VIDIMO SE MI OPET! Američki "tim snova" pobedio Srbiju na Olimpijskim igrama

Darko Nikolić 28. 07. 2024. u 19:08 >> 19:18

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od američkog "tima snova" u 1. kolu turnira na Olimpijskim igrama "Pariz 2024", a konačan rezultat 84:110 baš i ne otkriva koliko su se i kako u većem delu meča borili "orlovi" protiv najvećeg favorita za zlatnu medalju.

FOTO: Tanjug/AP

Ne treba ni da ulaziš u dvoranu, ako nisi spreman da pre svega čvrstom timskom odbranom neutrališeš njihov individualni kvalitet. Tim rečima je selektor Srbije Svetislav Pešić najavio meč sa rivalom od koga je nedvno doživljen ubedljiv poraz u pripremnom meču u Abu Dabiju. A naši košarkaši su ga dobrim delom poslušali i baš tako, čvrstom odbranom, često umeli da zadaju glavobolje apsolutnom favoritu.

Međutim, kada u njegovim redovima zaustavite sve one s kojima ste igrali pre nekoliko dana, a pojavi se jedan "nov igrač", koji tada nije nastupio - a taj "novi" bude najbolji strelac u istoriji američkih nastupa na olimpijskim i Mundobasket nadmetanjima, Kevin Durant, onda tu nastanu problemi.

Jer, u prvom poluvremenu, u kome su Srbi vodili sa 10:2, pa posle mini-preokreta i sa 20:14, Durant - koji nije odigrao nijedan pripremni meč, ubacio je 21 poen. Bez promašaja iz igre (8/8). I sve to, za manje od devet minuta na parketu.

Marko Gudurić i Kevin Durant na utakmici Srbija - SAD na Olimpijskim igrama "Pariz 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Uz njega takvog, nezaustavljivog, uz raspoloženog Lebrona Džejmsa koji je iznova bio pravi vođa, ekipa selektora Stiva Kera je u serijama dobrih poteza sticala prednost i uvećavala je. A kada posle četvrtine u kojoj vodite sa osam poena protiv "drim-tima" - u narednoj date devet poena više - a i nju izgubite, to je dovoljno da se nasluti koliko je teško igrati protiv tima kog je Pešić nazvao "jačim od onog iz Barselone 1992, kada su igrali Džordan, Medžik, Bird, Meloun i ostali asovi".

A bilo je na momente briljantnih stvari u igri "orlova". I samostalne Jokićeve serije od 9:0. I odbrane za pohvalu. I dodavanja iz košarkaških udžbenika o timskoj igri. I neodustajanja kada se gubi sa 21 razlike, pa se priđe na -13 u trenucima kada bi mnogi timovi na planeti, prosto, digli ruke. Ali, kada rival poentira i iz snažnih prodora, ili trojke do velikog predaha šutira nestvarnih 12/18, ili sa klupe uđu momci koji su bili najbolji u ligi u nekom parametru (naj-defanzivac, ili dva člana idealne odbrambene petorke), onda je potrebno čudo da biste ga savladali.

Čudo je imalo neka preča posla u nedelju i nije svratilo popodne do Lila, ali uzdignuta čela mogu srpski košarkaši da budu posle ovakvog nastupa. A i trebalo bi, tim pre što slede dva najvažnija megdana u uvodnoj fazi, protiv Portorika i Južnog Sudana. Meč sa Portorikancima je u sredu, takođe od 17.15, u istoj hali. 

Pratite i taj duel na portalu "Novosti".

Na dobrom ste mestu.

(Što se Amerikanaca tiče... "Ćeraćemo se mi još".)

Srbija - SAD, 1. kolo olimpijskog turnira - statistika

Srbija - SAD 84:110 (20:25, 29:33, 16:26, 19:26)

Srbija: Plavšić nije igrao, Petrušev 4p, 5sk, Jović 5 (trojke 1/5), Bogdanović 14p (trojke 2/6), 6sk, Marinković 6p, 4sk, Dobrić 13 (trojke 1/4), Jokić 20p (šut za dva 7/9, trojke 1/6), 5sk, 8as, 4uk), Micić 11 (trojke 2/7), Gudurić 2sk (trojke 0/3), Davidovac nije igrao, Avramović 10, Milutinov 1p, 3sk
SAD: Kari 11 (trojke 3/7), Edvards 11 (trojke 2/3), Džejms 21p  (trojke 1/3), 9as, 6iz, Durant 23 (šut za dva 3/4, trojke 5/5), Vajt 2, Haliburton nije igrao, Tejtjum nije igrao, Embid 4p, 2sk, Holidej 15  (trojke 3/5), Adebajo 4, Dejvis 7, Buker 12p  (trojke 4/5) 5as

KRAJ! Srbija - SAD 84:110

39' - Vratio se Jokić u igru za poslednja dva minuta. I, nije pogodio. A nije ni Lebron na drugoj strani. Marinković zato pogađa trojku iz levog ćoška - 82:101.

39' - Amerikanci završavaju napad u trećoj sekundi. trojkom za 79:101. Pešić traži tajmaut, jer tim snova šutira trojke sa nestvarnih 16/29 (Srbija sa 8/34).

38' - Sprečavaju naši Holideja da pogodi novu trojku, a naš kapiten Bogdanović - i sam ne pogađa s distance. Na drugoj strani terena brza akcija Amerikanaca i polaganje Bukera za 79:98.

37' - Vanja Marinković daje trojku, pa Bogdanović, ali "vraća" jednu od njih Buker - 79:96.

36' - Amerikanci šutiraju sa 63% uspešnosti iz igre. Srbija sa 44%. 

34' - Jokić stiže do 20. poena, jer su Amerikanci prokockali napad, a Micić proigrao MVP-a NBA lige za 73:86. Uzvraća Holidej, i to trojku preko ruku Milutinova - 73:89

"DURANTA TREBA ZABRANITI!" Manu Đinobili ostao u šoku tokom utakmice Srbija - SAD na Olimpijskim igrama

34' - Četvrta "krađa" Jokića, šesta asistencija, 11. poen Micića - i to trojka za 71:86

33' - Traže Amerikanci minut odmora nakon što je Nikola Jokić približio Srbiju na 68:86.

Nikola Jokić na utakmici Srbija - SAD na Olimpijskim igrama Pariz 2024 / FOTO: Tanjug/AP

31' - Promašuje Gudurić i treći dalekometni šut. Amerikanci ne greše - 65:86. Jokić se "pridružuje" promašajima, a onda i slavlje srpskih navijača - Durant je promašio, prvi put na meču!

Kraj treće četvrtine...

... koju su Amerikanci dobili sa 26:16, "umrtvili" igru Srbije i imaju velikih 65:84 pred poslednjih deset minuta.

28' - Neverovatno. Fauliran Jović prilikom šuta za tri poena iz levog ugla, sudije ne reaguju. Srećom, Amerikanci ne koriste svoj napad, a na drugoj strani Vajt faulira upravo Jovića (koji se malo zeleteo u trojicu rivala, ali izvukao prekršaj).

27' - Horog šutem Jokić poentira preko Dejvisa, ali odmah uzvraćaju Amerikani, 63:78.

27' - Ušao je Kevin Durant, a odmah izvodi potez koji oduševljava američku ekipu - ne, nije dao koš (za nepunih 9 minuta je ubacio 21 poen) već alej-up dodavanje izveo za Dejvisa, koji je fauliran, pa daje i bacanje za 61:76.

26' - Tajmaut traži Pešić. Jer, pre i posle Jokićevog lepog pogotka, Amerikanci su dvaput poentirali. Ovaj drugi put - Lebron Džejms, prodorom koji ni dvojica čuvara nisu uspeli da spreče. Rezultat je 59:73.

BRUKA I SRAMOTA: Ovako su se američke zvezde iz tima snova nesportski ponašale prema srpskim košarkašima! (VIDEO)

24' - Zvižde naši navijači Embidu, koji uspeva da pogodi koš uz faul Jokića, ali je promašio bacanje. Jokić mu je uzvratio svojim košem, a onda Lebron pronalazi Karija, pa i sam pogađa posle dalekometnog promašaja Avramovića (koji je dobro, posle onog udarca u lice). Drim-tim vodi sa 57:69.

22' - Dobro je. Dosuđena je nesportska greška Emdbidu. Avramović pogađa bacanja, a posle togadobra akcija Srbije - Bogdan ne pogađa trojku, ostaje 53:63.

22' - Au, pa šta rade ovo Amerikanci! Lebron nesportski faulira Petruševa, a Avramović koji pokušava da u tom trenutku prođe kroz odbranu Amerikanaca - nesportski hvata i na tlo baca Embid, navodno, da bi zaustavio akciju kada je već dosuđen faul. Avramović je u bolovima, dobio je udarac u lice. Sudije pregledaju snimke.

Avramović se drži za lice posle udarca od strane Embida na meču Srbija - SAD na Olimpijskim igrama / Screenshot: RTS

Tekst potpisa

22' - Petrišev pogađa koš Amerikanaca, a izgleda da je na drugoj strani terena udarac u koleno dobio Kari. No, nastaviće da igra...

21' - Serija Amerikanaca od 5:0. Posle Lebronovog koša, usledila je Jokićeva nepreciznost sa distance, pa Bukerova trojka - 49:63.

21' - Počela je treća četvrtina. I vrlo lako pogađa Lebron Džejms, u 4. sekundi napada.

U srpskoj selekciji najefikasniji su bili Jokić sa 12 poena (uz četiri asistencije i dva skoka), Dobrić sa 10, Avramović sa 8 i Bogdanović sa 7. Pored Duranta, kod Amerikanaca se istakao još Džejms sa 12, dok je Edvards ubacio devet, a Kari šest poena.

Stef Kari (levo) i Stiv Ker (desno) gledaju snimak u dvorani tokom meča Srbija - SAD / FOTO: Tanjug/AP

Kraj poluvremena...

... koje su Amerikanci, uz nestvarnog Duranta (21 poen, bez promašaja iz igre, uz koš pred zvuk sirene, iz okreta), rešili u svoju korist sa 58:49. Sjajno su se držali srpski košarkaši, Tim snova je ubacio 12 trojki iz 18 pokušaja (Srbi 5/16), a naši su bili za nijansu bolji u šutu za dva poena (67% naspram 65%), skokovima (16:14), kao i krađama (7:6).

Lebron Džejms na meču Srbija - SAD na Olimpijskim igrama / FOTO: Tanjug/AP

20' - Na dva brza koša Amerikanaca, Bogdanović uzvraća trojkom. No, i Edvards ubacuje jednu, a onda u brzoj akciji - Bogdanovićev koš, kao uvod za nestvarnog Duranta koji daje novu trojku - 49:56. Već je na 19 poena, šutira 7/7 iz igre. Kakav majstor. I kakva utakmica...

19' - Sjajno igra Srbija opet. Dobrić u kontri, posle izvrsne Jokićeve odbrane - 44:46!

18' - Opet trojka Amerikanaca, Stef Kari za +10. Na drugoj strani terena - trojka Dobrića, i to dok je fauliran od strane Karija! A onda daje i dodatno bacanje.

17' - Posle promašaja Stefa Karija iz levog ugla, promašuje sa velike distance i Aleksa Avramović (malo je bio ishitren taj šut...) I dalje +7 za Amerikance.

16' - Na samom kraju vremena za napad Amerikanaca, Lebron daje trojku (36:43), a akcija Srbije nije bila dobra usled lošeg dodavanja za Petruševa.

16' - Jokić opet daje koš i dodatno bacanje, a onda, posle kiksa američke selekcije, stiže sam do sopstven serije od 9:0 trojkom za 36:40! (A sudije ne vide kako Buker nesportski udara Avramovića. Ali, dobro... možda su i videle, pa to tako "mora").

Svetislav Pešić na meču Srbija - SAD na Olimpipjskim igrama / FOTO: Tanjug/AP

15' - Raste polako američka prednost, a Jokić se onda "aktivira" - iskoristio je situaciju da ga je čuvao za njega niski Kari, pa poentirao uz prekršaj. No, posle njegovih 2+1, Lebron na drugoj strani vraća Amerikance na 10 razlike novim zakucavanjem.

14' - Micić pogađa oba bacanja (posle dobrog dodoavanja Jokića je bio fauliran), a na drugoj strani terena Marinković faulira Edvardsa, koji je leđima odgurao srpskog igrača - i dobio priliku da šutira penale. Rezultat je 27:35.

13' - Lak pogodak Lebrona Džejmsa, posle slaloma pored Gudurića i bez nekog većeg Jokićevog otpora u reketu, Pešić traži tajmaut - 23:32. Serija Amerikanaca 7:3 za dva minuta i dve sekunde.

12' - Izgradili su naši akciju da Milutinov igra protiv Adebajoa 1 na 1 i nije dao koš. A onda je preko Milutinova trojku dao dosad nepogrešivi Kevin Durant - 11 poena, +7 je, 23:30.

11' - Pogađa Durant za dva (osam poena, 20:27), pa Micić daje trojku - 23:27. Kakva utakmica...

Srbija je šutirala trojke 1/8, rival 6/10. Za dva poena - 8/12 našim, 4/9 Amerikanci...

Kraj prve četvrtine...

... koju su Amerikanci dobili sa 25:20, nakon što je Bogdanović promašio šut, pa ukrao loptu, probao atraktivno dodavanje, a rivali uzeli loptu i zakucavanjem  uvećali prednost na +5. Vodila je Srbija sa 10:2, imala i krajem četvrtine vođstvo, ali ono što je najvažnije - "pokazala je zube" timu snova i pokazala njemu - da može da se nadmeće s njim.

10' - Nova trojka Duranta, 20:23 na pola minuta do kraja 1. deonice. Na drugoj strani terena druga lična greška Entonija Džejmsa, odmah ga menja Lebron Džejms.

Stef Kari na meču Srbija - SAD / FOTO: Tanjug/AP

10' - Da, nema namerne lične greške za srpskog igrača, mada se buni stručni štab Amerikanaca jer je u pitanju bio faul nad nedavno oporavljenim asom, koji nije igrao nijedan pripremni meč.

10' - Poslednji minut prve deonice je u toku. Sudije pregledaju jednu akciju na TV snimku, da utvrde da li je faul Micića nad Durantom bio nameran. Ali, nije bio, sapleo se...

9' - Milutinov je sada centar Srbije, on i Mićić nisu uspeli da organizuju napad za vođstvo, pa lopta pripada Amerikancima. 

9' - Pešić traži tajmaut posle druge uzastopne trojke Amerikanaca (dao ju je Entoni Edvards). Malo je popustila odbrana u poslednjih minut i... odmah to iskusni strateg pokušava da "preseče", da se rival ne razmahne.

8' - Jokić je fauliran, pogađa drugo bacanje, za 20:14. Ali, ulazi u igru Durant i odmah daje trojku - četvrta američka, 20:17. Bogdanović ne uspeva da uzvrati.

7' - Srbi su omeli američke "visoke igrače" u reketu pod našim košem, a onda u kontri Bogdanović koristi dobar blok Jokića za uvećanje vođstva. I to nije sve. Srbi u novoj dobroj kontri, Dobrić sam protiv trojice - šalje visoko loptu, rivali skaču i "padaju", a on je uzima i daje koš - 19:14.

7' - Jokić se rve sa Adebajom, a onda dodaje loptu u desni ugao, odakle Jović pogađa trojku - 15:14 za naše!

6' - Nikola Jović, koji je ušao u igru poput Micića, dobija upravo od pleja loptu u uglu, posle lepe akcije Srbije, no ne pogađa trojku. Lebron izlazi da odmori, kao i Kari. Amerikanci vode 12:14 i imaju loptu.

5' - Nova brza trojka Bukera (koji je uspeo da postigne i 70 poena na NBA meču). Samo je poen razlike za Srbiju, kod koje ulazi Micić. Edvards i Vajt ulaze kod "drim-tima", koji uzima loptu "orlovima" navodno bez faula, a Lebron u kontri daje koš za preokret - 12:13. I imaće dodatno bacanje.

4' - I pored dobrog presinga Srbije, američka selekcija je uspela da organizuje napad (uz ulazak Entonija Dejvisa), a trojku daje Stef Kari. Posle njega, i koša Srbije, trojku daje i Devin Buker - 12:11.

3' - Pogađa Avramović za 8:2, a onda odmah Dobrić krade loptu i daje i on koš, 10:2, traži Stiv Ker, selektor Amerikanaca, tajmaut. Nije istakao ni treći minut utakmice!

2' - "Grme" srpski navijači. Čas "Ajmo, ajde, svi u napad!", čas zvižde Embidu (koji promašuje dva bacanja; Ipak, Lebron potom krade loptu Jokiću i zakucava - 4:2, a brzo odgovara Petrušev, 6:2.

2' - Odlični potezi naši i u odbrani, a i u napadu. Jokić, nakon što nije pogodio trojku,pu narednoj akciji uspeva da proigra Avramovića koji je utrčavao - 4:0.

1' - Jokić je omeo prvi američki napad, izbacivši loptu u aut. A onda Avramović krade loptu rivalima i u kontri poentira - 2:0.

1' - Utakmica je počela! Prvi napad ima reprezentacija SAD

17.14 - Kari, Holidej; Buker, Džejms, Embid - petorka Amerikanaca. Avramović, Bogdanović, Dobrić, Petrušev, Jokić naspram njih.

17.10 - Čula se američka, a onda i srpska himna, Bože pravde. Sve je spremno!

Vasilije Micić i Nikola Jokić pred meč Srbija - SAD na Olimpijskim igrama / Screenshot: RTS

17.09 - Predstavljeni su i srpski košarkaši, a najveći aplauz je dobio Nikola Jokić. Sada sledi intoniranje himni.

Lebron Džejms pred meč Srbija - SAD na Olimpijskim igrama / Screenshot: RTS

17.07 - Počinje predstavljanje timova. Najpre Amerikanci. Stef Kari, Entoni Edvards, Lebron Džejms, Kevin Durant... i tako dalje (i tako strašnije, neko bi rekao. Ali, straha nema kod naših. Oni su rešeni - da pokažu "timu snova" - šta znaju)

17.05 - Dvorana u Lilu prima 27.500 gledalaca. A izgleda da ih ima više, javlja reporter RTS-a, jer gledalaca ima i na stepenicama, pa redari pokušavaju da nekako uvedu red. 

16.45 - I, šta mislite?

16.14 - Najnovija vest iz tabora Amerikanaca: njihov najbolji strelac u istoriji međunarodnih takmičenja (računajući Olimpijske igre i Svetska prvenstva), Kevin Durant koji je dosad dao 640 poena za reprezentaciju, dobio je zeleno svetlo da igra protiv Srbije,  javlja američki novinar Šams Čaranija. Podsetimo, Durant nije igrao nijedan pripremni meč za "drim-tim" zbog povrede lista, pa je tako propustio i nedavnu ubedljivu pobedu nad Srbijom u Abu Dabiju.

Nema veće košarkaške poslastice za ljude iz zemlje košarke nego "ej, igramo sa Amerima!". A danas je baš taj dan. Mi i oni.

Oni - toliko jaki, da selektor Svetislav Pešić kaže da su jači i od onog "drim tima" iz 1992, kada su igrali Džordan, Medžik, Bird, Barkli, Meloun... 

Mi? Mi u nekom svom filmu. Oduvek je tako i bilo. Taktika kakvoj obično nema ravne na planeti, jer da ima, ne bi se srpski košarkaški stručnjaci smatrali najboljim u "svetskoj verziji košarke" (NBA je priča za sebe, i zbog pravila, i zbog pristupa košarci kao sportu). A da li je ta naš košarkaški "vic", ona sportska radost, ali pre svega pripremljenost i rešenost dovoljna za ovoliko snažne Amerikance, čak i kada imamo najboljeg košarkaša sveta, što Nikola Jokić jeste? Pa, hajde da saznamo zajedno.

A dok meč ne počne, ne propustite ono što se desilo u poslednja dva, tri sata na Olimpijskim igrama:

SKANDAL U GRUPI U KOJOJ SU SRBIJA I "TIM SNOVA": Organizatori pustili "himnu koju nikako nisu smeli da puste", navijači pobesneli!

A POSLE SKANDALA... Južni Sudan iznenadio Portoriko, naredni rivali Srbije odigrali uzbudljiv meč

NjEMU SE PRVO SKANDIRALO: Evo kome su pevali srpski navijači pred meč sa Amerikancima (VIDEO)

''POMAZIMO KONjE NIKOLE JOKIĆA'' Neverovatna priča mladića iz Beograda, svuda je uz Srbiju, a njegova majica će vas dovesti do suza (VIDEO)

PREKO KARIBA I PARIZA - DO LILA, ZBOG SRBIJE: Dobrica i Zorica snabdevaju srpske navijače (VIDEO)

"A PATROLE, A PATROLE - JOKIĆA NIKOLE!" Srpski navijači napravili šou pred meč Srbija - SAD na Olimpijskim igrama (VIDEO)

LEBRON DžEJMS ĆE "POLUDETI" KADA VIDI SRPSKE NAVIJAČE! Ovo što su Srbi spremili "kralju" košarke... (FOTO)

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: DA ČUJE CEO SVET: Ovo su srpski olimpijci pevali na brodu tokom otvaranja Olimpijskih igara

 
Pogledajte više