ODBROJAVANJE - JOŠ 20 DANA DO OI: Fejk njuz "otkazao" Igre!

Olimpijske igre u Parizu biće otkazane zbog političkog konteksta! Lažna informacija ovakve sadržine kruži trenutno društvenim mrežama i medijskim prostorom, pa je morao da reaguje i Međunarodni olimpijski komitet da bi je odlučno opovrgao.

Foto: Goran Čvorović

MOK je istovremeno zatražio da se ovaj "fejk njuz" ne širi dalje.

Sve je počelo objavljivanjem kolumne u francuskom "Poenu" u kojoj hroničar ističe da je predsednik MOK Tomas Bah ostavio sebi rok do sredine jula da potvrdi, anulira ili odloži Olimpijske igre u Parizu! Čak su, prema ovim izvorima, kao kolateralna šteta dovedene i Zimske OI na francuskim Alpima 2030.

Glavna zabrinutost MOK su, navodno, bezbednost i transport, uz moguće pobune ekstremne levice i eksploziju urbanog nasilja, ukoliko krajnja desnica u nedelju dođe na vlast. Bah je, kaže hroničar, bio zabezeknut najpre odlukom francuskog predsednika Makrona da neposredno pred OI raspusti skupštinu, a potom i njegovim izjavama da zemlji preti "građanski rat" u slučaju pobede opozicije.

Posle svega, hitno je reagovao i MOK, porukom da je reč o kampanji dezinformacija protiv Francuske, MOK, njegovog predsednika i OI. Istakli su da takvi navodi nemaju nikakvog realnog osnova, kao i da očekuju izuzetnu organizaciju predstojećih Igara. Odmah po raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, čiji će drugi krug biti održan sutra (nedelja), Bah je naglasio da ima puno poverenje u Francusku kao domaćina.

Ministarka sporta Ameli Udea Kastera je povodom vesti o "otkazivanju" istakla da se radi o gnusnom fejk-njuzu.

- Igre će se održati u Parizu, u predviđenom roku, spremamo se za to godinama, doneće sreću celom svetu i ponos našoj zemlji – zaključila je ministarka.

Pogledajte više