SILNA IGA SVJONTEK U RITMU RAFAELA NADALA: Izjednačila rekord Monike Seleš i poručila ovo svetu

Demonstraciju atomskog tenisa održala je Iga Švjontek Italijanki Jasmin Paolini koja je odigrala svoje prvo grend slem finale – 6:2, 6:1.

FOTO: Tanjug/AP

Osvojila je, tako, Švjontekova svoju četvrtu titulu u Parizu, čime se izjednačila po pariskim trijumfima sa Žistin Enen, odnosno treću za redom, što je pošlo za rukom Moniki Seleš od 1990. do 1992. godine.

Posmatrajući njen dominirajući tenis, sa samo 23 godine, svi se pitaju koliko će daleko otići u uspesima. Uz puno emocija otpevala je himnu svoje zemlje, a dok su se vijorile poljske zastave na tribinama, odala najpre priznanje, kao što je red, svojoj protivnici.

- Izuzetno je biti ovde, obožavam ovo mesto, čekam s nestrpljenjem da se ponovo vratim. Oh, bože – zastala je od uzbuđenja Švjontek, dobila savet od predsednice turnira Ameli Moresmo kako da savlada emocije, pa nastavila obraćajući se publici. – Hvala vam što ste me podržali. Morala sam da verujem u sebe. Ovaj turnir mi mnogo znači.

Paolini, koja će danas sa svojom sunarodnicom Sarom Erani odigrati još jedno finale, ženskog dubla, prethodno je pozdravila publiku na francuskom i poljskom jeziku, čime je učinila posebnu čast Švojnetkovoj.

Pehar "Sizan Langlan" pobednici su uručili predsednik FTF Žil Moreton, Kris Evert koja je ovde pre 50 godina, 1974, osvojila prvu od svojih 18 grend slem titula, od kojih 7 na Rolan Garosu, i Martina Navratilova, koja je ovde slavila pre 40 godina, 2. titulom u Parizu, od takođe 18 osvojenih grend slemova.

Pogledajte više