ODBROJAVANJE - JOŠ 19 DANA DO OLIMPIJSKIH IGARA: SENA (NI)JE ČISTA!

Jedan, dva, tri – buć!

Foto: Goran Čvorović

Skok šačice najhrabrijih kupača koji su još lani skočili u Senu, vrti se ovih dana društvenim mrežama, kao cilj da se okuraže učesnici na Olimpijskim igrama tokom kojih jedan deo takmičenja, u triatlonu i plivačkom maratonu, treba da bude održan u ovoj reci čija (ne)čistoća veoma zaokuplja pažnju organizatora.

Poslednja istraživanja vode između 26. juna i 2. jula, pokazala su da je koncentracija bakterije ešerihija koli bila ispod maksimalno dozvoljenih hiljadu jedinica na 100 mililitara za sportska takmičenja, 26, 28, 29. juna i 2. jula, a 27. juna i 1. jula – iznad. Sve to vreme, enterokoke, koje potiču iz fekalija, bile su ispod maksimuma.

Ovo su bili prvi ohrabrujući nalazi u susret predstojećim Igrama. Vlasti ističu da je to rezultat poboljšanja vremenskih prilika i povratka sunčanih dana iako je priliv vode u Senu i dalje veoma veliki, kao i programa prečišćavanja u koji je uloženo 1,4 milijarde evra. Pa ipak, ne zna se još da li bi ćudi vremena mogle u nekom trenutku dodatno da "zamute vodu". Organizatori se nadaju boljim danima. Ako ipak dođe do pogoršanja stanja, predviđeno je da takmičenja budu odložena za nekoliko dana, ali ne i da se promeni mesto njihovog održavanja.

Kalendar predviđa da triatlon bude održani 30. i 31. jula i 5. avgusta, plivački maraton 8. i 9. avgusta, a paratriatlon 1. i 2. septembra. Biće to trenutak istine za ostvarivanje obećanja organizatora i velike želje bivšeg gradonačelnika Grada svetlosti Žaka Širaka, izrečene još pre tri decenije, da će ponovo moći da se zapliva ovom rekom nakon policijske zabrane izrečene pre ravno 101 godinu. Optimisti kažu da boja ove reke nikada neće izazvati preteranu želju da se u nju bućne, ali da će vrućine koje prete, s pregrevanjem planete, biti dovoljan razlog da se u njoj nađe spas za rashlađenje. Pod uslovom da iz nje "otpliva" ešerihija koli. 

Pogledajte više