MOK POVUKAO SNIMAK! Nastavlja se polemika oko kontroverzne ceremonije otvaranja Olimpijskih igara

Snimak s kontroverznog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu uklonjen je sa "Jutjub" kanala MOK-a.

Foto: Printskrin

Odgovor MOK-a je da nema audio-vizuelna digitalna prava između ostalog u EU i Velikoj Britaniji. Snimak nije moguće videti ni na celom američkom kontinentu, u Aziji, Okeaniji, na severu Afrike i u Južnoj Africi. Preko linka može ponovo da se pregleda samo u nekim afričkim zemaljama kao što su Obala Slonovače, Benin, Namibija, DR Kongo ili Etiopija.

Zanimljivo je da su snimci iz Londona 2012, Rija 2016. i Tokija 2021. svima dostupni, što samo dalje podgreva kontroverze oko osporavanog otvaranja zbog "preterane umetničke slobode". Ko želi ponovo da vidi snimak s otvaranja u Parizu to ipak može da učini preko sajta Francuske televizije.

Više scena mnoge je šokiralo širom sveta, među kojima su najviše one kada pevač Filip Katrin nastupa gotovo nag, dok Marija Antoaneta drži sopstvenu glavu u ruci ili skaradna postavka koja neodoljivo podseća na scenu Tajne večere. U Parizu ističu da su najviše reagovali crkva i krajnja desnica, kao i da su scene povredile publiku u određenim zemljama. Tokom prenosa bilo je i cenzure.

Kanal En-Bi-Si u SAD je emitovao reklame i snimke američkih sportista za vreme pesme Filipa Katrina. Nacionalna marokanska televizija je u tom istom trenutku prikazivala kadrove Pariza. Oštre kritike na program su, kažu, stigle i iz Australije i Kine. Sve to se nije dopalo ni rojalističkim porodicama.

Princ Šarl Filip od Orleana i vojvoda od Anžua, brat od strica aktuelnog francuskog prestolonaslednika, istakao je da je konsterniran onim što je video i da "plače od stida zbog Francuske". Oštro je osudio određene scene kao sramne, skandalozne i potpuno neprimerene.

U Parizu ističu da je revolucionarne scene protiv aristokrata iz svečane lože direktno gledalo više suverena, među kojima su bili kraljevi Belgije, Španije i Danske, veliki vojvoda od Luksemburga ili emir iz Katara. Podseća se da se Francuska kopnom graniči s osam zemalja, među kojima je pet monarhija, a da je, čak, Emanuel Makron i koprinc Andore.

Nekima je zasmetalo i to što je Aja Nakamur, pevajući sleng, nastupila zajedno s Republikanskom gardom, u čemu su videli degradiranje ove institucije.

MOK je primio k znanju i pozdravio pojašnjavanje situacije od strane francuskog Organizacionog komiteta koji je poručio da nisu imali bilo kakvu nameru da izraze nepoštovanje prema bilo kome i izvinio se onima koje su određene scene na otvaranju mogle da šokiraju. Dodali su im i da je namera bila da ovim slave zajedništvo i toleranciju.

- Naša namera je bila inkluzija. Kada želite sve da uključite, ne odbacujete nikoga. Nismo imali subverzivnu nameru. Ideja je bila da u ovoj velikoj različitosti uključimo ceo svet – branio se umetnički direktor ceremonije Toma Žoli.

Takođe je poručio da mu Tajna večera nije bila inspiracija za scenu koja je mnoge šokirala.

Pogledajte više