ODBROJAVANJE - JOŠ 15 DANA DO OLIMPIJSKIH IGARA: U senci Ajfela

Vreli pogled topi asfalt.

Foto: Goran Čvorović

Egzotična turistkinja išetala se na središnji deo mosta koji spaja Ajfelovu kulu s Trgom Trokadero, napućila usne i, ne hajući za saobraćaj, pogledom strelja objektiv, utiskujući tako večnu uspomenu na boravak u Parizu. U ruci joj veliki buket crvenih srdaca koja će, trenutak kasnije, pustiti da odlepršaju u etar.

Poput nje, mnogi se ovih dana postrojavaju uz onu belu liniju koja deli kolovoz na dvoje, tražeći tačnu osu u kojoj se Ajfelova kula, na fotografiji, može poneti kao na dlanu. Ili, staviti na glavu kao unikatni špicasti šešir, u zaštitu od svih belosvetskih zala.

Automobilisti se provlače kako znaju i umeju. Autobus pun turista koči nasred kolovoza. Vreme je za selfije i foto-paradu. Doći u Pariz pred Olimpijadu, a i inače, a ne posetiti Ajfelovu kulu, ili se bar slikati pored nje, to je kao otići u poslastičarnicu i ne pojesti kolač.

U varljivom hladu koji pruža kamena ograda na mostu, Senegalac, na belom čaršavu, poređao sitne kopije Ajfelove tvorevine, da se, na polasku kući, prikače na ključ koji kasnije sva vrata otvara.

Malo dalje, sumnjiva bratija mulja lopticu ispod kutija šibice. Da i oni, u ovoj lepoti, nešto zarade. Biće, izvesno, tu i za vreme Olimpijade.

Foto: Goran Čvorović

 
Pogledajte više