U SLAVU ODBOJKAŠKIH HEROINA IZ OLIMPIJSKOG KLEKA: Obeležen jubilej, 60 godina od osvajanja Kupa Jugoslavije DTV Partizan

B. G. 09. 06. 2024. u 17:12

Da malo, olimpijsko selo Klek, nadomak Zrenjanina, nije poznato samo zbog braće Grbić, Vanje, Nikole i njihovog oca Miloša, Dejana Bodiroge, Maje Ognjenović, svojim primerom još davne 1964. godine, svojim primerom pokazale su sjajne odbojkaške dame tadašnjeg DTV Partizan, osvojivši Kup tadašnje Jugoslavije.

B, G,

    Zora Papić, Anka Kijac, Danica Babić, Natalija i Sofija Kojović, Dragica Lončar, Mila Rašević, Bosiljka Đajić, Milanka Narančić i Radinoa Ćurić, zajedno sa trenerom, inače nastavnikom istorije i zaljubljenikom u odbojku, Dušanom Potkonjakom, pokorile su veliku jugoslovensku odbojkašku scenu i trofej pobednika Kupa Jugoslavije, donele u svoje selo.
    Tačno šest decenija kasnije, veličanstvena desetorka, pozdravljena je od strane svih generacija Odbojkškog kluba Klek, koji se sanas takmiči u Superligi Srbije i jedan je od bitnih uporišta gde stasavaju mlade i perspektivne odbojkašice.
    - Teško se krećem, ali obuzdana lepim sećanjem i emocijama ovaj skup nisam želela da propustim i jako mi je drago što smo se okupili evocirali uspomene - naglasila je Zora Papić, kojoj je, kao i ostalim njenim saigračacima iz ekipe, plaketu i dres sećanja sa brojem i prezimenom na leđima, uručio gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.
    - U duhu tradicije i kulture sećanja, nismo zaboravili na ovaj bitan trofej, koji je, uz titulu prvaka države, košarakša Proletera iz 1956. godine, ustvari preteča svih kasnijih uspeha, olimpijskih i svetskih medalja, koje su sportisti iz Zrenjanina i okoline, doneli u grad - pozdravljajući sjajne odbojkašice iz Kleka, poručio je Simo Salapura, ponosan na činjenicu da je Zrenjanin pre dve godine nosio oreol Evropskog grada sporta.
    Uz proslavljenog odbojkaškog trenera Miška Kijca, svečanu akademiju svojim prisustvom, uveličali su Nedžad Osmankač, član predsedništva Odbojkaškog saveza Vojvodine, kao i većina igračica iz generacije koja je pre dve decenije, 2004. godine prvi put u istoriji ženski klub Klek vratila u elitu srpske odbojke, koju je predvodila dugogodišnja reprezentativka Brižitka Molnar.
   - Klub živi od uspomena i sećanja, istorija je utkana i hiljade i hiljade sati napornih treninga, utakmica, fadosti i suza zbog poraza, ali trofej pobednika Kupa bio je i mora biti svetao primer generacijama koje stasavaju - dodao je Milan Zečar, član organizacionog odbora svečane proslave i nekadšnji predsednik Ženskog odbojkaškog kluba Klek.
Pogledajte više