KAKO JE KARLOS ALKARAZ OSVOJIO SVOJ PARISKI PRVENAC: "Spasli su me tim i porodica!"

Osvojio je Karlos Alkaraz svoj prvi Rolan Garos, ukupno treći grend slem u 21. godini života, pobedom nad Aleksandrom Zverevom 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 i pružio se od sreće koliko je dug na šljaku pred 15.000 posmatrača, na konačno popunjenom "Šatrijeu".

FOTO: Tanjug/AP

Ujedno se ovom pobedom popeo na 2. mesto ATP liste, dok je naš Novak Đoković sišao na treće.

- Moram da se zahvalim mom timu, ovo je bilo neverovatno. Imali smo poslednjih meseci problema s povredama, bilo je pitanje da li ću doći na Rolan Garos, ali svi su bili uz mene. Pomogli su da postanem bolji igrač. Hoću da kažem i nešto o mojoj porodici. Ponosan sam što su moja majka, otac, brat bili tu – kipile su emocije iz Španca.

Bilo je ovo finale za pamćenje, s mnoštvom fantastičnih poteza na obe strane, koje je potrajalo 4 sata i 18 minuta. Više brejkova u 1. setu osvojio je mladi Španac. Ali, nije se dao Nemac ruskog porekla. Kad ću ako neću sad – bila je njegova deviza, imajući u vidu da još nije podigao grend slem trofej.

- Bliži sam uspehu, ali ne sada. Nadam se da ću jednom zajedno s vama slaviti ovde - izjavio je tim povodom posle meča.

U 3. setu, Karlos je vodio sa 5:2 i servirao, bio na dva poena od seta, ali je Saša još jednom izvukao maskimum iz sebe i vratio neizvesnost na šljaku "Šatrijea", na radost mnogobrojne publike koja je priželjkivala što žešći dvoboj. I dobila ga je! Nanizao je Zverev čak pet gemova.

U 4. setu, Španac je maksimalno dominirao. U jednom trenutku je zatražio i medicinsku pomoć. Tri ogromne greške Zvereva dale su u 5. setu Karlosu brejk za vo|stvo od 2:1, koji Nemac u egzibicionoj igri umalo nije odmah vratio. U svakom gemu bilo je napeto. Alakraz se ipak odvojio i slavio.

Detalj sa ceremonije dodele pehara na Rolan Garosu 2024 / Foto: Goran Čvorović

Bilo je ovo prvo finale bez Đokovića, Nadala ili Federera u poslednjih 20 godina, još od daleke 2004! Na društvenim mrežama vi|en je snimak Novaka Đokovića kako, kao rekovalescent, na aerodromu u Lionu, preko TV gleda finale. Povreda u osmini finala ga je omela da možda bude na šljaci "Šatrijea" u tom trenutku.

Pogledajte više