ODBROJAVANJE - JOŠ 11 DANA DO OLIMPIJSKIH IGARA: Plamen i konjanik

Olimpijski plamen je stigao u Pariz.

FOTO: Tanjug/AP

I to kako!

Pravo pred Predsedničku tribinu, na tradicionalnoj Četrnaestojulskoj vojnoj paradi, koja je organizovana u Gradu svetlosti. Doneli su ga čuveni konjanici iz Somira.

Plamen je, avenijom Foš, za sedlom, nosio potpukovnik i štitonoša Tibo Valet, njihov pretpostavljeni, nosilac zlatne olimpijske medalje iz Rija 2016. Sportista i vojnik, u isti mah. To je u Francuskoj tradicija.

Na predstojećim OI među 571 francuskim takmičarem biće 80 vojnih lica! Između ostalog, u disciplinama kao što su džudo, mačevanje, streljaštvo… Ako se uračunaju i paraolimpijci, biće ih ukupno 104. To je za 35 odsto više nego u Tokiju, gde su neki od njih već okićeni medaljama, poput Valeta. Osvojio je zlato u ekipnom nastupu koji je obuhvatao tri discipline: kros-kantri, dresuru i preskakanje prepona.

U biografiji ovog pedesetogodišnjaka iz Bresta, koji je završio čuvenu Vojnu školu Sen Sir, stoji i da je bio angažovan u mirovnom misijama u Čadu i bivšoj Jugoslaviji. Dolazak plamena propraćen je uz muziku pariskog vatrogasnog orkestra i hora sa 150 članova. Otpevana je Marseljeza, dok su avioni čuvene francuske Vazdušne patrole leteli nad Trijumfalnom kapijom.

Tibo Valet je plamen predao mladim sportistima iz Sen Denija, što je lep simboličan gest unutar multikulturalne Francuske.

Na predstojećim Igrama neće učestvovati, jer je njegov konj otišao u zasluženu penziju.

Pogledajte više