TENISKA ELITO, ČUVAJ SE! Novak Đoković kad dođe u Kinu i sa 37 godina deluje kao sila

Novosti online 08. 10. 2024. u 11:30 >> 13:08

Novak Đoković je odigrao najbolji meč od Olimpijskih igara i pregazio Flavija Kobolija - 6:1, 6:2 i tako se plasirao u osminu finala mastersa u Šangaju.

FOTO: Profimedia

Od samog početka meča Đoković je diktirao tempo, znao je šta želi, igrao je fenomenalno i pitao se za apsolutno sve na terenu. Koboli je delovao malo uplašen, stegnut, što je razumljivo imajući u vidu ko je preko puta njega stajao.

Njih dvojica do sada nikada nisu igrali, a Koboli neće po dobrom pamtiti prvi susret sa najboljim teniserom u istoriji ovog sporta, bar što se rezultata tiče...

Već u ranoj fazi meča Novak je uzeo brejk rivalu, potom još jedan i poveo sa 4:1, te je već tada bilo jasno u kom pravcu će ići ovaj meč. Novak se nije opuštao, igrao je maksimalno oprezno i rivalu niti u jednom momentu nije pružio šansu da se vrati u meč.

Sa 6:1 je osvojio prvi set, i u istom ritmu nastavio je da igra u drugom! Koboli je nešto bolje zaigrao, bio je sigurniji na svom servisu, ali je Novak u petom gemu uspeo da stigne do brejka i potpuno slomi rivala...

Potom je uzeo još jedan brejk, poveo sa 5:2 i bacio na kolena mladog Italijana, koji danas apsolutno ništa nije mogao da uradi na terenu, a Novak je na furiozan način stigao do osmine finala mastersa u Šangaju!

Ovo je veoma bitan turnir za Novaka, pošto u Šangaju ima priliku da stigne do 100. titule u karijeri, ali i da napravi veliki korak ka Završnom mastersu u Torinu.

FOTO: Profimedia

 

 

Novak Đoković - Flavio Koboli 6:1, 6:2

DRUGI SET 6:2

6:2 - Kraj! Novak Đoković je pobedio Flavija Kobolija sa 2-0 u setovima za 63 minuta igre.

5:2 -  Još malo! Jako, jako neizvestan gem! Flavio Koboli je poveo, ali onda je bio dekoncentrisan i dozvolio je Novaku ne samo da izjednači već i da dođe do brejk-lopte. Prvu brejk-loptu nije iskoristio, drugu jeste!

4:2 - Đoković sve bliži četvrtfinalu. Novak je servirao za potvrdu brejka i pogrešio pa je Koboli osvojio prvi poen, da bi onda pogodio nec iz drugog servisa i umalo dupla greška, ali je srpski as dobro odradio posao i izjednačio na 15:15 da bi sledeći poen osvojio iz drugog servisa kada je Koboli pogodio mrežu. Vinerom završava gem i potvrđuje brejk za 4:2.

3:2 - Brejk Novak Đoković! Došao je Novak do 0:40, Koboli je spasao prvu brejk-šansu, ali je onda usledila fantastična bekhend paralela Đokovića koji sada ima prednost i u drugom setu.

2:2 - Novak Đoković igra odlično, liči na onoga iz zlatnih dana kada je gazio rivale na svim turnirima. 

1:2- Druga prednost za Flavija. Igralo se na razliku, možda je Nole i mogao da napadne brejk, ali je as servisom Koboli stigao do gem-lopte, a vrlo brzo i do 2:1.

1:1 - Bez izgubljenog poena Novak Đoković dobija ovaj gem. Na 30:0 je napao mrežu posle servisa i on to jako retko radi, a sada mu se to isplatilo.

0:1 - Koboli vodi. Novak Đoković nastavlja tamo gde je stao. Kontrolisao je razmene, preuzeo inicijativu i imao šansu da dođe do brejka odmah na startu. Ipak, izvukao se Koboli, veoma dobro je pogađao polja koja je i ciljao i zbog toga došao do prvog gema na startu drugog seta.

FOTO: Profimedia

 

PRVI SET 6:1

6:1 - Dominacija Novaka Đokovića. Dve greške Kobolija, dva puta pogođena mreža i Novak Đoković brzo dolazi do prvog seta sa samo jednim izgubljenim gemom!

5:1 - Novi brejk! Duge razmene ne odgovaraju Koboliju, kada god se produži poen srpski teniser ga uzme. Na 30:30, je probao da skrati Italijan i dao je brejk-šansu rivalu. Nije je iskoristio, ali je iskoristio treću brejk-loptu! 

4:1 - Izgleda da je Koboli svoj najbolji tenis odigrao tokom duela sa Stenom Vavrinkom, dok je Novak sa druge strane igrao za navijače.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

 

3:1 - Prvi gem u meču za Italijana. Ubacio je svih šest prvih servisa, a lako je stigao do 40:0. Vratio se Nole, osvojio je dva poena, ali dobrim servisom Flavio smanjuje razliku.

3:0 - Iako je imao neke lošije udarce, jednostavno nije mogao ni sada Italijan da parira Novaku. Sigurno je udarao lopticu, blizu linija, uglavnom se Koboli branio i to neuspešno. 

2:0 - Brejk Novaka Đokovića! Loš prvi servis Kobolija i dubok aut, da bi potom nove duže razmene Đoković izašao kao pobednik i poveo sa 15:0. Slao je srpski as udarce u telo Kobolija i italijanski teniser nije znao kako da odgovori. Brzo Đoković dolazi do 40:0 na Kobolijev servis, ali prvu brejk-loptu nije iskoristio i poslao je lopticu skroz levo u duboki aut. Potom nova duža razmena i greška Kobolija koji pogađa mrežu pa Đoković dolazi do brejka i vođstva od 2:0

FOTO: Profimedia

 


1:0 - Napeto – Đoković, ipak, dobio prvi gem. Napravio je grešku srpski as na početku meča i prvi poen pripada Koboliju, da bi potom pogodio nec iz prvog servisa da bi iz trećeg udarca izjednačio na 15:15. Potom loš prvi servis, pa kik-servis iz drugog pokušaja i onda nemoćni Italijan pogađa mrežu iz dosta slabog udarca pa Đoković dolazi do 30:15. Izjednačio je Koboli iskoristivši svoju prednost ali Đoković nije dozvolio da olako izgubi prvi gem da bi Italijan izborio đus. Đoković je stigao do prednosti, a onda nakon dugačke razmene nadmudruje Kobolija koji pogađa mrežu i srpski teniser dobija prvi gem. 1:0

Uoči meča

Novak Đoković nastavlja takmičenje na mastersu u Šangaju i pohod ka 100. tituli u karijeri.

Najbolji teniser je u drugom kolu pobedio Amerikanca Mikelsena sa 2:0 u setovima, a u trećem kolu ga očekuje Flavio Koboli, koji je u tri seta pobedio Stana Vavrinku, sa 6:7 (6), 7:6 (4), 6:3.

Njihov duel na programu je oko 12.30 časova po srednjoevropskom vremenu, uz direktan prenos na kanalima Sport kluba, a tekstualni prenos meča možete pratiti na našem portalu.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

 

Nole je apsolutni favorit, kvota na pobedu četvrtog tenisera sveta je 1,13, a na Italijana 7,5, što najbolje govori o odnosu snaga, ali Srbin ima da reši dve jednačine, Kobolija koga ne poznaje dobro i da krene ka vizi za Završni master u Torinu.

- Novak je moj idol. Kada sam počeo da se bavim tenisom, gledao sam njegove mečeve, sada i dalje idem na spavanje gledajući njegove udarce. Radujem se susretu sa njim, želim da uživam u svakom poenu - rekao je Koboli pred duel sa Srbinom.

BONUS VIDEO: "NOVAKOMANIJA": Navijači pohrlili da se slikaju sa Novakom Đokovićem

Pogledajte više