NAKON SVETLOSTI PARIZA RAVNICA BANATA: Izložba Arhiva Jugoslavije “Od Antverpena do Seula"

B. G. 02. 10. 2024. u 09:30

Izložba Arhiva Jugoslavije “Od Antverpena do Seula - Učešće srpskih olimpijaca, Jugoslavije,  na Letnjim olimpijskim igrama 1920-1988.” nakon predstavljanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu i zatim u Beogradu, otvorena je  u salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta, koji je dao važan doprinos razvoju olimpijskog pokreta u Srbiji.

grad Zrenjanin

U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure, autora izložbe Dragana Teodosića i Marka Radovanovića i brojnih heroja i ličnosti iz sfere sporta, izložbu je otvorio direktor Arhiva Jugoslavije,  dr Milan Terzić.
 
-  Nešto što u ovoj tematskoj izložbi nije pomenuto, a što moramo da istaknemo, je uloga našeg sugrađanina dr Ferenca Kemenja u osnivanju modernog olimpijskog pokreta, zajedno s Pjerom de Kubertenom, a što se Zrenjaninaca tiče, jako je bitna i činjenica da od 1956. godine, od Melburna, do danas, Zrenjanin ima predstavnike na svim olimpijskim igrama, ukupno ih je bilo 70, što sportista, sudija i sportskih radnika i oni su Zrenjanin doneli 25 medalja - pozdravljajući sve goste na otvaranju izložbe, naglasio je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, uz poseban pozdrav i želju za dobrim zdravljem, legendarnom rvaču iz Zrenjanina Branislavu Simiću, predstavljenom na izložbi na više fotografija, osvajaču dve olimpijske medalje i nosiocu državne zastave na otvaranju Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, koji će uskoro proslaviti 90. rođendan.
 
Koncipirana kroz arhivske dokumente i fotografije, izložba je, kako je naveo jedan od autora, Dragan Teodosić, nastala na osnovu bogatog i raznovrsnog arhivskog materijala koji se čuva u Arhivu Jugoslavije, prevashodno fonda Jugoslovenskog olimpijskog komiteta, kao i fototeke Tanjuga, odakle su preuzete brojne fotografije. 
 
- Izložba ima za cilj da pokaže raznovrsnost i bogatstvo arhivske građe koja je najbolje svedočanstvo o učešću sportista na Olimpijskim igrama - istakao je Teodosić, uz napomenu da će izložba  u salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu biti  dostupna posetiocima do 15. oktobra.
 
 
Pogledajte više