PRŠTAĆE NA TERENU: Đoković večeras (oko 19.00) u osmini finala Vimbldona protiv Runea

S. Rajić

08. 07. 2024. u 09:27

BIĆE vatromet, sigurno. Ne postoji ni crv sumnje kod Novaka Đokovića da će u današnjem okršaju osmine finala na Vimbldonu naspram sebe imati najtežeg rivala do sada - Holgera Runea.

FOTO: Tanjug/AP

Novakov okršaj sa Aleksejom Popirinom izgledao je poput teškog kancelarijskog posla, sa gomilom hartije na stolu i testova koje je trebalo rešiti. Naš as je marljivo i temeljno, bez previše emocija obavio svoj zadatak sa Australijancem, ali zna sedmosturki šampion u Londonu da ga sada čekaju sve naporniji zadaci.

- Poštujemo jedan drugog, a mislim i da smo slični po stilu igre. Ipak, kada je reč o terenu i nadmetanju, obojica u sebi imamo vatru. Siguran sam da će biti vatrometa na terenu. On je spektakularan igrač, u to nema sumnje. Voli veliku pozornicu, voli da igra na travi. Mislim da je nezgodan protivnik. Biće potrebno da igram najbolje što mogu kako bih pobedio - svestan je Đoković šta je ključ u današnjoj partiji.

Nije Holger ostvario one najveće rezultate i osvojio najznačajniju krunu u karijeri, ali Nole smatra da je to samo pitanje vremena.

- Meni izgleda kao teniser koji je spreman za velike stvari. Možda mu je potrebno malo vremena da mentalno sazri, dobije iskustva i da shvati kako treba da igra u izvesnim trenucima. S druge strane, ima dosta i iskustva za nekog od 21 godine. Mislim da mu je servis sada veliko oružje. Forhend, takođe. Bekhend je čvrst, ritern, stoji blizu linije i pokušava da oduzme vreme protivniku - dao je svoju analizu rivala naš as.

Novaka ne čudi to što je Danac konstantno među 20 najboljih.

- Oduvek je bio posvećen, kada vidi da nešto ne valja, izađe na trening i radi na tome. To sam uvek voleo kod njega. Mislim da je svestran igrač, može da igra brzo i agresivno, može i da napada i da se brani i forhendom i bekhendom, na svim podlogama. Verovatno mu nedostaje malo konstantnosti u rezultatima, u poređenju sa Sinerom i Alkarazom, koji su njegova generacija.

Novak prati Holgerov razvoj od njegovih teniskih početaka.

- Zapravo se veoma dobro slažem sa njim, vrlo je fin momak, njegova majka i sestra pogotovo, svi su bili fini prema nama. Uvek je bio takav sa mnom i mojim timom, i obrnuto, ja sam se uvek trudio da budem dostupan za trening, savet i slično. Sećam ga se kad je bio baš mlad, došao je u Monako, gde sam i ja, trenirao, proveli smo dosta vremena zajedno, vežbali na različitim podlogama.

Trenutno 15. reket planete imao je tu privilegiju da tokom prethodne sedmice "testira" Đokovića i njegov nivo fizičke spreme za Vimbldon.

- Biće top-bitka, kako može biti drugačije kada igrate protiv Novaka, jedan od najboljih svih vremena. Moram da igram najbolju igru. Znam da je imao operaciju, trenirali smo. Čini se da igra veoma dobro. Ne očekujem ništa osim visokog nivoa od njega. Moraću da pokažem sve što znam i da pokušam da pobedim. Svestan sam da je Novak slavio sedam puta na Vimbldonu. Međutim, nisam opterećen time, već mi je želja da napredujem i pokušam da unapredim najviše što mogu svoju igru - skroman je Rune.

"Visilo" je Novaku u vazduhu igranje odlučujećeg seta u prethodna dva kola protiv Firnlija i Popirina, ali smatra da format ne bi trebalo menjati.

- Meč u pet setova danas možete videti samo na grend slemovima. To uzbuđuje i igrače i publiku. Mi kao igrači volimo da igramo, možda ne tako često. Pet setova vam i dalje daje smirenost, još ima dosta vremena. Tokom karijere sam se više puta vraćao iz 0:2. Uživao sam u tim mečevima kroz karijeru. Mislim da bi trebalo da se nastavi da se igra u pet setova. Možda u prvim rundama može da se prebaci u tri seta - zaključio je Đoković. 

Violina za Taru

NOVAK je pobedu protiv Popirina proslavio kao "violinista". Otkrio je Đoković kome je to bilo namenjeno, a čini se da će to postati redovan trend u narednom periodu.

- To je bilo za Taru. Moja ćerka svira violinu već neko vreme, šest meseci, i to je bio naš dogovor da ću tako da proslavim - rekao je Novak, koji je dodao da mu se od vrhunskih sportista najviše sviđaju proslave fudbalera Kristijana Ronalda i legendarnog atletičara Juseina Bolta.

Pogledajte više