JANIK SINER RAZOTKRIVEN! Evo zašto je "najbolji" teniser sveta dopingovan

Novosti online 08. 10. 2024. u 08:16

Italijanski teniser Janik Siner, trenutno u Šangaju gde se takmiči na turniru masters serije, suočava se sa ozbiljnim optužbama za doping, što je tema koja je privukla pažnju javnosti širom sveta. Džon Verthajm, novinar portala "Sports ilustrejted", istakao je nelogičnosti u celokupnoj situaciji, istražujući kako bi mogao vrhunski teniser rizikovati svoju karijeru i ugled.

FOTO: Tanjug/AP

Verthajm je istakao da postoji niz nelogičnosti u slučaju Janika Sinera. Kao sveži šampion jednog od najvećih turnira, Siner je uživao besprekoran ugled i unosne sponzorske ugovore, što čini sumnjivim da bi rizikovao sve to upotrebom nedozvoljenih supstanci.

- Postoji rupa u logici na obe strane. U Sinerovu odbranu, malo smisla ima to da bi igrač iz vrha, sveži šampion jednog od najvećih turnira, mesecima pre narednog turnira, neukaljane reputacije i ugovorom sa sponzorom od devet cifara… Rizikovao sve to. Kako bi se dopingovao. U martu. U toj količini. Jednostavno, stvari se ne slažu - napisao je on prvo deo posvećen odbarni italijanskog tenisera.

Takođe, upitao se kako bi tim vrhunskih trenera i sportskih naučnika mogao tako nepažljivo postupiti, koristeći zabranjenu supstancu za tretiranje obične posekotine, što je ocenio kao "galaktički, umnosavijajući, erodefinišući tip zapostavljanja".

FOTO: Tanjug/AP

 

- Ni njegova odbrana nije uverljiva. Da tim utreniranih, iskusnih trenera i sportskih naučnika bude baš toliko trapav? Koristili su proizvod koji se nalazi na listi zabranjenih supstanci VADA – za koji znaju da je na listi, sa kojim imaju problematičnu istoriju, koji je prodavan u paketu sa upozorenjem na doping – za tretiranje posekotine? I onda, bez rukavica, masirali sportistu vrednog 100 miliona dolara? - dodao je Džon.

Argentinac Giljermo Korija, nekadašnji treći teniser sveta, koji je tokom karijere bio suspendovan zbog dopinga, kaže da nije imao isti tretman kao Janik Siner. On je 2001. bio kažnjen sa dve godine i skoro 100 hiljada dolara. Potom je uspeo da dokaže da nije kriv i posle sedam meseci je mogao da se vrati na teren.

- Nandronolon je ušao u moj organizam kroz zaraženi vitamin. Nažalost, nisam imao isti tretman kao Siner - rekao je u intervjuu za magazin "Klej" Giljermo Korija.

- Doping me je ubio, bio sam u najboljoj formi, posle sam se vratio ogorčen. Angažovao sam psihologe, išao na detektor laži, pravio genetske testove kako bih dokazao kako je doping ušao u moje telo, da nisam hteo da izvučem nikakvu korist od toga. 

FOTO: Tanjug/AP

 

Tužio je američku farmaceutsku firmu, koju je smatrao krivom za to što mu se dogodilo, tražio odštetu od 10 miliona dolara, ali su se vansudskim poravnanjem dogovorili na trećinu te sume. Siner je prošao mnogo bolje, nije morao da prolazi kroz to, za razliku od Korije, Simone Halep i nekih drugih. On može da igra dok se bori da dokaže da nije kriv. 

- Samo jedno tražim, da svi imaju isti tretman - dodao je Korija, koji je igrao finale Rolan Garosa, 2004. Vodio je sa 2:0 u finalu protiv zemljaka Gastona Gaudija, imao i meč-lopte, ali nije dovršio posao.

BONUS VIDEO: "NOVAKOMANIJA": Navijači pohrlili da se slikaju sa Novakom Đokovićem

Pogledajte više