VODE PROTIV NAS, NA POEN SMO OD GUBITKA MEČA! - Trista francuskih sportista i radnika u sportu pozvali da se ne glasa za krajnju desnicu

Talas reakcija sportista na političku situaciju u Francuskoj se nastavlja. U zajedničkoj tribini na sajtu sportskog lista "Ekip", trista sportista i radnika u sportu ustali su protiv uzleta krajnje desnice u Francuskoj.

Foto: Goran Čvorović

- Vode protiv nas, na poen smo od gubitka meča. Ostaje nam nekoliko dana produžetka, da bismo reagovali – stoji, između, u članku koji su potpisala imena kao što su poslednji francuski osvajač Rolan Garosa Janik Noa, njegov kolega Žo Vilfrid Conga, atletske zvezde Mari-Žo Perek i Stefan Dijagana, vimbldonska pobednica teniserka Marion Bartoli ili bivši fudbaler Vikaš Doraso.  

Sportisti i treneri, potpisnici tribine, ističu da ne mogu bez reagovanja da sede i gledaju kako krajnja desnica preuzima vlast.

- Poštovanje je kamen temeljac sporta – istakli su poznati francuski sportisti, naglašavajući da "krajnja desnica svakoga dana gazi to poštovanje".

Dodali su i da im je sport, "i pored razlika, boje kože, religije, naglaska, kulture, seksualnog opredeljenja, hendikepa, roda, pokazao da pripadaju istoj ekipi".

- Naša različitost je naša snaga – kažu.

Pozivajući da se glasa protiv krajnje desnice, koja vodi u ispitivanjima javnog mnjenja pred glasanje koje će se održati 30. juna i 7. jula, potpisnici teksta naglašavaju da tako može da se "izgradi Francuska u kojoj će svaka osoba, bez obzira na poreklo, biti tretirana dostojanstveno." 

BONUS VIDEO "ĐOKOVIĆ MOŽE DA IGRA JOŠ 2-3 GODINE": Goran Ivanišević o Novaku i budućim planovima

Pogledajte više