BISER MEDITERANA DOČEKAO ELITU: Na Malti će se od danas do petka održati Fajnal-for Lige šampiona za vaterpoliste

S. K. 05. 06. 2024. u 13:35

BISER Mediterana je dočekao svojih pet minuta. Na Malti se prvi put najbolji vaterpolo klubovi bore za titulu prvaka Evrope. Naš najbolji klub, Novi Beograd večeras (21.00) u polufinalu Fajnal-fora Lige šampiona igra sa Ferencvarošem Dušana Mandića. Pobednik će se u petak (21.00) za titulu boriti sa boljim iz duela Pro Reko - Olimpijakos.

Foto: Profimedia

Maltežani obožavaju vaterpolo, godinama njihovo letnje prvenstvo privlači pažnju velikana ove igre. Bazeni su uvek ispunjeni do poslednjeg mesta i zato su dobili organizaciju završnog turnira u naredne tri godine. Domaćin se već dokazivao organizujući šampionate Starog kontinenta u mlađim kategorijama, sada svim ljubiteljima vaterpola može da ponudi najbolje što Evropa ima.

- Ovo je značajna prekretnica u istoriji našeg sporta - rekao je na presu generalni direktor VS Malte Karl Izo.

Oduševljenje nije krio ni ministar za obrazovanje, sport, omladinu i inovacije Klifton Grima:

- Kroz ovaj prestižni turnir možemo da stvorimo trajno nasleđe. Ulažemo u našu infrastrkturu koja nam omogućava da budemo domaćini velikih takmičenja. Ali još je važnije što želimo da mlade privuče ovaj prelep sport.

Da će publika na Malti uživati u vrhunskoj predstavi tvrdi i potpredsednik Evropske federacije vodenih sportova Kirijakos Đanopulos:

- Ovde su klubovi koji imaju najbolje igrače na svetu. Turnir će biti uzbudljiv, jer je jedan od najjačih koji smo imad imali.

A učesnici finalnog turnira zaista su dominirali tokom sezone. Branilac titule Pro Reko doživeo je samo jedan poraz, posle penala u finalu Kupa Italije od Breše. Ferencvaroš je jedini poraz u sezoni doživeo od Olimpijakosa, koji je jedino bio slabiji od Fradija i Pro Reka, dok je Novi Beograd bio nedodirljiv u Srbiji, u Ligi šampiona je bio slabiji od Sabadelja i Pro Reka. Inače, Italijani jure rekord, žele da postanu prva ekipa sa četiri uzastopne titule. Prošle godine uspeli su da izjednače rekord zagrebačke Mladosti, koja je bila tri puta zaredom najbolja.

Na ovom turniru svoje poslednje partije najavili su kapiteni Novog Beograda i Ferencvaroša Filip Filipović i Deneš Varga.

- Osećam da mi je ovo poslednji ples. Posebno sam vezan za Maltu, jer sam ovde pre 23 godine kao klinac sa Partizanom odigrao moj prvi internacionalni turnir. Sada će mi biti poslednji, baš ovde - podvukao je legenadarni Filip Filipović.

Raspored

POLUFINALE - sreda

Pro Reko - Olimpijakos 19.00

Novi Beograd - Ferencvaroš 21.00

PETAK

Za bronzu

Reko/Oli. - NBG/FTC 19.00

FINALE

Reko/Oli. - NBG/FTC 19.00

Osvajači titula

11 - Pro Reko

7 - Partizan, Mladost

4 - Jug, Špandau

3 - Posilipo

2 - Olimpijakos, Jadran ST, OSC, Vašaš, MGU Moskva

1 - Bečej, C. zvezda, Ferencvaroš, Solnok, Barseloneta, Primorac...

Pogledajte više