POČASNI KRUG OKO CRKVE I DVORCA U EČKI: Četvrta ulična trka okupila brojne učesnike

B. G. 27. 10. 2024. u 15:55

Četvrta ulična trka u Ečki, nadomak Zrenjanina, održana je uz učešće 750 trkača, koji su se nadmetali u disciplinama na pet i deset kilometara, štafeti dva puta pet i nordijskom hodanju na pet kilometara, a trčalo se pored brojnih ečanskih istorijskih znamenitosti, dvorca Kaštel, vodotornja, crkve brvnare iz 1711. godine.

grad Zrenjanin

 - Dug je put do ostvarenja lepe želje da hlična trka zaživi i nađe se u kalendaru atletskog saveza na zapaženom mestu - naglasio je organizator Nemanja Đurić, uz napomenu da se tokom vikenda održavalo jedanaest trka širom Srbije, a da je u Ečki oboren rekord sa 752 prijavljena trkača. 
 
   Uličnoj trci prethodila je dečja, koju je istrčalo oko petsto mališana od predškolskog uzrasta, pa do učenika  osmog razreda. 
 
   Dugoprugašku dominaciju potvrdio je upravo rekorder staze u Ečki, tamnoputi Kenijac, Stenli Kipruto, sa prebivalištem u Srbiji i stazu od 10 kilometara istrčao za 31:23 minuta, drugi je bio Denis Firulović iz Kruševca, a treći Ivan Bubnov, član Atletskog kluba Milenijum iz Podgorice.    
 
    Prošlogodišnja pobednica, Čačanka Nevena Jovanović, inače pripadnica Odreda vojne policije specijalne namene Kobre, pogvrdila je primat rezultatom 37:20 minuta, a zanimljivo je da je Nevena bila peta u apsolutnoj konkurenciji i da su od nje bila brža samo četvorica muškaraca. Drugoplasirana je bila Marija Radojčić, a treća Zrenjaninka Jovana Stelkić. 
     Na stazi od pet kilometara slavio je ruski trkač koji nastupa za Crnu Goru Vjačeslav Sokolov, novim rekordom 15:23 minuta, drugi je kroz cilj prošao Dušan Krstić iz Paraćina, treći Bojan Miljević iz iz Bečeja, a trku je završilo 269 takmičara, među kojima i devedesetogodišnji Vlada Stevanović.
    U konkurenciji dama u ovoj disciplini najbrža je bila Milica Radulović, drugoplasirana Bojana Pavlović, a treća Lena Lugonja. 
   Ulicama živopisnog mesta Ečka, gde je u dvorcu Kaštel, kao devetogodišnji dečak svirao klavir Franc List, trčalo se i u štafeti dva puta pet kilometara, a prvi put se 34 učesnika takmičilo nordijskom hodanju.
   Po tradiciji, gradonačelnik Zrenjanina istrčao je uličnu trku i pored svog imena upisao četvrti plus.
Pogledajte više