ĐOKOVIĆ UBEDLJIVO PROTIV RUSA: Novak razbio Safiulina i nastavio pohod ka trofeju u Šangaju

Časlav Vuković 09. 10. 2024. u 13:51

NOVAK Đoković plasirao se u četvrtfinale Šangaja nakon što je ubedljivo pobedio Romana Safiulina sa 6:3, 6:2

FOTO: Tanjug/AP

Voli srpski as da igra u Kini, a voli publika i njega da gleda. Imaće priliku da to gleda i u nastavku turnira, te je tako nastavio borbu za trofej na ovom mastersu.

Novak je meč počeo dobro. Činilo se da je odmah napravio brejk, ali... Rus je zatražio video-proveru svog udarca i dobro je postupio pošto je lopta zakačila liniju. Potom je 61. na ATP listi uspeo da dobije gem.

Trgao se nakon svega Safiulin i u petom gemu došao do dve brejk šanse. Ipak, sad je Đoković uspeo da se spase iz teške situacije i potom u idealnom trenutku oduzeo servis rivalu.

Igrao se osmi gem, ritern je proradio, forhend je dobro funkcionisao i na semaforu je pisalo 5:3. Nole je to potvrdio u narednom gemu i došao na set od plasmana u četvrtfinale.

Drugi set počeo je idealno za Srbina - brejkom! Mogao je Safiulin da vrati izgubljeno u četvrtom gemu, ali četvrti igrač planete se izvukao iz te situacije i potom još jednim brejkom rešio sve dileme oko pobednika.

Kad je stekao dva brejka prednosti bilo je jasno da Rus više neće moći da se vrati u meč. Novak je sigurnom igrom uspeo da privede meč kraju i trijumfuje posle 72.

Vredi istaći da je srpskom asu ovo bila 37. pobeda u Šangaju, a do sad je četiri puta podizao pehar na ovom turniru.

Đoković će u četvrtfinalu igrati protiv Čeha Jakuba Menšika koji je bio bolji od Grigora Dimitrova. Taj duel na programu je u petak.

Drugi set: Đoković - Safiulin 6:3, 6:2

6:2 - Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Šangaja.

5:2 - U životu je Roman, ali Srbin će u narednom gemu servirati za trijumf.

5:1 - Još jedan gem nedostaje Noletu da se plasira u četvrtfinale mastersa u Šangaju.

4:1 - Užasan gem odigrao je Roman. Đoković ima dva brejka prednosti i pravo bi čudo bilo da ovo propusti.

3:1 - Bilo je problema za Noleta, Rus je imao brejk šansu, ali uspeo je Srbin da se izvuče i zadrži prednost brejka koju je stekao na startu seta.

2:1 - Upisao se Safiulin na semaforu u drugom setu. Sigurno je da se neće predati, no sve je u rukama najboljeg tenisera svih vremena.

2:0 - Kakva serija. Novak je osvojio peti uzastopni gem i krupnim koracima hita ka novoj pobedi u Šangaju.

1:0 - BREJK ĐOKOVIĆ! Idealan početak drugog seta. Odmah je Nole oduzeo servis rivalu i sad je sve u njegovim rukama da odredi koliko će još trajati ovaj meč.

Prvi set: Đoković - Safiulin 6:3

6:3 - Bilo je malo problema, protivnik je imao 15:30, no najvažnije je da je set okončan u korist srpskog tenisera koga jedan set deli od plasmana u četvrtfinale Šangaja.

5:3 - BREJK ĐOKOVIĆ! Ovo se čekalo. Savršen gem je odigrao Nole i uspeo je da napravi brejk. Gem je završio sjajnim forhend vinerom i u narednom servira za vođstvo.

4:3 - Bilo je ovo potrebno Noletu. Osvojio je lak gem i sad može da se usredsredi i pokuša da oduzme servis protivniku.

3:3 - Često Safiulin bira servise u telo protivnika i to mu za sad donosi rezultat. Igra Rus korektno od početka meča, ali Novakov ritern nije kao u meču protiv Kobolija i to je možda za sad najveći problem u igri osvajača 99 titula.

3:2 - Nije bilo prijatno, ali dobro se završilo. Imao je dve brejk-lopte 61. igrač sveta. Ipak, servis je u tom trenutku priskočio u pomoć i Đoković je uspeo da preokrene stvari i ponovo povede.

FOTO: Tanjug/AP

2:2 - Nakon što se suočio Safiulin sa brejk prilikom u prošlom gemu, ovaj je odigrao odlično i dobio ga bez izgubljenog poena.

2:1 - Ponovo vodi Đoković. Malo se zakomplikovao gem u kom je imao 40:0, ipak na kraju je uspeo da ga dobije tako što je rival napravio grešku.

1:1 - Kakav gem. Nije sreća bila na strani Srbina. Trenutno četvrti teniser sveta je u jednom momentu napravio brejk, ali je Rus zatražio čelendž i lopta je zakačila liniju. Potom je Safiulin vezao dva dobra servisa i uspeo da dobije gem.

1:0 - Đoković je odlučio da prvi servira i to je uradio odlično. Odigrao je fantastičan gem u kom rivalu nije prepustio nijedan poen. Nole je pogodio sva četiri prva servisa, kao i dva forhend vinera.

Uoči meča:

Nole se sa 61. igračem sveta do sad sastajao dva puta i oba puta je slavio osvajač 24 grend slem titule.

Prvi put su igrali 2022. godine u Tel Avivu kad je bilo 6:1, 7:6(3). Ove godine u Monte Karlu odigrali su drugi međusobni duel i Novak je bio ubedljiv - 6:1, 6:2.

Đoković je u prvom kolu bio slobodan, u drugom je savladao Aleksa Mikelsena, a potom i Flavija Kobolija. Rus je do sad na turniru bio bolji od Beibita Žukajeva, Aleksandra Bublika i Frensisa Tijafoa.

Pobednik ovog meča će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Jakub Menšik - Grigor Dimitrov.

BONUS VIDEO: OVACIJE PUBLIKE: Teniseri Srbije spremni za meč Dejvis kupa

Pogledajte više