MLADI TALENTI DOMINIRALI: Završen 17. Međunarodni šahovski festival „Paraćin 2024“ (FOTO)

Z. R. 12. 07. 2024. u 15:05

VELIKA letnja međunarodna šahovska manifestacija „Paraćin 2024“ protekla je u znaku mladih takmičara sa svih meridijana, u standardno dobroj organizaciji Omladinskog šahovskog kluba „Paraćin“ i tamošnje Turističke organizacije, uz podršku Opštine i sponzora.

Foto: Z. Rašić

Saša Jevtić, direktor festivala, ističe da je Paraćin prethodnih desetak dana bio svetski šahovski centar, te da su se uzbudljive šahovske partije pratile uživo na svim kontinentima, a sam grad na Crnici ugostio je veliki broj stranih gostiju popunjavajući smeštajne kapacitete.

- Na OPEN A turniru nastupilo je 127 igrača, među njima 16 velemajstora i 21 internacionalni majstor. Posle veoma sigurne igre ubedljivo prvo mesto osvojio je mladi IM Dimitar Mardov (USA), koji je sa 7,5 poena za čitav poen ostavio iza sebe grupu od čak 9 igrača sa po 6,5 poena. Dodatni kriterijumi su odlučili da pehar za drugo mesto ponese GM Aleksandr Fier (BRA), a treće IM Mohan Kušagra (IND).

Foto: Izvor Fejsbuk/Saša Jevtić

Pobednici Open A turnira

Po Jevtićevim rečima, igrači su se na A turniru borili i za norme za međunarodne šahovske titule, a ove godine čak četiri igrača su uspela da ih osvoje. Pobednik turnira je ujedno i veliki tragičar jer mu je, ne njegovom krivicom, za pedalj izmakla norma za titulu velemajastora.

Na OPEN B turniru bilo je 164 uglavnom mlađih igrača, a prvo mesto osvojio je Ali Tutunku iz Turske.

Glavni sudija ove šahovske manifestacije bio je Igor Vujačić, dok je nagrade najboljima uručivala Tanja Stojković, predsednica OŠK “Paraćin”.

Pogledajte više