KAKVA SRAMOTA: Italijanski novinar optuživao Đokovića za doping, a sada traži da Siner bude oslobođen

Novosti online 11. 09. 2024. u 08:46

Janik Siner je osvojio Ju-Es open, ali i dalje je jedna od glavnih tema teniskog sveta njegov doping skandal. Jedan od onih koji se oglasio je novinar Marko Bonariđo, koji je svojevremeno sramno udarao na Novaka Đokovića.

FOTO: Tanjug/AP

Bonariđo je 2023. pred meč Dejvis kupa između Novaka Đokovića i Kamerona Norija imao vrlo oštar komentar na Novakov račun i optužio ga pokušava da izbegne doping test.

 - Tog 24. novembra, medicinski inspektor iz Međunarodne organizacije za integritet tenisa pojavio se u Đokovićevom domu sat i po vremena pred meč protiv Kamerona Norija kako bi uzeo par kapi njegove krvi za test. Tajming je bio ispravan, i izbor testa je bio ispravan, jer vađenje krvi traje par sekundi i jedva utiče na zagrevanje. Đoković je, uz ružno ponašanje prema inspektoru, pomerio proveru za posle meča, drugim rečima dva sata kasnije kada mikrodoza više ne bi bila vidljiva na testu - naveo je tada ovaj novinar.

Dodao je i da je Đoković koristio "rupe" koje su dozvoljene u tenisu da bi izbegao test.

- Da li je Srbin u riziku od kazne? Ne, jer za razliku od svih drugih sportova, antidoping pravila tenisa omogućavaju mu brojne “rupe” u pravilima. Prva je da tokom turnira, čak i iznenadna poput ove, smatra se “tokom takmičenja” i podleže drugačijim pravilima. Druga je da, prema pravilima, vreme u kom uzorak mora da bude dat nije više “momentalno po prijemu notifikacije“ već “60 minuta po završetku meča, što se pomera na 120, ako je u pitanju finale“. Ukratko, Đoković je imao pravo da natera ispektora da čeka - naveo je Bonariđo a prenela "Nova".

Podsetimo, italijanski novinar je podržao Janika Sinera i među prvima javio da će prvi igrač sveta biti oslobođen optužbi. Međutim, ipak se ispostavilo da se još uvek čeka i da konačna odluka nije doneta, a ovu informaciju objavio je urednik britanskog sajta "Ubitenis" Adam Adikot.

BONUS VIDEO: NEVIĐENI SNIMAK SA DOČEKA OLIMPIJACA: Ovo će oduševiti sve Srbe!

Pogledajte više