POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk

A. I. 22. 09. 2024. u 09:28

KADA je Novak Đoković osnovao PTPA udruženje tenisera i Teniserki nisu svi blagonaklono gledali na to, smatrajući da želi da uruši ATP, krovnu tenisku organizaciju, ali sada polako i najbolji teniseri planete počinju da shvataju misiju Novaka Đokovića.

FOTO: Tanjug/AP

PTPA osnovan je sa ciljem da pomogne igračima koji su lošije rangirani da zarade više, ali takođe i sa ciljem da pomogne oko rasterećenja kalendara, stavljajući dobrobit i zdravlje igrača ispred profita. 

Podržali su Novaka tada lošije rangirani, dok su oni iz vrha mahom ćutali, ali... 

Kako je vreme prolazilo, shvatili su. Prvo je glas podigao Karlos Alkaraz. On je nakon pobede nad Benom Šeltonom izjavio: 

- U narednih nekoliko godina ćemo imati još više obaveznih turnira. Ubiće nas na neki način. Voleo bih da imam više slobodnog vremena, rekao je prethodno Alkaras na Lejver kupu. 

Takav stav deli i Zverev koji je ove sezone odigrao najviše mečeva – 73.

-Tenis ima najdužu sezonu u profesionalnom sportu – žalio se Aleksander Zverev.- Junajted kup počinje 27. decembra, a Masters u Torinu se završava 20. novembra. Ko igra završnicu Dejvis kupa, njemu sezona još duže traje. Nemamo vremena za odmor, da pripremimo telo, da razvijemo mišiće… Nemamo luksuz da ne uzmemo reket ceo mesec i fizički se pripremimo za veoma dugu i tešku sezonu. Čim se vratimo sa odmora, moramo da odradimo 2-3 nedelje priprema i već nas čeka igranje u Australiji, poručio je Zverev i dodao da je njegovo telo sada u dobrom stanju, ali je pitanje da li će tako biti i za sedam-osam godina.

Smatra da samo pojedinci imaju luksuz

- Ako ste uspešni kao Rodžer Federer ili Đoković, vi možete da smanjite broj turnira koje igrate. Ali ako ste ambiciozni i smatrate da još niste ostvarili potencijal, onda to nije opcija. Jer ATP tur ide dalje bez vas. Mislim da je previše obaveznih turnira, ali nas igrače niko ne pita, zaključio je Zverev.

BONUS VIDEO: MEKINRO ZA NOVOSTI: Smešno je što Novaku nije bilo dozvoljeno da igra u Americi 

Pogledajte više