SUZE, ŠOK, NEVERICA: Rafael Nadal ispao u prvom kolu Rolan Garosa!

Novosti online 27. 05. 2024. u 18:27

Novak Đoković i Rafael Nadal su toliki teniski rivali, da Nole sa pravom kaže da mu je Rafa najveći suparnik u "belom sportu". Neki od njihovih epskih mečeva odigrani su na Rolan Garosu, ali ove godine se to neće desiti.

FOTO: Tanjug/AP

Naime, Rafael Nadal je već na startu Rolan Garosa, u prvom kolu, izgubio od Aleksandera Zvereva.

Nemac ruskog porekla je legendu "belog sporta" i rekordera ovog turnira sa 14 (od ukupno 20) grend slem titula pobedio u tri seta - konačan rezultat glasio je 6:3, 7:6(5), 6:3.

Kada je, pre neki dan, Rafa upitan šta misli o tome što je žrebom određeno da mu je baš Aleksander Zverev prvi rival na Otvorenom prvenstvu Francuske, rekao je:

Nisam nosilac, pa tako nešto i možete da očekujete. Takve stvari, prosto, morate da prihvatite. Ne nam da li je to "manjak sreće", "loše". Ali, a priori, ovo nije dobar žreb, jedan je od najgorih. Mislim, Zverev stiže posle osvajanja mastersa u Rimu.

I ne samo da je stigao, nego je od samog početka ovog meča zaigrao sjajno.

Nije se Rafa davao, na momente je, u tom uvodnom delu, pokazivao delove one svoje teniske magije kojima je opčinio francusku publiku tokom prethodne skoro dve decenija, ali... Tada je Nemac, prosto, bio bolji, da bi se značajno "slika promenila" u drugom setu.

Aleksander Zverev tokom meča 1. kola Rolan Garosa 2024 sa Rafaelom Nadalom / FOTO: Tanjug/AP

Uhvatio je Španac bolji ritam, spasao brejk loptu, pa sam "oduzeo servis" rivalu i - nedugo zatim došao do prilike da "odservira" izjednačenje na 1:1.

Međutim, Zverev je uspeo ne samo da se spase, već da preokrene, izbori taj-brejk, a u njemu bude opet za nijansu bolji i razočara brojne gledaoce.

Treća deonica je ponovo dala nadu Rafinim navijačima da bi "čudo", a to bi Špančev preokret svakako bio - iako je na ovom terenu držao teniske lekcije mnogima, moglo da se desi.

Iznova je Nadal imao brejk prednosti, iznova izvodio bravure koje bi mu, čak i ovako, nedovoljno oporavljenom posle duge pauze, bile i te kako dovoljne za trijumf nad mnogim rivalima, no - Zverev, prosto, nije uzmicao.

Uz izvanredno vraćanje servira, on je uspeo da se vrati u život prilično brzo, dođe do izjednačenja na 2:2 u gemovima, posle čega je počeo rasplet.

Zverevu nisu smetali ni nesportski momenti, kada je publika glasno (i masovno) slavila njegove dvostruke servis greške, nisu ga ometali ni novi izvrsni Nadalovi potezi, bio je taman za toliko bolji - da izvanrednog rivala nadmudri.

Nadigra.

Pobedi.

Za nevericu na tribinama, za tugu, za mnoge suze, ali, možda, i za istoriju - ako se ispostavi da je ovo bio poslednji meč Rafaela Nadala na grend slemu čiji je najbolji akter svih vremena.

Da li će Rafael Nadal ikada ponovo igrati na Rolan Garosu?

O tome je Rafa govorio na konferenciji za štampu pred početak turnira:

- Većinsko je mišljenje da je ovo moj poslednji Rolan Garos, ali ja to ne mogu da kažem sa 100% sigurnosti, žao mi je! Ne mogu da predvidim budućnost, niti sam u mogućnosti da kažem šta bi moglo da se desi, a mislim da su to dobre vesti po mene. Prosto, ne želim da budem taj koji sam sebi zatvara vrata - započeo je Rafa.

Gotovo u dahu je dodao:

- Uživam da igram tenis, putujem sa porodicom i uživam sa njom, a ne zna kako ću reagovati na nastupe sa sve manje ograničenja. Mislim... Ovo mesto (Pariz, Rolan Garos), za mene je magično. Ne želim da budem tu samo sa osećam da sam, eto, tu došao na jednu nedelju. Ne želim, sa druge strane, ni da sumnjam u ebe. Nisam igrao maltene dve godine, a onda sam se opet povredio. Možda ću se još jednom povrediti i onda reći "e, ovo nije bilo vredno toga". Danas se, međutim, osećam malo drugačije, jer imam sve manje ograničenja, naročito u odnosu na pre tri nedelje, ali mi iskustvo kaže da uvek postoji mogućnost da se ono (povrede) ponovo dogodi.

O nadanjima da će igrati i 2025. godine

- Madrid jesam odigrao poslednji put, ali nisam ove godine (zbog povreda) nastupio na nekim turnirima na kojima sam želeo. Moraću da istražujem koliko daleko mogu da dougram (što se tiče učešća na raznim turnirima).


O različitom stanju u odnosu na povredu 2022.

- Pa, ta povreda stopala je drugačija od sadašnjih problema, i to prilično. Jer, tada sam napustio Rim hramljući, ali mi je nivo tenisa bio tu, prisutan. Stopalo mi jeste "otkazalo", ali mi je ipak omogućilo da igram iako sam se po završetku turnira (Rolan Garos, osvojen nakon što je Đokovića pobedio u četvrtfinalu, Zvereva u polufinalu (predaja Nemca pred drugi uzastopni taj-brejk, te pobeda nad Rudom u finalu, prim. aut.) osećao (fizički) očajno. Tada sam bio nosilac (došao je kao peti na ATP listi u Pariz, prim. aut.), sada nisam. Ovih nekoliko nedelja sam bio prilično ograničen u smislu mogućosti da treniram, zbog problema sa kukom i trbušnim mišićima. Igrao sam sa vrlo malo mobilnosti i to je uticalo na moje dnevne rutine. Uzbuđen sam što sam ovde, ali sam i svestan da je ovo utopija. Ipak, da nisam imao bar malo nade da mogu da igram dobro, ne bih ni dolazio.


O pobedama na treninzima

- One mi govore da nisam daleko. Nisam osoba koja živi u samoobmanama, štaviše, prilično sam kritičan prema samome sebi. Ali, postajem konkurentan dobrim i važnim ljudima u tenisu. Šteta je što smo tako blizu početka turnira i što se sve ovo desilo u tako kratkom vremenskom periodu. Ovo je moja prva nedelja (posle dugo vremena) da igram tako što razmišljam samo o loptici i malo čemo drugom. Proveo sam mnogo vremena misleći o tome koji pokret smem da napravim, a koji ne smem. U Rimu je to bila katastrofa. Probao sam (da igram), a da nisam bio spreman psihički, i onda vas to podriva iznutra. Ali, sada treniram bez mnogo bola.

Uostalom, to je i dokazao  na trening meču, "pobedivši" Holgera Runea sa 7:5, 2:0. Ali, trening je jedno, a mečevi sa elitom - nešto drugo...

"Neću oproštaj od Rolan Garosa u 2024!"

- Ako neko želi da mi priredi neki oproštaj na terenu (Rolan Garosa, u slučaju poraza)... iskreno, ja verujem da će se to prirodno dogoditi između mene i publike. Ne želim da zatvaram vrata pred budućnošću, iz prostog razloga jer to nije neophodno. Ako se ne budem vraćao ovde da igram, sigurno ću se vraćati iz drugih razloga. A ako se vratim da igram, neka mi odaju počast sledeće godine - zaključio je tada Rafael Nadal.

Ako vas Novak Đoković i Rafael Nadal zanimaju, sve najnovije i najvažnije vesti o njima, ali i one najzanimljivije, pratite i dalje na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pogledajte više