Preminuo legendarni mađarski vaterpolista i trostruki olimpijski šampion Karpati

Beta 17. 06. 2020. u 22:45

Trostruki olimpijski vaterpolo šampion iz Mađarske Đerđ Karpati umro je u 84. godini.

N. Paraušić

Vest je danas objavilo Udruženje mađarskih besmrtnih sportista. Nije naveden uzrok smrti.

Karpati je osvojio zlatne olimpijske medalje 1952, 1956. i 1964. godine. Takođe, osvojio je i bronzu 1960. godine i tri evropska prvenstva.

On je bio poslednji živi član generacije mađarskog tima koji je 1956. godine u Melburnu pobedio SSSR, u utakmici koja se odigrala samo nekoliko nedelja nakon što je sovjetskom intervencijom ugušena kratkotrajna mađarska revolucija.

Utakmicu nazvanu "Krv u vodi" Mađarska je dobila sa 4:0, a Karpati je postigao gol. Taj meč smatra se jedan od najpoznatijih u svetu vaterpola, a igrači su bili grubi i provocirali su jedni druge.

U poslednjem minutu utakmice sovjetski vaterpolista Valentin Prokopov udario je Ervina Zadora kome je pukla arkada, krv je potekla i obojila vodu oko njega.

Mađarska je kasnije u finalu pobedila Jugoslaviju sa 2:1.

Karpati je bio četvorostruki plivački šampion Mađarske i počeo je da igra vaterpolo za Ferencvaroš kao 15-godišnjak. Osvojio je pet šampionskih titula.

Diplomirao je pravo 1964. godine, a kasnije je radio kao trener u Mađarskoj i Australiji. Bio je član stručnog štaba reprezentacije koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine.

Pogledajte više