BITKA ZA TOP 8: Vaterpolisti večeras (19.00) igraju sa Maltom i ako opravdaju ulogu favorita, sutra (18.30) se sastaju sa Francuskom

S. K. 09. 01. 2024. u 13:05

DAN D za "delfine". Vaterpolisti su i pre odlaska na 36. Evropsko prvenstvo u Zagrebu i Dubrovniku isticali da za njih šampionat počinje u sredu, 10. januara, kada se igraju utakmice osmine finala. Srbi večeras (19.00) u poslednjem kolu grupe C druge divizije na bazenu Mladosti igraju sa Maltom i ukoliko opravdaju ulogu favorita, za ulazak u četvrtfinale sutra (18.30) će se boriti sa Francuskom.

FOTO: AP/Tanjug

Ali naši, prirodno, o rivalu u osmini finala pričali su tek posle okršaja sa Maltom. Do duela sa Maltežanima Srbi su demolirali Izrael (22:1) i preslišali Nemačku sa 14:6. Pokazali su disciplinu u igru, izvršavali sve taktičke zamisli, nije im padalo na pamet da potcene bilo koju ekipu. Uostalom, zbog šokantnog poraza od Francuske (9:10) u osmini finala EP 2022. u Splitu, kao devetoplasirana selekcija morali su da igraju kvalifikacije za EP i da krenu iz druge divizije.

Da im tu nije mesto, već u elitnoj grupi bili su svesni i njihovi najveći rivali. I svi su se pribojavali da u nokaut fazi izbegnu minu zvanu Srbiju. A na našima je da to i opravdaju i vrate se tamo gde im je i mesto. Normalno, put je daleko teži, posut trnjem i zamkama...

Srbi su veoma motivisani da svima dokažu koliko zaista vrede. Prošlog jula su osvajanjem četvrtog mesta na SP u Fukuoki pokazali da su kadri za velika dela. A sada, kada su jači za Mandića, Vica i Viktora Rašovića, s pravom se nadaju još boljim rezultatom. Ipak, poučeni ranijim iskustvom idu korak po korak, koncentrisani su samo na protivnika, ne razmišljaju o mogućim rivalima.

Da nije svejedno koje će se mesto osvojiti u grupi, pokazali su sinoćni dueli u grupama prve divizije. U grupi A u Dubrovniku Španija je uz dosta muke savladala Francusku (9:6), a zahvaljujući pobedi sa penala Crne Gore nad Hrvatskom (15:13, 11:11 u regularnom toku) osvojila je prvo mesto u grupi i imaće najlakšeg rivala u četvrtfinalu. U grupi B Mađarska bez šestorice zlatnih sa SP u Fukuoki torpedovala je Italiju sa 10:5 i osvojila prvo mesto, tako da će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Francuska - pobednik grupe C (u kojoj naši dominiraju), dok "azure očekuje uspešniji iz okršaja Crna Gora - C2.

Četvorica uhapšenih

U DUBROVNIKU je bilo veoma burno posle pobede Crnogoraca nad Hrvatima. Kako je objavio hrvatski portal Indeks, četvorica državljana Hrvatske su uhapšena zbog napada na navijače Crne Gore u Gružu.

Do incidenta je došlo po završetku meča dok su pristalice Crne Gore slavile pobedonosni gol "ajkula", kada su, kako se navodi, "besni domaći navijači poleteli prema njima".

Inače, i za vreme utakmice bilo je iskrica između navijača dve selekcije pa su redari razdvajali.

Pogledajte više