POPIRIN NOVI IZAZOV:Đoković oko 18.00 u trećem kolu Vimbldona protiv Australijanca

S. Rajić

06. 07. 2024. u 11:00

NIJE blistao, ali je dobro razmrdao sebe i koleno. Za srpskog tenisera Novaka Đokovića kao rekonvalescenta iz povrede meniskusa desnog kolena nije bio naodmet jedan izazovan duel preko kojeg će moći što pre da se ubaci u pun takmičarski ritam kao što je bio okršaj sa Džejkobom Firnlijem u drugom kolu (3:1). Kako Vimbldon bude odmicao protivnici će biti sve jači, a danas (oko 18.00) u trećoj rundi, čeka ga Aleksej Popirin (47. igrač sveta).

FOTO: Tanjug/AP

Australijanac nije potpuni "stranac" i potpuni neznanac poput Britanca. Do okršaja sa Noletom morao je dobrano da se pomuči, jer je "obrnuo" zaostatak od 1:0 i 2:1 u setovima protiv Argentinca Tomasa Ečeverije.

Osim lagodne pobede Đokovića u Tokiju 2019. (6:2, 6:1) nad momkom iz Sindeja, imali su okršaj na Australijan openu početkom 2024. u tri seta, kada je takođe slavio naš as (6:3, 4:6, 7:6, 6:3).

- Video sam da je pobedio Ečeveriju u trileru od pet setova. Voli da igra i ima dobru kombinaciju servisa i forhenda. Imali smo sjajan meč u Australiji. Postaje kompletan igrač. Teško je igrati na travi protiv bilo koga ko poseduje sjajan servis. Ključ će biti u tome da mu čitam dobro servise. Očekujem težak izazov - svestan je Đoković šta ga čeka protiv 24-godišnjeg Popirina.

Osim protivnika, koleno je još uvek u centru pažnje. Nole uvereva da ne postoji mentalna blokada.

- Ne brinem da ću obnoviti povredu kolena. Da sam brinuo, ne bih bio ovde. Jedino brzina mi još nije tu, malo sam rđav pri kretnji.

Tema je bio i pogled ka jednom navijaču, koji ga je provocirao tokom susreta drugog kola.

- Nije hteo da me pogleda kada sam mu se obratio, gledao je u telefon. Redovno mi se dešavaju situacije koje su nepoželjne. U 95 odsto slučajeva ja to tolerišem. Međutim, kad neko pređe liniju sportskog ponašanja - ja reagujem. Takav sam ceo život i biću do kraja karijere. Neću dozvoliti da me neko provocira, ponižava i omalovažava. Svakoga ću da pogledam u oči i mirno spavam. Kada se nekome suprotstavim, zanimljivo je kako velika većina, gotovo svi, samo spuste glavu. Svako je hrabar kada nije pažnja na njemu ili njoj - rekao je Novak.

Podrška porodice nezamenljiva

PRIČAO je Novak i o porodici.

- Osećaj koji imam kada je sin sa mnom, kao i ćerka, nešto je što je posebno. Budi dodatnu motivaciju, a i daje mi mir i spokoj, mentalnu ravnotežu. Mnogo je tenzije tokom grend slemova. Uvek je neki pritisak. Njihovo prisustvo me opušta i dozvoljava mi da se osećam uravnoteženo. Pogotovo kako turnir odmiče. Podrška i prisustvo moje dece i žene su nezamenljivi. Zahvalan sam što sam tu - kaže Đoković.

Pogledajte više