POČINJE SPEKTAKL NA VODI! Do 23. juna Beograd će biti domaćin Evropskog prvenstva u vodenim sportovima

S.Rajić

09. 06. 2024. u 20:55

TRI lokacije, 14 dana spektakla. Beograd će od 10. do 23. juna prvi put u istoriji biti domaćin Evropskog prvenstva u vodenim sportovima.

FOTO: David Damnjanović

U bazenu na SC "Milan Gale Muškatirović - 25. maj", u ponedeljak će početi nadmetanja u sinhronom i umetničkom plivanju. Najbolji plivači Starog kontinenta za vredna odličja uoči Olimpijskih igara u Parizu na scenu će stupiti od 17. juna. Na Koštunjaku će biti organizovani skokovi u vodu (17-23. juna), dok će Ada Ciganlija biti poprište bitaka u plivanju na otvorenim vodama (12-15. jun).

- Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da pozovem sve u moj grad i moju državu. Moram da se zahvalim svima iz evropske plivačke federacije, jer su nam pomogli da organizujemo ovo takmičenje. Moram da se zahvalim i timu, u kojem su Drako Udovičić, Nemanja Sjetličić, Velimir Stjepanović. Svi zajedno smo uložili mnogo truda da bi ovo bilo moguće. Priprema koja obično traje oko godinu ipo dana, mi smo uspeli da objedinimo sve objekte i ispunimo kriterijume za samo šest meseci. Moram da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i vladi republike Srbije što je obezbedila sredstva da bi sve ovo bilo moguće - rekla je predsednika plivačkog saveza Srbije Snežana Žugić.

Nekadašnji prvak Evrope iz Berlina na 200 i 400 metara Velimir Stjepanović zvanično će predvoditi naš plivačku ekipu.

- Imamo tim od čak 31 plivača koji će se takmičiti. Izuzetno mi je drago zbog toga, jako je bitno pre svega mladim spotistima dati priliku da se takmiče na najvišem nivou sa najboljim seniorima. Tako mogu da steknu uvid u ono što ih čeka u budućnosti. Kada sam započinjao karijeru bila mi je čast i privilegija da delim bazen sa mnogo starijim i iskusnijim sportistima. Sada sam u drugačijoj ulozi, osim toga što sam kapiten plivačkog tima, ja sam i mentor mlađim kolegama. Tu sam za sve njihove probleme i dileme. Iako ću se boriti za uspeh i medalje svestan sam da pružim makismum u bazenu, već i da im vodim - ističe Velja.

Sjajni 30-godišnjak imaće čak pet trka na 100, 200, 400 metara, ali i u dve šatafete.

- Ostalo je još nedelju dana, ali već sada osećam tenziju i pozitivan naboj. Svestan sam da će konkurencija biti brojna i oštra, ali želim da pružim sve od sebe. Takođe, budući da su OI u Parizu za nešto više od mesec dana ovo je test da vidim na kojem se nivou. Još jedan dodatan motiv, isto tako je i to što je takmičenje u Beogradu na domaćem terenu. Jedna od najdražih uspomena mi je zlato 2011. na juniorskom prvenstvu Evrope baš kod kuće. Zato bi želeo da pozovem sve da dođu na bazen tokom dve nedelje, bilo da je umetnočko plivanje, skokovi u vodu, plivanje da dođu i pruže podršku našim takmičarima. Iako se preko TV atmosfera čini sjajnom, mnogo bolje i lepše izgleda uživo, a i mnogo će značiti mlađim sportistima - konstatuje Stjepanović.

Teodora i tim - u ponedeljak

PRVOG dana takmičenja u solo programu umetničkog plivanja naći će se 17-godišnja Teodora Sperlić (10.30). Zatim, kasnije (16.30), na programu je timsko takmičenje tehničkoj disciplini sinhronog plivanja.

Pogledajte više