SKANDAL VEKA! Vaterpolo reprezentacija Italije izbačena iz svih takmičenja

Novosti online 18. 10. 2024. u 11:48

Reprezentacija Italije dobila je šestomesečnu suspenziju zbog nemilih scena tokom Olimpijskih igara u Parizu.

FOTO: AP/Tanjug

Jedinica za integritet vodenih sportova (AQIU) je donela drastičnu kaznu, zbog koje će "azuri" propustiti Svetsko prvenstvo, zbog napada Italijana na sudije posle meča sa Mađarskom.

Tada su Italijani ispali nepravednom odlukom sudija da uruče "brutaliti", odnosno direktno isključenje Frančesku Kondemiju, što su iskoristili Mađari i pobedom otišli u polufinale Igara. Kad se završio meč pojedini igrači na čelu sa trenerom Sandrom Kampanjom fizički i verbalno su napali arbitre na parkingu hale u Parizu.

Nekoliko meseci kasnije stigla je jaka sankcija, a uz nju i novčana kazna od 100.000 evra za Vaterpolo savez Italije, od čega će polovinu morati da plati u roku od 90 dana. Druga polovinu iznosa mogla bi da stupi na snagu ukoliko Italijani ponove kršenje kodeksa u roku od naredne dve godine.

FOTO: Profimedia

 

Podsećanja radi, Italija je u četvrtfinalu olimpijskog turnira izgubila od Mađarske posle peteraca, a ključni trenutak dogodio se krajem druge četvrtine kada je Kondemi isključen. Šutirao je na gol i naleteo na glavu Jansika, a sudije su mu donele isključenje i igrača manje za njegov tim čak četiri minuta.

Kasnije je taj isti AQIU priznao da su arbitri pogrešili, ali bilo je kasno. Italijani nisu skrivali bes, ali su prevršili svaku meru i neće ih biti na sledećem Svetskom prvenstvu u Singapuru.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pogledajte više