JANIK SINER JE ZATEČEN! Otkriveni novi detalji doping skandala koji je uzdrmao teniski svet

Novosti online 03. 10. 2024. u 10:01

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani, na odluku Međunarodnog tela za integritet u tenisu (ITIA) o oslobađajućoj presudi Janika Sinera, koji priznaje da noćima ne spava zbog afere.

FOTO: Tanjug/AP

Siner je u martu u dva navrata bio pozitivan na zabranjenu supstancu klostebol. Odlukom ITIA je Siner oslobođen svake odgovornosti u slučaju. Međutim, usledio je preokret, novi problemi i strah od suspenzije, jer VADA traži suspenziju od godinu do dve dana.

- Mnogo noći nisam spavao. Ovo je veoma delikatna situacija, nimalo mi se ne dopada. Jedino želim da ponovim da ništa loše nisam uradio“, kaže Italijan.

Nije očekivao žalbu Svetske antidoping agencije kada je njegov slučaj u pitanju.

- Veoma sam razočaran što sam ponovo u istoj situaciji. Neće biti nimalo lakše. Jedino što pokušavam je da ostanem skoncentrisan na terenu, da budem spreman da uradim sve što treba za svaku partiju. Ovo je teško i za moju ekipu, ja nisam sam u svemu ovome. Okružen sam bliskim ljudima koji znaju kroz šta prolazim i dobro me poznaju“, konstatovao je Italijan.

Situacija se još nije smirila oko ove odluke, kada je u centar pažnje izašlo ime Nikol Sepstid, nekada prve žene UKAD, krovne antidoping organizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je u septembru 2021. godine postala direktor ITIA, piše "Nova.rs".

Sepstid je u trenutku dolaska na čelo ITIA iza sebe imala popriličan broj skandala, pošto je VADA istraživala način na koji je UKAD postupila u slučaju britanskih biciklista koji su 2010. godine bili pozitivni na nandrolon.

FOTO: Tanjug/AP

 

Nedugo potom, na račun prve žene britanskog antidoping programa usledile su brojne kontroverze – portal Sports integrity iniative preneo je podatak da je ova organizacija uradila dodatne testove za samo 120 uzoraka u periodu od devet godina, zaključno sa 21. januarom 2020. godine, iako su Britanci u tom razdoblju imali neke od najvećih problema sa dopingom.

U aprilu 2016. godine Toni Miničijelo, trener nekadašnje olimpijske šampionke Džesike Enis-Hil, pozvao je na njenu ostavku zbog lošeg rukovođenja istrage povodom optužbi da su igrači nekoliko premijerligaških klubova bili pozitivni na doping.

Ipak, najveći problem predstavlja informacija portala „Dejli mejl“ iz 2022. godine, da je navodno najboljim igračima sveta dopušteno da biraju kada će biti testirani, kao i da im je javljano unapred da ih očekuju testovi na turniru, i to od strane Sapstid.

Ostaje nam da vidimo šta će se dešavati u narednim danima. VADA ima rok do 10. oktobra da CAS dostavi potrebnu dokumentaciju, nakon čega bi trebalo da bude poznato kada bi mogla da bude doneta konačna odluka kada je u pitanju sudbina trenutno najboljeg tenisera sveta.

BONUS VIDEO:  "NOVAKOMANIJA": Navijači pohrlili da se slikaju sa Novakom Đokovićem

Pogledajte više