STRANI VOJNICI MARŠIRAJU GRADOM SVETLOSTI: Za bezbednost tokom OI neće se brinuti samo francuske snage reda

Sigurnosti gledalaca i učesnika na predstojećim Olimpijskim igrama (26. jul – 11. avgust) i Paraolimpijadi (28. avgust – 8. septembar) poklanjaće se velika pažnja. Aktuelni bezbednosni kontekst u svetu upućuje na obavezu da se otvore četvore oči.

Foto: Goran Čvorović

Vidi se to i ovih dana na Rolan Garosu, na kompleksu teniskih stadiona u Bulonjskoj šumi, gde će se, takođe, tokom predstojećih OI i POI, održati neka takmičenja.

Policajci i vojnici s dugim cevima šetaju oko prilaza kompleksu i s budnom pažnjom motre naokolo, dok svi koji dolaze da gledaju mečeve prolaze tri stepena kontrole, u koje spadaju i sistematsko pregledanje ručnih torbi i lični pretres. Sve, za sada, funkcioniše besprekorno.

Da bi se obezbedila sigurnost, ulicama, prevenstveno Grada svetlosti, ali i drugih francuskih gradova u kojima će se održavati takmičenja, dežuraće 35.000 policajaca i žandarma, čiji će se broj popeti na 45.000 tokom ceremonije otvaranja i 18.000 vojnika, od kojih će 3.000 biti zaduženi samo za nadgledanje vazdušnog prostora. Oni će nadgledati najvažnije tačke, turističke znamenitosti, borilišta, najprometnije avenije i bulevare...

Među onima koji će čuvati red biće i stranih jedinica.

U Francusku, i prvenstveno Pariz, doći će, tako, poljski vojnici, uključujući i "pseću brigadu" koja će se koristiti za specijalne namene otkrivanja opasnih materija.

- Operativne snage koje čine naši vojnici, uključujući i pse, biće raspoređene u Parizu. Njihov glavni cilj biće preduzimanje operacija otkrivanja eksploziva i borba protiv terorizma – izjavio je poljski ministar odbrane Vladislav Košinjak Kamiš.

Poljska će poslati ukupno 40 policajaca, među kojima i 13 ekipa s psima. Domaći mediji prenose informacije iz francuskog ministarstva vojske da će strani vojnici pokriti domene u kojima je naročito potrebna ispomoć.

Francuska je početkom januara poslala molbu na adresu 46 zemalja odakle se očekuje dolazak 2.185 policajaca i vojnika. Do sada je pozitivno odgovorilo 35, a očekuje se da do početka Igara svi daju saglasnost. Za sve njih biće organizovan jedinstveni komandni centar. Stranci bi trebalo da budu raspoređeni na petnaestak tačaka u celoj zemlji.

Agenti nemačke federalne policije će se na primer naći oko stadiona "Žan Buen", u pariskom 16. arondismanu, gde igra pariski ragbi klub Stad Franse, nedaleko od Rolan Garosa, gde se, inače, nalaze i teniski tereni za treninge. Tu će biti i centar za prihvat nemačkih sportista.

Svaka zemlja će poslati svoje vojnike, žandarme i policajce uglavnom tamo gde se očekuje veći broj njihovih navijača. To je, takođe, dobro i zbog poznavanja njihovog ponašanja, ali i radi komunikacije i jezičke barijere. Gosti tokom Olimpijskih igara tako ne treba da se iznenade ako policajci u obavljanju svog posla progovore njihov maternji jezik.  

Ovakva razmena je, ističe se, uobičajena praksa, kada je u pitanju organizacija velikih međunarodnih događaja. Tokom Evropskog prvenstva u fudbalu u Francuskoj tako je 2016. godine bilo prisutno 180 stranih policajaca. Prošle godine, na Svetsko prvenstvo u ragbiju došlo je 160 agenata, uglavnom da bi kontrolisali kretanje navijača s britanskog ostrva. S druge strane, Francuzi su, na primer, slali svoje ljudstvo na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

1.900 EVRA PO GLAVI

Tokom Olimpijskih igara francuske vlasti će mobilisati celokupni sastav snaga reda. Niko u tom periodu neće ići na godišnjih odmor, svi će biti u pripravnosti, a zbog ove raspoloživosti i napora koji će uložiti na čuvanju reda i mira svi policajci će dobiti novčanu premiju koja ide i do 1.900 evra.

Pogledajte više