ĐOKOVIĆ KRENUO U ODBRANU TITULE: Novak uspešan na startu Rolan Garosa! (FOTO)

Časlav Vuković 28. 05. 2024. u 23:03 >> 22:41

NOVAK Đoković uspešno je krenuo u odbranu titulu na Rolan Garosu. Najbolji teniser sveta pobedio je u prvom Francuza Pjera Igoa Erbera sa 6:4, 7:6(3), 6:4.

FOTO: Tanjug/AP

Mnogi su se pitali kako će izgledati Srbin na grend slemu na kome brani titulu i Beograđanin im je dao odgovor da je spreman da se bori za novi trofej.

Osim 142. igrača planete Nole je imao protivnika i u publici. U nekoliko navrata, posebno u drugom setu navijači su pokušali da dodatno podignu svog sunarodnika, ali uspeo je Beograđanin da bude bolji i od njih i od 33-godišnjeg rivala na šljaci terena "Filip Šatrije".

Đoković je meč otvorio veoma dobro, već u trećem gemu je napravio brejk. Održao je tu prednost do kraja seta. Koliko je bio dominantan u prvom delu meča pokazuje to da je izgubio samo jedan poen na drugi servis i napravio je svamo dve neiznuđene greške.

Ipak, u drugom setu se malo slika promenila. Erber je zaigrao dosta bolje. Igrači su razmenili po brejk, a onda se vodila velika borba sve do taj-brejka koji je osvajač 24 grend slem titule odigrao sjajno. Rivalu je dozvolio samo tri poena što je značilo da ga set deli od pobede.

Najbolji na planeti je u trećem setu bio veoma siguran na svoj servis. Pritiskao je rivala na njegov i propustio je dve prilike da stekne prednost brejka u četvrtom gemu.

Ono što je tad propustio nije u desetom. Istina pomogao mu je rival tako što je na meč lopti za Srbina napravio duplu servis grešku i poslao ga u drugu rundu. Ovaj duel trajao je dva sata i 33 minuta.

Najvažnije je da je Đoković sve završio u tri seta i sada na miru može da se sprema za duel sa Špancem Robertom Karbaljesom Baenom protiv koga vodi sa 2:0.

Treći set: Đoković - Erber 6:4, 7:6(3), 6:4

6:4 - Novak Đoković je u drugom kolu Rolan Garosu.

5:4 - Ubedljivo Đoković dolazi do 5:4. E sada je veliki pritisak na Erberu koji mora da servira da produži boravak na Rolan Garosu.

4:4 - Nastavlja se velika borba. I jedan i drugi u ovim momentima dobijaju bez većih problema svoje servise.

4:3 - Nema problema Đoković na svoj servis u trećem segmentu meča. Još jednom je dobio lak gem u kojem je rival osvojio jedan poen i to tako što je najbolji na svetu napravio duplu servis grešku.

3:3 - Ne razmišlja da odustane od borbe domaći teniser. Dobio je gem sa nulom i ne dozvoljava Srbinu da stekne osetniju prednost i približi se drugom kolu.

3:2 - Nije bilo prijatno. Imao je Francuz 15:30, no Nole je od tog momenta podigao nivo igre i uspeo je da veže četiri poena te tako vrati prednost na svoju stranu.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

2:2 - Kakav gem. Novak je propustio dve brejk prilike. Erber je sve uradio u ovom gemu - odservirao je as, napravio duplu servis grešku, a završio ga je sjajnim drop šotom.

2:1 - Drugi gem na svoj servis u trećem setu Novak osvaja bez da Francuzu prepustio poen. Deluje dobro na terenu u ovim trenucima osvajač 24 grend slem titule.

1:1 - Bilo je 0:30 za Srbina, ali je uspeo Erber da veže četiri poena i spreči najboljeg na svetu da treći set počne brejkom.

1:0 - Furiozno je Đoković počeo treći set koji je otvorio svojim servisom. Rivalu nije dozvolio nijedan poen. Zanimljivo da je od poslednjih 16 poena trostruki šampion Otvorenog prvenstva Francuske dobio čak 13.

Drugi set: Đoković - Erber 6:4, 7:6(3)

7:6(3) - Odličan je Nole bio u 13. gemu i uspeo je da dobije drugi set i to je veoma važno. Dobar je bio Francuz, ali nije uspeo da poravna rezultat i sada aktuelnom šampionu Rolan Garosa jedan set nedostaje da ode u drugo kolo.

6:6 - Veoma dobar gem za svetskog broja jedan. Posle taj-brejka će biti poznato da li će na semaforu stajati 1:1 ili 2:0.

5:6 - Erber je obezbedio taj-brejk. Novak je osvojio dva poena tako što je rival napravio duplu servis grešku. Malo iz igre greši 142. igrač planete i od prvog gema kada je pretrpeo brejk pretežno je siguran kada servira.

5:5 - Đoković je dobio lak gem. Bilo je to potrebno Srbinu koji nije protivniku prepustio nijedan poen.

4:5 - Dobro igra u ovim trenucima francuski tesniser. Najbolji na planeti u narednom gemu servira da ostane u drugom setu.

Pjer Ig Erber/FOTO: Tanjug/AP

4:4 - Uspeo je Nole da dobije veoma uzbudljiv gem koji se igrao na razliku. Rival je odigrao nekoliko dobrih poena kojima je podigao publiku na noge, ali Srbin je uspeo da ih umiri i dobije gem.

3:4 - Ne uspeva Đoković nikako da pronađe rešenje za servis protivnika u ovom delu susreta. Pjer Ig veoma lako dobija gemove kada servira.

3:3 - Teniseri čuvaju servis nakon što su razmenili po jedan brejk. U ovom gemu je Erber jedini poen osvojio duplom greškom Novaka.

2:3 - Loš gem je odigrao Srbin. Francuz nije ubacio nijedan prvi servis, a uspeo je da osvoji gem bez izgubljenog poena. Nole mu je u tome mnogo pomogao greškama.

2:2 - Bilo je bitno prekinuti seriju protivnika, to je i uradio Đoković. Veoma siguran je bio na svoj servis i sada je ponovo pritisak na Erberu.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Završen je gem koji je trajao malo više od šest minuta i koji je bio obeležen preokretima. Najpre je Francuz došao do 40:15, potom je Nole imao brejk priliku, da bi 142. igrač sveta vezao tri poena i rešio treći gem u svoju korist.

1:1 - Vraća brejk Erber! Loš gem je odigrao svetski broj jedan, iskoristio je to iskusni Francuz i poravnao je rezultat na startu drugog dela meča.

1:0 - Brejk Đoković! Idealno je najbolji teniser sveta počeo drugi set. Odmah je rivalu oduzeo servis i Noletova igra za sada izgleda veoma dobro.

Prvi set: Đoković - Erber 6:4

6:4 - Dobio je Đoković prvi set! U ovom gemu je Srbin izgubio tek prvi poen na drugi servis. Počelo je sa 0:15, no nije to predstavljalo problem za Noleta koji je vezao četiri poena i tako rešio prvi set posle 37 minuta.

5:4 - Imao je Novak 15:30, ali nije uspeo na servis protivnika da okonča prvi deo meča. Sada ima priliku da na svoj obezbedi vođstvo.

5:3 - Nastvlja Đoković sa dobrom igrom. Treći od svoja četiri gema rešio je bez izgubljenog poena. Pjer Ig servira da ostane u setu.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

4:3 - Ne predaje se Erber, smanjio je vođstvo bivši svetski broj dva u dublu. Prednost brejka je i dalje na strani 37-godišnjaka i ukoliko nastavi dobro da servira prvi set će brzo biti gotov.

4:2 - Prvi pritsak na Novakov servis izvršio je 33-godišnjak, bilo je 30:30, no Đoković je odigrao odlično u završnici gema u kome su viđena dva fantastična poena - jedan lob Francuza i forhend paralela Srbina.

3:2 - Prekida seriju rivala Erbera. Lako je 142. na ATP listi dobio gem koji je okončao asom. Ipak, Đoković je taj koji ima vođstvo i drži sve u svojim rukama.

3:1 - Ekspresno je osvajač 24 grend slem titule potvrdio brejk i to tako što ni u svom drugom servis gemu nije izgubio poen. Za sada najbolji na planeti kada servira ima učinak u poenima 8:0.

2:1 - Brejk Đoković! Sjajan početak meča za Noleta. Već u drugom servis gemu rivala Srbin dolazi do brejka. Gem je okončao sjajnom forhend paralelom. Najbolji na planeti deluje veoma fokusirano na startu duela.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

1:1 - Uzvratio je Đoković istom merom. On je gem okončao sa dva vezana asa. Za sada su teniseri veoma sigurni kada serviraju. Uzorak je mali, ali dobro su posao odradili i Novak i Pjer Ig.

0:1 - Francuz je prvi servirao i uradio je to sjajno. Upisao je dva vinera po jedan iz forhenda i bekhenda, a protivniku nije prepustio nijedan poen.

Uoči meča:

Srpski as brani titulu na drugom grend slemu koju je prošle godine osvojio pobedivši u finalu Kaspera Ruda. Prva prepreka ove sezone ne bi trebalo da bude ozbiljna, ali treba imati u vidu da je iskusni 33-godišnjak domaći igrač.

Poznato je da Francuzi umeju da naprave sjajnu atmosferu na stadionu "Filip Šatrije" što često ume da podigne igrače koji potom igraju iznad svojih mogućnosti. Uprkos tome, osvajač 24 grend slem titule je veliki favorit na ovom susretu.

Đoković i Erber su se do sada samo jednom sastali i to sada već davne 2013. godine kada je Nole trijumfovao u Parizu, ali na mastersu sa 7:6(3), 6:3.

Podsetimo, pobednik ovog meča u drugom kolu će odmeriti snage sa boljim iz duela Roberto Karbaljes Baena (Španija) - Konstant Lestijen (Francuska).

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pogledajte više