ODLAZAK TENISKOG KRALJA! Rivalstvo sa Đokovićem i Federerom... Po ovome ćemo pamtiti karijeru Rafe Nadala

Aleksandar Ilić 10. 10. 2024. u 16:37

JEDAN od najboljih tenisera svih vremena Rafael Nadal, objavio je završetak karijere. Igrač koji je uz Rodžera Federera i Novaka Đokovića obeležio tenisku epohu i ispisao zlatne strane istorije "belog sporta" završio je karijeru u 38. godini sa 22 osvojena grend slema čime je upisan na drugom mestu iza Noleta kao drugi najbolji igrač u istoriji.

Foto: Profimedia

Od "velike trojke" ostao je sada samo Novak Đoković, koji je neprikosnoven sa 24 osvojenih grend slem titula. No, "Novosti" se osvrću na dostignuća po kojima ćemo da pamtimo Rafaela Nadala, "bika sa Majorke" kome se divio teniski svet. 

PRVA GREND SLEM TITULA I TRENUTAK KOJI JE NAJAVIO BLISTAVU KARIJERU 

Prvi put Rafael Nadal pojavio se na Rolan Garosu 2005. godine. Tada, devetnaestogodišnji Rafael Nadal je u polufinalu savladao Rodžera Federera. Potom je trijumfovao nad Marianom Puertom u finalu, čime je najavio blistavu karijeru. Takođe, Rafael Nadal je u tome periodu savladao i Pita Samprasa.

NADAL - FEDERER / VIMBLDON 2008. 

Rafael Nadal je dva puta u nizu (2006. i 2007. godine) poražen od Rodžera Federera u finalu Vimbldona. Treća je bila sreća, u finalu za koje mnogi teniski stručnjaci govore da je "jedno od najvećih grend slem finala ikada odigranih". Borba je trajala skoro pet časova, a Španac je dobio dramatičan duel nakon pet setova. 

Foto: Profimedia

DRUGI IGRAČ KOJI JE OSVOJIO "ZLATNI SLEM" 

U 2010. godini nije najbolje krenulo po Nadala. Izgubio je četvrtfinale Australijan opena. Potom je sve krenulo bolje po njega. Vezao je Rolan Garos i Vimbldon, pobedio je na kraju i Novaka Đokovića osvojivši prvu titulu na Ju-Es openu. Osvojio je ranije tri grend slema i zlato na Olimpijskim igrama 2008. godine, a 2010. godine u Njujorku kompletirao je "karijerni zlatni slam. Postao je drugi nakon Andrea Agasija kome je to pošlo za rukom. 

DRUGI NAJBOLjI IGRAČ SVIH VREMENA 

Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković - "velika trojka" koja je obeležila tenisku istoriju svojim rivalstvom. 

Na početku je Nadal bio najuspešniji, osvojio je Australijan open 2022. godine, izjednačio rekord sa Rodžerom Federerrom, a nakon Rolan Garosa osamostalio se kao teniser sa najviše osvojenih grend slem titula. Proradio je kod Novaka potom srpski inat, te je sada Novak Đoković sa 24 titula najuspešniji, dve manje ima Španac, a 20 ima Federer. 

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

APSOLUTNI KRALj FRANCUSKE ŠLjAKE! 

Rafael Nadal je neprikosnoveni kralj pariske šljake. Osvojio je Rolan Garos čak 14 puta. Španac je svoju istoriju krenuo da piše 2005. godine, potom je vezao još tri u nizu, čime je prestigao Bjorna Borga. Nastavio je svoj niz od 2010. do 2014. godine, a potom i od 2017. do 2020. godine. Poslednju titulu osvojio je 2022. godine postavši drugi najstariji teniser koji je osvojio turnir u Parizu sa 37 godina i dva dana. 

BONUS VIDEO: DOČEK ZA PAMĆENjE: Zajedničko  uživanje košarkaša Srbije i navijača 

Pogledajte više