"VAN TERENA DIVAN, A NA TERENU..." Bivši trener Novaka Đokovića prešao kod Sinera - pa poručio ovo

Aleksandar Ilić 18. 09. 2024. u 17:08

MARKO Paniki, veliki prijatelj i svojevremeno trener Novaka Đokovića dao je prvi intervju od kada je došao u stručni štab italijanskog tenisera - Janika Sinera.

FOTO: EPA

Paniki je upitan zbog čega se Novak Đoković u pojedinim momentima na mečevima obraćao njemu, a ne Goranu Ivaniševiću, tadašnjem treneru Srbina. 

- Kondicioni trener ima znanje od 360 stepeni, dok sa fizioliške tačke gledišta ne zahteva da trener bude stručnjak. U pojedinim trenucima me je pitao za nešto biomehaničko, na čemu smo radili. Ali obraćao se i fizioterapeutu - rekao je Paniki, a preneo "B92".

Dotakao se i "velike trojke"

- Rafael Nadal ima fizički problem, ne može kontinuirano da trenira. To je automobil koji je prešao mnogo kilometara. Nole je netaknut, ali ima pad motivacije. Kada bismo mogli da ih spojimo, dobili bismo superšampiona - kaže Italijan.

Otkrio je i tajnu velikog uspeha Novaka Đokovića. 

- Želi da bude uvek korak ispred drugih, u svakom detalju. U vrsti pripreme, u potrazi za mašinama i tehnikama koje mu mogu omogućiti bržu pripremu i oporavak, u brizi o ishrani. Van terena je divan, inteligentan, zabavan momak. Na terenu se pojavljuje slovenski ratnik u njemu, koji treba da se "hrani". Ako taj aspekt nedostaje, malo se gubi. Malo je izgubio motivaciju, što je razumljivo sa 37 godina - objasnio je Paniki. Novak iz dana u dan nalazi novu motivaciju. - Kao polagati ispit na fakultetu svakog dana. Ali upravo zato je uzbudljivo. Nole je veoma zahtevan, prema sebi i prema drugima. Kada smo se prvi put sreli, postavio mi je trik pitanje: "Misliš li da nešto treba da se promeni ili misliš da sam ovako dobro?". On mrzi standardizaciju. Stižu mlađi protivnici? Onda je potrebno nešto novo da se s njima pozabavi - prisetio se Italijan. Oporavak je potpuno drugačiji kada je Srbin u pitanju.

- Mnogi igrači, čak i oni na visokom nivou, zadovoljavaju se masažom kasno uveče. Novak ne, i dalje prati proceduru koja može da traje dva-tri sata, kod fizioterapeuta, sa specijalnim kompresivnim pantalonama koje pomažu u oporavku. Njegova doslednost je impresivna - zaključio je Paniki u razgovoru sa medijima.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu 

Pogledajte više