SPORT JE ŽIVOT, ŽIVOT JE SPORT! Beograd od petka do nedelje po 13. put domaćin Sajma sporta

N. Iljukić 19. 09. 2024. u 14:42

BEOGRADSKA Ada Ciganlija biće srpski centar sporta od petka 20. do nedelje 22. septembra. Ministarstvo sporta i Sportski savez Srbije (SSS) po sjajnoj tradiciji 13. put uzastopno organizuju Sajam sporta, koji je od 2012, pravi festival domaćeg sporta na kojem najveći sportski savezi, kao i brojne državne institucije okupljaju najmlađu, ali i najstariju populaciju na jednom mestu, gde mogu da upoznaju svoje idole, aktuelne šampione i uživo učestvuje u raznim prezentacijama i aktivacijama. Ove godine će Sajam da se održi pod sloganom "Sport je život - život je sport", a svečano otvaranje je u petak u 12.00.

Sportski savez Srbije

U olimpijskoj godini u kojoj su nas olimpijci i paraolimpijci obradovali medaljama sa Igara u Parizu, posetioci Sajma sporta će imati priliku da upoznaju tajne nekih od sportova koje smo netremice gledali uživo ili pored malih ekrana i ovog leta.

- Ponosni smo na činjenicu da već 13 godina organizujemo Sajam sporta. Nekih prethodnih godina smo bili pod kupolama Beogradskog sajma, ali poslednjih godina smo na otvorenom prostoru, na Adi Ciganliji. I ovog puta ćemo imati priliku da posetiocima pokažemo sve na šta su srpski sport i cela nacija ponosni - kaže predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

Najmasovnija sportska organizacija na Balkanu je u saradnji sa Ministarstvom sporta ponosna na način na koji će i ove godine da ugosti posetioce Sajma sporta.

- Očekujemo da i ove godine oborimo rekorde kada je u pitanju broj onih koji će posetiti Sajam sporta. Naglašavam da ovo nije manifestacija na koju treba da dođu oni najmlađi koji su budućnost Srbije. Oni bi trebalo da budu u pratnji roditelja, svojih baka i deka. Da svi vide na šta je srpski sport ponosan i kako se razvija. Očekujemo oko 800 dece koja će se takmičiti ili oprobati na raznim poligonima ili terenima - kaže generelani sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković.

Prvi operativac SSS ističe još nekoliko važnih podataka.

- Kruna ovog Sajma sporta verovatno će da bude finale Lige malih šampiona, u kojem će se takmičiti najuspešnija deca iz 42 opštine širom Srbije. Oni će da pokažu svoju veštinu na poligonu i trci na 20.000 centimetara, kako smo je popularno nazvali još pre nekoliko godina - dodaje Marinković.

Učešće na Sajmu sporta su, pored Ministarstva sporta, Sportskog saveza Srbije i Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Srbije, uzeli još i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sa Sportskim savezom Vojvodine i Pokrajinskim zavodom za sport i medicinu sporta, Republički zavod za sport i medicinu sporta, Antidoping agencija Republike Srbije, Sekretarijat za sport grada Beograda sa Sportskim savezom Beograda, teritorijalni sportski savezi, a među njima i ovogodišnji dobitnik Majske nagrade Sportski savez Kraljeva.

Svoje poligone i štandove imaće i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, a i Fondacija "Novak Đoković" će u petak od 14.00 imati svoju prezentaciju.

Zastupljeno čak 80 sportova

NA Sajmu sporta će biti zastupljeno čak 80 sportova ili disiplina, među kojima su golf, bilijar, streljaštvo, streličarstvo, e-sport (plesni pokreti), MMA oktagon, rvanje, karate, džudo, tekvondo, kik-boks, boks i ostali borilački sportovi, hokej, baštenski šah, fudbal, kajakaški ergometri, košarka (mini-basket, maski zabava), rukomet i odbojka, gimnastika, speleolozi, kriket, korfbol, a tu će biti i Vaterpolo savez, kao i savezi sportova na vodi.

Pogledajte više