RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre "Pariz 2024"?

Novosti online 20. 05. 2024. u 15:35

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini uveliko u trećoj godinu od svog početka, u februaru 2022, možda i ne čudi što Ukrajina ne želi da vidi ruske sportiste na međunarodnim takmičenjima. Ipak, iako je doneta odluka da Rusi mogu na ovogodišnje Olimpijske igre - Pariz 2024, može da se desi da jedan od poznatijih ruskih takmičara tamo ne učestvuje, upravo "iz ukrajinskog razloga".

Tanjug/AP

Podsetimo, kriterijumi za sportiste Ruske Federacije su oštriji nego što su ikada prema bilo kome bili otkako su ustanovljene moderne Olimpijske igre.

Recimo, ruski sportista može da nastupi u Parizu isključivo u individualnim disciplinama, bez nacionalnih obeležja (grba i himne), samo uz "neutralnu zastavu" - belu (koja, inače, simbolizuje predaju). 

Novi, nedavno utvrđeni propisi, predviđaju da Rusi (u ovoj stavki - i Belorusi) ne mogu da učestvuju na svečanoj ceremoniji otvaranja pariskih Igara, da pristanu da se u tabelama osvajača medalja neće upisivati učinci ruskih i beloruskih olimpijaca, zatim su, kako ih nazivaju, "neutralni sportisti" -  dužni i da potpišu izjavu o učešću u kojoj se obavezuju da će poštovati Olimpijsku povelju (uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta"), a nadmetaće se uz sledeću himnu...

... i ovu zastavu, kako je to odlučio Međunarodni olimpijski komitet:

Pa opet, postoji i jedan dodatni uslov.

"Moralna podobnost".

Odnosno, čak i da neko ispuni sve navedene uslove, ako je iz Rusije - o njegovom ili njenom učešću na pariskim igrama će konačnu reč dati posebna komisija Međunarodnog olimpijskog komiteta koja procenjuje da li je, pored pomenutih stavki, ta osoba i "podobna za Igre".

I, tu u priču ulazi Karen Hačanov, ruski teniser, koji je trenutno 18. na ATP listi.

Hačanov je mnogo puta u životu gubio od Novaka Đokovića, u devet navrata, ali ga i pobedio u finalu mastersa u Parizu 2018. (7:5, 6:4). Sada se međutim, ni kriv ni dužan, našao u problemu.

Naime, kako javlja ruska novinska agencija RIA Novosti, Hačanova možda ne puste na Olimpijske igre jer je 9. maja, na Dan pobede koji se proslavlja zbog trijumfa saveznika u Drugom svetskom ratu, imao objavu na društvenim mrežama tim povodom. Uz to, "ukrasio" ju je "georgijevskom lentom", koja se i pre osam decenija u Sovjetskom Savezu, i sada u Rusiji, koristi kao lenta za vojna odlikovanja:

U MOK-u kažu da će se o takvim pojavama, u smislu "da li se zbog ovakve objave zabranjuje učešće na Igrama", odlučivanje preneti na nadležne teniske institucije (ATP kod muškaraca, VTA kod žena). No, u svakom slučaju, ta odluka će biti poznata u najskorije vreme.

Jer, najveći ovogodišnji sportski spektakl je sve bliže:

Olimpijske igre u Parizu se održavaju od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Pratite i njih, i sve drugo vezano za sport, na sportskim stranicama "Novosti".

Na dobrom ste mestu.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pogledajte više