MANJE PRITISKA I STIŽE MEDALJA: Mate Nemeš za "Novosti" otkriva recep za odličje na Igrama u Parizu

Novosti online 06. 06. 2024. u 07:00

SRPSKI olimpijski tim trenutno broji 91 člana. Pet kvota izborili su rvači, pa će nas u Parizu predstavljati Hetik Cabolov, Georgi Tibilov, Aleksandar Komarov, Stevan Andrija Mićić, kao i Mate Nemeš koji je za "Novosti" poručio da za razliku od Tokija 2021, kada je ispao u osmini finala, sada ima jasan plan kako stići glavnog cilja - olimpijske medalje.

FOTO: EPA

Nemešu će pred odlazak u Pariz najvažnije biti da se oslobodi pritiska koji često nameće na sopstvena pleća i veruje, ako u tome uspe, ostvariće ono o čemu sanja godinama.

- Igre su svake četiri godine i moraš da uklopiš sve u taj dan kada nastupaš. Druga takmičenja imaš svake godine. Olimpijske igre treba gledati kao i svako drugo takmičenje, jer ako staviš tu vrstu pritiska, loše ćeš proći. U Tokiju nisam tako razmišljao, stavio sam više pritiska na sebe i sad moram da probam da se opustim. Sve je drugačije na Igrama, mnogo je lepše, jer su tu sportisti iz celog sveta na jednom mestu - kaže 30-godišnji Mate.

Ističe i da se na početku karijere opekao sa visokim očekivanjima i kada je promenio načn razmišljanja, sve je krenulo na bolje.

- Počeli smo da radimo sa psihologom, ali smatram da ako sebe ne promeniš, neće biti ništa. Kada sam počeo da nastupam na velikim takmičenjima, imao sam pritisak da mora da se uzme medalja. Zbog toga sam jako loše rvao na nekoliko takmičenja i onda sam rekao, kako bog da, tako će i biti. Odmah zatim je došla prva medalja, pa druga. Pristup sam promenio za 180 stepeni i sada na svako takmičenje idem sa razmišljanjem da ako pobedim - dobro. Ako izgubim, nije kraj sveta, naučiću nešto.

Druženje tek posle takmičenja

UZBUĐEN je Mate i zbog doživljaja koje pruža olimpijsko selo, nešto u čemu nije imao priliku da uživa tokom boravka u Tokiju, kada sportistima nije bilo dozvoljeno da gledaju sunarodnike u drugim sportovima.

- Radujem se, ali nama je malo drugačije. Ide takmičenje, skidanje, nema toliko druženja. Naravno, ako ostanemo dva tri dana posle nastupa, onda je bolje. Opušten sam i fokusiran na ta dva dana, da bude sve u redu, da znam da sam dao sve i posle toga može opuštanje a pre takmičenja, teško će biti - kaže Nemeš.

Trofejnu riznicu ispunio je sa dve bronze i zlatom sa svetskih prvenstva, kao i zlatom i bronzom sa kontintelnih takmičenja, ali u mislima mu je trenutno samo kako da ispuni najveći cilj u karijeri i polako kreće da tempira formu za početak avgusta, kada je na programu rvački program u Parizu.

- Još nisam spreman, jer ako sam sada spreman, neću biti u top formi tada kada je najvažnije. Ovo su mi druge Olimpijske igre, prve su bile malo čudne zbog korone i ostalih stvari i nadam se da će sada bolje proći nego na prethodnoj. Naravno, cilj je medalja, evropska i svetska odličja već imam - poručuje Nemeš.

Zamišljam se na podijumu

PSIHOLOŠKE pripreme za OI kod Nemeša podrazumevaju i vizuelizaciju konačnog cilja i uspon na podijum, a nakon toga, sanja i penjanje na balkon Skupštine grada i jedinstveni osećaj koji doček u Beogradu nudi.

- Naravno, prvo se zamišljam na podijumu, a kasnije dolazi i balkon i sve. Što više misliš o tome, više ćeš verovati u pobedu i lakše ćeš pobediti na takmičenju - optimista je Nemeš.

Očekuje znatno lepše iskustvo nego u Tokiju pre dve godine kada je čitav ugođaj poremetila pandemija virusa korona.

- Pariz je blizu, otići ćemo tamo u avgustu, vreme je isto kao u Srbiji. Sećam se da smo u Tokijo otišli dve nedelje pred takmičenja i bilo je stvarno teško privići se na uslove i vremensku razliku. Ovo je mnogo bliže, drugari mogu da dođu da gledaju, to puno znači, kao i prisustvo navijača.

Trofejni rvač rođen u Senti takmiči se u kategoriji grčko-rimskim stilom do 67 kilograma i veruje da nema jasnog favorita za medalju u njegovoj kategoriji.

- Najteža konkurencija je uvek na Igrama. Sistem kvalifikacija je takav da omogućava učešće i rvačima iz Amerike, Afrike i tamo četvoro petoro nisu na tom nivou. Naravno, nikog ne potcenjujem, ali rvački su malo slabiji. Tu je malo i do sreće, s kim rveš, da li ti leži, od tih 16, deset može da bude olimpijski pobednik - podvlači na kraju Nemeš.

Pogledajte više