IGA SVJONTEK, DISKRETNI "VALJAK" IZ VARŠAVE: Mlada Poljakinja pleni igrom i rezultatima

Svake godine sve više Poljakinja Iga Svojntek ispisuje istoriju ženskog tenisa.

FOTO: Tanjug/AP

Iz sezone u sezonu je sve jača, eksplozivnija, ekspeditivnija. Ono što je, kao prvi reket sveta, pokazala ove godine na Rolan Garosu, osvajajući svoj četvrti slem u Parizu (2020, 2022, 2023, 2024), treći za redom, svoj peti ukupno (osvojila još i Ju-Es open 2022), daje joj pravo da se nada da će ugravirati zlatna slova u bedeker ovog sporta.

Sa 5 grend slemova i ukupno 22 titule, u 23. godini, već sada mladu Varšavljanku, na pariskoj šljaci, porede s moćnim muškim kolegom Rafaelom Nadalom! To što joj je Rafa idol, očigledno nije slučajno. Sa svojim teniskim uzorom je čak i trenirala na Rolan Garosu, 2021.

A šta tek reći o njenom karakteru. Diskretna i povučena, reklo bi se stidljiva i smerna u običnom životu, na terenu postaje prava lavica, mašina za "uklanjanje" protivnica.

- Ide napred kao "parni valjak" vođena borbenim karakterom – opisuje francuski "Šalanž" jačinu igre Svojntekove.

Zbog siline njenog tenisa, ekspeditivnosti i brzine kojom svoje protivnice ostavlja iza sebe, i drugi joj prišivaju ovaj nadimak. Švajcarski "Le Tam (Vreme) piše da se "šampionka zabavlja" na terenu. Toliko moćno deluje. U ovogodišnjem finalu "počistila" je Italijanku Jasmin Paolini za samo sat i 9 minuta igre. Gledaoci koji su kasnili na početak meča i sačekali razmenu-dve dok se smeste, otišli su kući "pre nego što su došli". Dok dlanom o dlan, finale je na "Šatrijeu" bilo gotovo.

- Šta god da radim, želim to da uradim 100 odsto. Kada si perfekcionista, onda si to u svemu – sve je sažela i objasnila Iga u jednoj rečenici posle novog trijumfa u Parizu.

Takav pristup u životu ima dve oštrice, ali njoj za sada uspeva da iz takvog stava izvuče maksimum.

- U osnovi, sve se svodi na to, da uradiš sve sa sto odsto. Ponekad toga ne možeš da se oslobodiš. Pomaže vam da budete bolji, ali ponekad može da bude i ogroman teret, zato se drudim da pronađem ravnotežu – kaže Iga.

Njen uspon u Parizu je počeo u jeku pandemije, u jesenjem Rolan Garosu, kada je na podigla pehar "Sizan Langlan" na opšte iznenađenje. Četiri godine kasnije bila je ogroman favorit i s lakoćom opravdala taj epitet.

Kako sada stvari stoje, o Iginim uspesima tek će se slušati.

Pogledajte više