CEO SVET PRIČA O NJEMU! Ono što je rivalu uradio mačevalac iz Južne Koreje u finalu Olimpijskih igara - oduševilo je planetu

Darko Nikolić 29. 07. 2024. u 20:29

Finale. Spremate se celog života da u onome što volite - budete najbolji što možete biti. I, dogurate daleko. Dogurate, zapravo, najdalje: do olimpijskog finala. A onda se desi neverovatna scena, delić sekunde koji može da vam promeni život - na skroz neplaniran način...

FOTO: Tanjug/AP

U modernom sportskom mačevanju postoje tri takmičarske discpiline. One se razlikuju i po delovima tela suparnika na kojima se priznaje "pogodak" i, naravno, po oružju koji se koristi.

Ova priča je o mačevaocima koji se nadmeću u disciplini sablja. U njoj, sve što je iznad struka može da vam donese poen, ako tamo, bilo "sečenjem" (bočnim udarcem) ili ubodom (vrhom oružja) pogodite rivala. Dakle, bilo da to učinite u torzo, ruku ili glavu, dobijate poen.

Borba traje dok neko ne skupi 15 poena, ili, pošto postoje tri trominutne "runde", ako niko ne dođe do 15. poena, onda na završetku devetog minuta nadmetanja - pobednik postaje onaj ko je sakupio više pogodaka. Prosto je, ili dođeš do 15 poena, ili na kraju devetog minuta imaš više poena od rivala.

I, u finalu olimpijskog nadmetanja sabljom - desio se nesvakidašnji momenat.

Sa jedne strane bio je Sanguk Oh iz Južne Koreje, a sa druge strane Farez Ferdžani iz Tunisa.

U završnici njihove borbe, pri vođstvu južnokorejskog olimpijca od 14:8, njegov rival se spotakao i pao.

Tajac u sali.

Farez Ferdžani pada u olimpijskom finalu mačevanja (sablja) protiv Sanguk Oha iz Južne Koreje / FOTO: Tanjug/AP

Tajac, jer je Sanguk Oh mogao da priđe i bilo gde u gornjem delu tela dodirom sablje osvoji 15. poen, time i olimpijsko zlato, ali...

Nije najvažnija pobeda, sama po sebi.

Važnije je - kako ste do nje došli.

Južnokorejski mačevalac je sačekao da se njegov rival pridigne, pa da u nastavku odluče kome će pripasti zlato.

Ferdžani, pomalo zatečen ovom dobrotom, brzo se pribrao - osvojio je naredni poen, smanjivši na 14:9.

Osvojio je i sledeći - 14:10.

Osvojio je još jedan. Semafor je pokazao 14:11.

A onda... onda je pravda bila zadovoljena.

Čovek koji je pokazao fer plej kakav još nije viđen na ovim Olimpijskim igrama u Parizu, Sanguk Oh, zadao je udarac kojim je došao do 15. poena, i, uz rezultat 15:11, postao olimpijski šampion.

U istoriji će ostati upamćen ne samo kao neko ko je došao do zlata u Parizu. Već kao neko ko je pokazao - koliko je važno, a i koliko lepo - biti čovek.

Uostalom, oni koji "ne gaze preko mrtvih" (ili palih) da bi došli do svog cilja, a ciljeve ipak ostvaruju - istinski su junaci. Za sva vremena.

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Gužve na Rolan Garosu, svi hitaju da vide Novaka Đokovića

 
Pogledajte više