji koristi prvu. 

FOTO: Tanjug/AP

3:2 - Lagano Novak osvaja svoj gem. 

2:2 - Sada je Novak Đoković taj koji pritiska rivala, kik riternom došao je do 30:30, promašio je prvi servis Siner, a to nije potom iskoristio Novak za prvu brejk-loptu. Sačuvao je servis Italijan. 

2:1 - Dva uvodna poena osvojio je na servis Srbina, Siner, ali nije Novaku ruka zadrhtala, prvo je dobio viner, pa as za 30:30. Sjajan forhend usledio je za novu gem-loptu Noleta. 

1:1 - Kao razjareni bik krenuo je Siner, tri sjajna servisa, mučio je ritern Đokovića, tri gem-lopte za Italijana, prvu spašava Nole, ali ne i drugu. 

FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Prvi je na servisu bio Novak Đoković. Siner je krenuo agresivno, a već u prvom poenu pogrešio je. Mučio se Nole sa servisom, nije ubacio dva prva. Nije mnogo problema to napravilo Noletu koji je došao do dve gem-lopte. Koristi Srbin drugu. 

10.01 - OTPISALI NOVAKA: Đoković ovako nešto ne pamti pred neko finale

9.25 - "NISAM JEDINI KRIVAC ZA DOPING" Bivši Sinerov fizio: Pre ili kasnije ću reći šta se desilo

UOČI MEČA 

Novak Đoković i (14 godina mlađi) Janik Siner odigrali su do sada sedam mečeva i srpski teniser vodi sa 4:3 u pobedama.

Đoković je trijumfovao u prva tri međusobna duela, a onda je Italijan od naredna četiri u tri navrata bio bolji.

Prvi put je Siner savladao Đokovića u grupnoj fazi Završnog turnira u Torinu 2023, ali je na istom mestu od istog protivnika izgubio u finalu, do danas jedinom u kojem su se sreli. 

Samo nedelju dana kasnije nadigrao je srpskog tenisera u polufinalu Dejvis kupa, nakon što je Đoković u odlučujućem setu propustio tri meč lopte.

Ove godine su igrali samo u polufinalu Australijan opena, gde je Italijan prekinuo Novakov niz od 33 pobede u Melburn parku, koji je započeo još 2018.

NOVAK ĐOKOVIĆ ZA ISTORIJU 

Novak Đoković će danas igrati svoje 141. finale u karijeri. Izašao je kao pobednik 99 puta, a 41 meč za trofej je izgubio.

Srpski teniser je rekorder po broju finala na masters turnirima. Igrao ih je 58 i 40 puta podigao pehar.

Janik Siner je u karijeri odigrao 21 finale, a izgubio ih je pet. Računajući samo masters turnire, pet puta je stigao do meča za trofej. Tri puta je slavio  i dva puta izgubio u Majamiju - 2021. i 2023. godine.

SINER U DOBROJ SERIJI 

Janik Siner (23) je prvi teniser sveta, a plasmanom u finale mastersa u Šangaju osigurao je lidersku poziciju do kraja 2024. godine. U karijeri je osvoji 16 ATP titula, od toga šest ove sezone, uključujući i dva grend slema - Australijan open i Ju-Es open.

Italijan je u seriji sjajnih rezultata. Od poslednja 22 meča, na četiri različita turnira, izgubio je samo jedan. Niz je započeo u avgustu, kada je osvojio masters u Sinsinatiju, potom je bio najbolji na Ju-Es openu, a pobedio ga je samo Karlos Alkaraz u finalu turnira u Pekingu, pre nego što je i u Šangaju stigao na korak do pehara.

Đoković igra za 100. titulu i 41. masters

Novak Đoković prvi put još od 2019. godine učestvuje na mastersu u Šangaju, koji je osvojio četiri puta, po čemu mu nema ravnog. Najbolji teniser svih vremena samo pet puta je poražen u najmnogoljudnijem kineskom gradu.

Đoković je rekorder i po ukupnom broju pehara sa turnira iz ATP serije 1.000, pošto ih je podigao okruglo 40. Pokušaće u Kini da zaokruži još jedan veliki jubilej i osvoji 100. titulu u karijeri, čime bi postao tek treći igrač u istoriji "belog sporta" sa trocifrenim brojem trofeja. Više ih imaju samo Rodžer Federer (103) i Džimi Konors (109).

Osim olimpijskog turnira u Parizu, koji je i bio prvi prioritet, Đoković tokom 2024. nije osvojio nijednu titulu, što mu se nije dogodilo još od 2005. godine. Pre Šangaja odigrao je samo jedno finale - na Vimbldonu, gde ga je nadigrao Karlos Alkaraz.

Pogledajte više