ODBROJAVANJE - JOŠ 16 DANA DO OLIMPIJSKIH IGARA: Prete i ekolozi

Najzagriženiji ekolozi mogli bi ovoga leta da naprave određene akcije s ciljem da poremete tok Olimpijade (26. juli – 11. avgust) i Paraolimpijskih igara (28. avgust – 11. septembar) koji će biti održani u Parizu.

Foto: Goran Čvorović

Već su održani neki protesti u Francuskoj, poput nedavnog okupljanja mladih u Anžeu, prilikom prolaska Olimpijskog plamena u ovom gradu. Tokom prvomajske parade u Parizu zapaljeni su i olimpijski krugovi, što je bio naročito upečatljiv simbolični gest.

Militantni ekolozi protestuju protiv "ekološkog i socijalnog skandala" koji, po njima, izaziva organizacija Olimpijskih igara. Ističu da se troši ogroman novac, da se radom građevinskih mašina zagađuje okolina, da se izbacuje velika količina ugljen dioksida u atmosferu…

Protestuju i zbog toga što se Olimpijsko selo brzo izgradilo, a što mnogi beskućnici i dalje žive bez krova nad glavom. Kažu i da troškovi organizacije Igara povećavaju inflaciju, poskupljuju gradski prevoz… Gomilanje turista iz celog sveta, po njima, dodatno, potrošnjom, zagađuje okolinu. Naglašavaju i naglo povećanje saobraćaja koje će još više zagaditi vazduh u prestonici.

Tako bi, prema najavama, moglo da dođe do masovnijih okupljanja ekoloških boraca na nekim od neuralgičnih tačaka u gradu, kao što su centralni trgovi ili aerodromi. Organizatori smatraju da bi ovakve manifestacije više imale vidljiv karakter u celom svetu, nego što bi zaista mogle da poremete Igre. Ipak, oprez nije naodmet.

Pogledajte više