SIMBOLIČNO ZA KRAJ: Novak Đoković je bio poslednji protivnik Rafaela Nadala

Novosti online 10. 10. 2024. u 13:16

Rafael Nadal je doneo odluku da ode u penziju, čime će biti stavljena tačka na veličanstvenu karijeru.

Foto: Profimedia

Nju je, između ostalog, obeležilo rivalstvo "velike trojke", koju je činio sa Rodžerom Federerom, ali i Novakom Đokovićem.

Nadal i Đoković su se sastali 60 puta i Srbin sada definitivno ostaje na boljem skoru pošto je pobedio u 31 duelu, dok je Bik sa Majorke slavio u 29. To je ujedno najduže rivalstvo u Open eri i jedini su igrači koji su igrali sva četiri grend slem finala uzastopno u pojedinačnoj konkurenciji.

Foto: Profimedia

Prvi meč su odigrali 2006. godine na Rolan Garosu u četvrtfinalu, gde je pobedio Nadal nakon što je Novak morao da preda zbog povrede u trećem setu. Prvo finale su odigrali 2007. godine u Indijan Velsu i Nadal je osvojio turnir.

Beograđanin je prvi put pobedio Nadala u četvrtfinalu Majamija 2007. godine. Zanimljivo je i to da su od marta 2011. do aprila 2013. odigrali jedanaest uzastopnih finalnih mečeva.

Ostaće upamćeno da je svoj poslednji singl meč u karijeri odigrao 29. jula protiv svog najvećeg rivala Novaka Đokovića na Olimpijski igrama u Parizu. Bio je u pitanju duel drugog kola, a srpski as je bez problem pobedio starog znanca s rezulatom 6:1, 6:4.

Već tada je bilo jasno da se Rafinoj karijeri bliži kraj, a njegova izjava posle obračuna je dodatno podgrejala glasine.

- Nisam mogao da igram na nivou na kome sam želeo, a on mi praktično ništa i nije poklanjao. Nisam imao kontinuitet dobrih udaraca da bih mu pravio probleme, a nemam ni one moje noge od pre 15 godina, onda i nećete napraviti probleme najboljem u istoriji tenisa, zar ne? - rekao je Nadal.

BONUS VIDEO "NOVAKOMANIJA": Navijači pohrlili da se slikaju sa Novakom Đokovićem

Pogledajte više