ZAPAD TRLJA RUKE ZBOG VESTI IZ RUSIJE: Stanislav Pozdnjakov podneo ostavku

Novosti online 15. 10. 2024. u 12:50

Rusija je neke od bitaka sa "zapadom" izgubila otkako je počeo rat u Ukrajini, pa i ne čudi što je došlo i do jedne posledice u vidu - ostavke.

FOTO: Tanjug/AP

Od brojnih međunarodnih sankcija izrečenih Ruskoj Federaciji otkako je pomenuti rusko-ukrajinski sukob počeo u februaru 2022. godine, možda su i najuspešnije one u sportu.

Ruski sportisti niti mogu da se nadmeću u ekipnim sportovima na međunarodnoj sceni, ono malo pojedinačnih može samo pod rigoroznim uslovima, a kako nikakvih "popusta" nema, predsednik Olimpijskog komiteta Rusije (OKR) Stanislav Pozdnjakov podneo je ostavku na tu funkciju.

Istina, nije rekao da to čini zbog toga što je malo šta uradio (praktično - vezanih ruku, zbog pomenutih međunarodnih sankcija), već je sve obrazložio na drugačiji način.

"Novosti" vam prenose njegovu izjavu sa Telegram kanala OKR-a, na kome je ovaj svojevremeno čuveni sportista (Pozdnjakov je četvorostruki olimpijski šampion u mačevanju, desetostruki svetski prvak i 13 puta šampion Evrope) poručio sledeće:

"Geopolitički izazovi sa kojima se naša zemlja suočava diktiraju potrebu optimizacije i centralizacije upravljanja ključnim oblastima aktivnosti, uključujući elitni sport.

U obezbeđivanju najefikasnijih rezultata uz odgovarajuću finansijsku podršku, kreiranje i praktičnu primenu novih formata takmičenja visokog nivoa, kao i stvaranje kvalitetnih uslova za treniranje budućih generacija jakih, konkurentnih sportista, uloga države je značajnija danas više nego ikad. A za dalje jačanje ruskog olimpijskog pokreta sada postoje blagovremeni preduslovi, uključujući i ekonomske, i to za promenu lidera i tima.

S tim u vezi, Izvršni komitet OKR-a će na narednom sastanku 7. novembra, siguran sam, podržati moj predlog i odrediti datum za održavanje skupštine na kojoj će biti sprovedeni prevremeni izbori novog rukovodstva Olimpijskog komiteta Rusije.

Do tog trenutka, kao šef organizacije, ali i Izvršni komitet i ceo upravljački deo OKR-a ćemo nastaviti da ispunjavamo svoje dužnosti u potpunosti", naglasio je 51-godišnji Stanislav Pozdnjakov, koji je ruskim olimpijskim pokretom rukovodio od 2018. godine.

Sve o sportu, i one najvažnije i one najzanimljivije vesti, pratite na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: ČIJE JE KOSOVO? Mališani Crvene zvezde su u Moskvi ovako reagovali na povike ruskih navijača (VIDEO)

 
Pogledajte više