NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO: Odbojkaši Srbije nisu u dobroj poziciji, ali ne odustaju od olimpijske vize

Novosti online 05. 06. 2024. u 08:15 >> 08:15

Počela je druga nedelja Lige nacija za odbojkaše, a ova sedmica biće izuzetno značajna za reprezentaciju Srbije. Izabranici Igora Kolakovića nalaze se u Kanadi, gde će pokušati da pobedama osvoje što veći broj bodova na FIVB rang-listi i tako se domognu Igara u Parizu.

Foto: Profimedia

Međutim, na tom putu neće imati lake zadatke, naročito imajući na umu lošu formu i brojne “prosute” bodove u okršajima sa Japanom, Brazilom i naročito Nemačkom prošle nedelje.

Jednu od olakšavajućih okolnosti za Srbiju predstavlja poraz direktnih konkurenata, koji smo u Otavi videli u noći između utorka i srede po srednjoevropskom vremenu. Reprezentacija Kanade, koja se odranije plasirala na olimpijski turnir, bila je bolja od Kube rezultatom 3-1 (25:21, 25:27, 25:20, 28:26).

Karipska selekcija tako je izgubila gotovo devet FIVB bodova, ali se i dalje nalazi ispred Srbije.

“Plava četa” će imati priliku da popravi utisak i plasman na FIVB rang-listi već u sredu od 22.30 po srpskom vremenu. Tada će rival Kolakovićevom timu biti selekcija Holandije.

Foto: Profimedia

Što se tiče pobede Kanade nad Kubom, ovu selekciju predvodio je Erik Lepki sa 22 poena, a Stiven Mar je osvojio 20. Kod Kubanaca se istakao Marlon Jant Erera sa 23 poena, dok je Migel Angel Lopez Kastro dodao 18.

Trenutno znamo sedam od 12 učesnika olimpijskog turnira za odbojkaše. Osim domaćina Francuske, na turniru će učestvovati još šest selekcija koje su plasman na OI obezbedile kroz kvalifikacione turnire – u pitanju su Nemačka, Brazil, SAD, Japan, Poljska i Kanada.

Preostalih pet učesnika daće FIVB rang-lista, ali će se tom prilikom prioritet davati “principu univerzalnosti”, tj. prednost će imati timovi sa kontinenata koji još nemaju predstavnika na Igrama. Od evropskih selekcija koje još nemaju olimpijsku „vizu“, ispred Srbije (trenutno na 238,51 bodova) su na FIVB listi još Italija (361,8) i Slovenija (331,5).

Posle duela sa Holanđanima, Srbiju u Otavi očekuju susreti sa reprezentacijama SAD, Argentine i Kanade.

BONUS VIDEO  "ĐOKOVIĆ MOŽE DA IGRA JOŠ 2-3 GODINE": Goran Ivanišević o Novaku i budućim planovima

Pogledajte više