SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)

Darko Nikolić 26. 07. 2024. u 23:32 >> 23:46

Olimpijske igre "Pariz 2024" svečano su otvorene na dosad ni približno zabeležen način.

FOTO: Tanjug/AP


Umesto uobičajene, više od vek duge tradicije da se svečanost dešava na stadionu na kome se odvija dobar deo nadmetanja, ovoga puta je sve bilo organizovano na šest kilometara dugom delu toka reke Sene.

Ali, nije samo to bilo u "sukobu" sa tradicijom.

Umesto defilea sportista, "parada nacija" obavljena je na brodovima koji su se kretali Senom (i, na jednom od njih, zablistali su srpski olimpijci, ali ne svi; recimo, zbog toga što košarkaši igraju u Lilu, njih su predstavljala samo trojica igrača, Petrušev, Milutinov i Plavšić), a sve je bilo "prošarano" sa dosad neviđenih - 12 segmenata ceremonije.

Ticali su se francuske istorije i njenih dostignuća, od prošlosti do sadašnjosti, od svevremenog do novog, od krvave revolucije do napretka - ličnog i industrijskog, sve uz note i slike kulture i umetnosti...

Bilo je tu i prikaza Igoovih "Jadnika", i navodne krađe Mona Lize iz Luvra (s podsećanjem na pravu, 1911.), i sjajnih plesača, i onih manje sjajnih (koji su možda odustali od štrajka koji su najavljivali do poslednjeg časa, ali su, bar što se kan-kana tiče, ponašali kao da su dan ranije počeli da vežbaju). Mora da je, istini za volju, i snažna kiša učinila svoje, a baš zbog nje, čestitke idu i izvođačima, i gledaocima - njih preko 300.000, koji nisu napuštali svoja mesta iako je "lilo kao iz kabla".

Bilo je i istinskih majstora kulture i umetnosti, i nekih novih stvari, koje će pobornici tradicionalizma rado nazvati "novotarijama" (mada i u njima ima istinskih umetničkih vrednosti i, naravno, ima i kiča. Ili nečeg drugog, što se u ova moderna vremena mora smatrati "modernim").

Uz slogane francuske revolucije, o slobodi, jednakosti i bratstvu, ali i insistiranju na "ujedinjenosti u različitosti", sve je bilo protkano i misterijom. Odnosno, misterioznom figurom koja nosi baklju, a za koju su organizatori do samog kraja krili i koga taj tajanstavni nosilac predstavlja, kao što je bila tajna i ko će biti poslednji nosilac baklje. Bilo ih je - dvoje (a tajnastveni nosilac ostao je neotkriven; Mada su mnogi pomislili da se možda radi o Arsenu Lupenu, ili čoveku sa gvozdenom maskom, ili fantomu iz opere, ili Eziju iz igrice "Assassin’s Creed"  a svi oni su su ostavili trag u francuskoj kulturi, u zvaničnom programu je samo bilo navedeno "da on (misteriozni lik, koji je definitivno muško) ima odlike svakog od njih").

Veliko iznenađenje bilo je još jedno rušenje tradicije, i to na kraju. Tada je legendarni fudbaler Zinedin Zidan - baklju dao strancu, rekorderu francuskog teniskog grend slema, osvajaču 14 grend slem titula na Rolan Garosu, Rafaelu Nadalu.

Dok se završavao program na "Trgu šampiona", gde su pristigli sportisti, i gde je govor održao i predsednik MOK-a, Tomas Bah, a predsednik Francuske Emanuel Makron proglasio Igre otvorenim, Španac se spustio u čamac, pa tokom vožnje Senom baklju dao još jednoj zvezdi "belog sporta", Amerikanki Sereni Vilijams. 

Bio je tu i čuveni američki atletičar Karl Luis, i možda najbolja gimnastičarka 20. veka, Rumunka Nađa Komaneči, a onda... Onda su oni "plamen predali" Ameli Morezmo, ona Toniju Parkeru, pa kada su im se pridružili paraolimpijci i drugi sportisti, oni upalili baklju najstarijem živom francuskom olimpijcu, stogodišnjem Šarlu Kosti.

On je, u kolicima, upalilio baklje atletičarki Mari Žoze Pere i džudisti Tedi Rine. I, baš oni, koji su po triput osvajali olimpijsko zlato - pokrenuli su spektakularan završetak ceremonije:

Veliki olimpijski plamen je upaljen u simboličnoj "korpi" ogromnog balona - koji je poleteo i koji će, izgleda, tokom svih 16 dana Igara - biti nad "gradom svetlosti".

Olimpijski plamen u balonu nad Parizom / FOTO: Tanjug/AP

Dakle, neka Igre počnu...

... a ako vas one zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

SRBIJA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA 2024 - raspored takmičenja, subota 27. jul

10.00 Džudo, žene do 48 kg – prvo kolo (Milica Nikolić)

10.12 Veslanje, ženski skif – kvalifikacije (Jovana Arsić)
10.30 Streljaštvo (m), vazdušni pištolj 10m – kvalifikacije (Damir Mikec)
11.00 Plivanje (m), štafeta 4×100 slobodno – kvalifikacije (Barna, Stjepanović, Aćin, Cvetkov)
11.30 Veslanje, muški dubl skul – kvalifikacije (Pimenov, Mačković)
12.30 Streljaštvo (ž), vazdušni pištolj 10m – kvalifikacije (Zorana Arunović)
13.30 Tenis, Novak Đoković - Matju Ebden
14.30 Drumski biciklizam, trka na hronometar za žene (Irina Stevanović)
15.30 Boks, žene do 54 kg – šesnaestina finala (Sara Ćirković)
16.18 Boks, žene do 60 kg – šesnaestina finala (Natalia Šadrina)

KRAJ! Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara je okončana!

23.24 - Sve je začinila muzička diva, Selin Dion...

23.23 - Igre će trajati 16 dana, da li će sve vreme nad gradom lebdeti balon sa ovim olimpijskim plamenom? Svakako - nesvakidašnja scena. Kao i celo otvaranje.

23.22 - Upravo su Pere i Rine upalili veliki olimpijski plamen, koji se simbolično nalazi u "korpi" velikog balona - koji poleće!

23.22 - Baklje pale legende francuskog sporta, atletičarka Mari Žoze Pere i džudista Tedi Rine.

23.20 - Sve više i više francuskih sportista se priključuje nošenju baklje. I... kao da nose baklju ka nekom velikom balonu. 

23.15 - Sada čitava jedna petorka koja trči i nosi baklju...   Tu su sad i paraolimpijka Mari-Ameli le Fur, i njen kolega Aleksi Ankvinkvan, i 39-godišnja Nanentin Keita, takođe paraolimpijka. 

23.14 - Baklju je od Morezmove uzeo legendarni francuski košarkaš Toni Parker. Sa Ameri Morezmo trči ... saznaće se uskoro gde. Izgleda da se bliže Luvru, čuvenom muzeju.

23.12 - Olimpijsku baklju preuzima Ameli Morezmo. Čuvena teniserka i aktuelna direktorka Rolan Garosa.

23.10 - Muzički deo programa se nastavlja uz neverovatan "lajt šou" kod Ajfelove kule.

Svetlosni efekti na Ajafelovoj kuli tokom otvaranja Olimpijskih igara / FOTO: Tanjug/AP

23.06 - U tom čamcu su još i Karl Luis, čuveni američki atletičar, te Rumunka Nađa Komaneči, prva koja je dobila čistu desetku u gimnastici.

23.02 - Nadal nosi baklju "po Seni", u čamcu je, sa nekoliko ljudi... Tu je i Serena Vilijams, Amerikanka, takođe legenda tenisa, koja preuzima baklju od Španca.

Zinedin Zidan i Rafael Nadal na otvaranju Olimpijskih igara / FOTO: Tanjug/AP

22.56 - Šokantno iznenađenje. Zidan daje baklju Špancu, Rafaelu Nadalu. Čoveku koji jeste rekorder pariskog grend slema, a 14 puta je osvojio Rolan Garos, ali ... to baš nije uobičajeno, jer bi trebalo (bar je tako najčešće) da neko iz zemlje domaćina pali olimpijski plamen. Gase se svetla na Ajfelovoj kuli...

22.56 - Na sceni se pojavljuje Zinedin Zidan, a onda i maskirani lik - koji izlazi kroz pod scene i daje legendarnom fudbaleru olimpijsku baklju. Sportisti mu viču "Zi-zu, Zi-zu!"

22.55 - Sportisti, a potom će i sudije, polažu olimpijsku zakletvu - o fer borbi, "kako bi svet učinili boljim mestom, kroz sport".

22.53 - Bah je pozvao predsednika Francuske, Emanuela Makrona da proglasi Olimpijske igre "Pariz 2024" otvorenim, i on je to ovog časa i učinio!

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta / Tomas Bah drži govor pred otvaranje Olimpijskih igara Pariz 2024 / FOTO: Tanjug/AP

22.46 - Tomas Bah, prvi čovek MOK-a, počinje svoj govor. U njemu se obraća svetskoj javnosti, ali i olimpijcima, pa i onima koji predstavljaju "tim izbeglica".

22.40 - U toku je završni deo otvaranja. Sada će se zvaničnici obratiti sportistima i javnosti. Očekuje se da posle govora predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta bude upaljen olimpijski plamen.

22.40 - ''VRATI PASOŠ!'' Francuzi dobacivali Embidu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, a onda mu je i saigrač iz reprezentacije rekao isto! (VIDEO)

22.31 - Intonira se olimpijska himna, dok se podiže zastava sa pet krugova, koji simbolično predstavljaju pet kontinenata.

22.26 - A sad, pravi konj. I jahač koji donosi olimpijsku zastavu na "Trg šampiona", gd esu pristigli sportisti.

22.23 - I dalje traje "trk konja" po Seni, uz video-podsećanja na početke i razvoj modernog olimpizma, od Pjera de Kubertena, do najvećih legendi sporta u 21. veku.

22.15 - Počinje završni deo ceremonije. Olimpijska zastava sa pet krugova stiže na mehaničkom konju koji "trči" Senom, odnosno na leđima jahača.

22.06 - Sada se igra na moderne tehno-zvuke, a mladi su prikazani kao u "klopci", u koju su "ušli misleći da je sve bezazleno", kakva je to zamisao reditelja.

21.59 - "Ujedinjeni u različitosti", ponovo. Ovoga puta, tu je pomenuti bradati gospodin, u korsetu i provokativnim pokretima. I, neka na tome ostane opis ovog dela ceremonije.

Detalj sa otvaranja Olimpijskih igara u Parizu / Screenshot: RTS

21.51 - Program se na kratko "preselio" iz Pariza na Tahiti, jer će tamo biti organizovano takmičenje u surfu, a onda - ovoacije stotine hiljada navijača. Francuska delegacija, poslednja u ovoj "paradi nacija", upravo prolazi.

21.50 - Sa čak 592 sportista, Amerikanci upravo prolaze po pljusku. Zastavu im nose teniserka Koko Gof i košarkaš Lebron Džejms.

Američki sportisti na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

21.45 - Poslednji segment prolaska sportista. Već se mrak nadvio nad "gradom svetlosti", ali ne samo da su mostovi osvetljeni, već ono što posebno impresivno - oko 300.000 gledalaca uopšte ne napušta svoja mesta i pored pljuska. Svaka čast, Francuzi. Svaka čast.

21.38 - SRBIJA ODUŠEVILA SVET: Ovako su bili obučeni takmičari naše zemlje na svečanom defileu otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (FOTO)

21.36 - Prava je milina bilo videti naše olimpijce. Ne zato što su se našli u kadru posle nekog ćelavog čike u uzanoj haljini (na pomenutoj modnoj reviji koja se dešava paralelno sa prolaskom brodova), već zato što su su bili razdragani, veseli, kiša im ništa nije pokvarila raspoloženje. Neka takvi ostanu - tokom celih Igara.

21.34 - Evo i naših! Srbiju na Olimpijskim igrama predstavlja 113 takmičara, nisu svi na brodu, opisali smo i zašto, ali ovi koji jesu tu, blistaju. Srpsku zastavu nose odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić. Srbija na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara "Pariz 2024" - u punom sjaju!

21.32 - Bliži se dolazak broda sa srpskim sportistima. Već smo kod jednog koji prevozi sportiste iz zemanja na slovo "S". Sao Tome i Principe, Senegal...

21.24 - Dok smo vam pisali ovu vest iz srpskog košarkaškog tabora, javljaju nam da su na "modnoj reviji" bili i ljudi u haljinama, i nakarminisani muškarci, i neki sa bradom, brkovima i ženskim donjim vešem. To je u skladu sa nazivom ovog segmenta ceremonije, pomenusmo. Inače, prolazi brod sa sportistima Palestine, te Paname, Papue Nove Gvineje i Paragvaja. Još malo pa će Srbija...

21.21 - Dok počinje deo ceremonije "Ujedinjeni u raznolikosti", i to nečim što predstavlja... modnu reviju, da javimo i sledeće: neće svi srpski košarkaši biti u delegaciji Srbije danas. "Orlove", koji su inače u Lilu, gde će i igrati mečeve prve faze, predstavljaju na ceremoniji - tri igrača, Petrušev, Milutinov, Plavšić, te Nebojša Ilić, kao predstavnik stručnog štaba i ostatka košarkaške delegacije Srbije.

21.16 - Ovo ne smete da propustite: CEO SVET O NjIMA PRIČA: Evo u čemu su se sportisti Mongolije pojavili na ceremoniji svečanog otvaranja Olimpijskih igara! (FOTO)

Sportisti Crne Gore na olimpijskoj ceremoniji / FOTO: Tanjug/AP

20.09 - Ređaju se brodići i rodovi sa sportskim delegacijama. Stiglo se do slova "M". Mikronezija, Meksiko, Monako... A onda Mongolija, u sjajnoj odori! Pa Crna Gora...

21.05 - Nastavlja se nesvakidašnji defile, jer sportisti ne defiluju već se voze brodovima. Sad su na red došli Litvanci... Čudno, ali bez svog "nacionalnog ponosa", košarkaša. Nisu uspeli da prođu kvalifikacije, pa je tako u našu, "srpsku grupu", došao Portoriko. A tu su još i Južni Sudan i prvi rival Srbije, Amerikanci (s kojima igramo sad u nedelju, u pet i petnaest po našem, srednjeevropskom vremenu).

20.58 - Deset značajnih Francuskinja sada "dobijaju" svoje statuje uz obalu Sene, dok se intonira francuska himna, čuvena Marseljeza. Jedna od najlepših na svetu, po mnogima. Kada se o melodiji radi, naravno. Inače su joj stihovi prilično krvavi (Na oružje građani! Formirajte svoje bataljone! Koračajmo! Koračajmo! Neka nečista krv natopi naše brazde!" - to je refren, ili u originalu Aux armes citoyens, formez vos bataillons - marchons, marchons - qu'un sang impur abreuve nos sillons. No, da se vratimo mi sportu. Jer, "sportski duh" je naslov sledećeg segmenta ceremonije. Japan je prva sledeća nacija koju brod provozi Senom.

20.49  - Na red dolazi i omaž francuskim izumiteljima, inžerima, piscima, stvaraocima. I to opet u kompjuterskoj animaciji. Brodići sa sportistima idu polako Senom, za to vreme. Ali, nova grupa brodova sa sportistima koji se dosad nisu predstavili javnosti - čeka da krene.

20.45 - Prvi manji skandal - kad su se pojavili izralski sportisti u svom brodiću...

Sportisti Izraela na ceremoniji u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

... pojavila se i protestna poruka Palestinaca: "Izrael, na podijumu ratnih zločina".

Palestinci protestuju protiv učešća Izraelaca na Olimpijskim igrama u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

20.42 - Predsednik FIFA, Đani Infantino, na ceremoniji otvaranja pariskih Igara (i verovatno se pita "Dobro, je l' baš moralo da se ovo održava van stadiona, koji lepo imaju krovove...")

Predsednik FIFA, Đani Infantino / FOTO: Tanjug/AP

20.38 - Kad smo već kod misterioznog nosioca baklje, on se sada našao u Luvru i to prikazan kako, zbunjeno, gleda - gde li je nestala čuvena slika Mona Lize. Program se nastavlja kraćim klavirskim koncertom, dok brodovi sa sportistima polako prolaze ispod pariskih mostova.

20.34 - Imajući u vidu sve ono skakanje po krovovima od strane maskiranog nosača baklje, ima nekih korisnika društvenih mreža koji misle da je u pitanju odlična reklama za novi segment igre "Assasin creed". Ako niste videli kako igrica izgleda, evo možete da vidite jednu od scena. A mogli ste da vidite i tokom ceremonije otvranja pariskih Igara...

20.31 - Hrvati imaju svoju barku, iz nje svi viču "Hrvatska, Hrvatska!". A zatim ide brod sa sportistima iz Kube, Danske, Džibutija...

20.29 - Posle 25 minuta, nastavlja se defile sportista. U ovom trenutku, ide brodić sa sportistima iz Demokratske Republike Kongo, Kukova ostrva, Južne Koreje, Kostarike...

20.26 - Aja Nakamura (i to uz pratnju orkestra francuske Garde) je otpevala pesmu na francuskom. Potom reditelj "seli" program u čuveni muzej, Luvr...

20.23 - Misteriozni nosač baklje se opet pojavio, i zapalio fitilj - koji je aktivirao veliku pirotehniku na zgradi. I, potom - nova porcija muzike.

20.22 - Nastavlja se umetnički program. Ovoga puta, horsko pevanje. Pritom, kiša sve jače pada i umetnicima zaista nije lako...

20.15 - Sada je na red došao "prstohvat" hevi metal muzike. Uz krvavo/crvene papire te istu takvu pirotehniku... i onda odjednom, posle tih scena kod zgrade Vrhovnog suda, odjednom, pomalo neočekivano i naprasno, kreće arija iz muzike Karmen, o ljubavi. Uz scene iz biblioteke u kojoj se neko juri, izgleda.  Ili se juri za određenim knjigama.

20.12 - Uz omaž radnicima, zanatlijama, i ples upućen njima (uz zvuke koje proizvode alatke) prelazi se na sledeći segment otvaranja - "Sloboda". I to uz muziku iz "Les Miserables", odnosno muzički hit "Do you hear the people sing? Singing the song of angry men?"

20.06 - Pomalo je čudno da "po Notr Damu skače" čovek s bakljom (iako je to samo grafički prikaz, kompjuterski urađena montaža), imajući u vidu da je ta zgrada izgorela u velikom požaru. No, šta je tu je. Nastavlja se serija neočekivanih scena u ovoj ceremoniji. A dok se ona ne nastavi posle novog igračkog "performansa" glasajte u vrhu ove stranice na anketu, kako vam se čini svečano otvaranje pariskih Igara?

Misteriozni lik sa decom u čamcu plovi Senom / FOTO: Tanjug/AP

20.04 - Nova etapa svečane ceremonije. Sinhoricitet. To je naziv. A o čemu se radi, videće se. Izgleda da ima veze sa rekonstrukcijom izgorele čuvene katedrale Notr Dam. 

20.02 - A posle velikog plovila, na kome su bili i Čileanci i Kanađani, i Kinezi... sada nova muzička pauza. Kan-kan igraju devojke (i poneki momci) na obali Sene. Svi su u roze kostimima. Uigranost nije baš vrhunska (naprotiv), iako bi trebalo da su u pitanju umetnici iz Mulen Ruža. Ali, dobro...

19.59 - Ređaju se sledeći brodovi. Brojni Brazilci predvode prvi naredni, potom jedan vrlo mali brodić, na kome samostalno idu sportisti Kambodže... a reditelj prikazuje jedan "Džejms Bond" trk misterioznog nosioca baklje - po pariskim krovovima. 

19.56 Dok umetnici u roze kostimima prate naredni brod, u njemu su sportisti sledećih država: Butan, sa troje takmičara, Bolivija, zatim Bosna i Hercegovina, te Bocvana.

19.54 - U prvom brodu posle nastupa Lejdi Gage nalaze se sportisti koji zastupaju Barbados, Belgija, Beliz, Benin i Bermuda.

19.52 - Evo malo fotografija sa prvog dela defilea, dok ne krenu sledeći brodovi sa sportistima...

19.47 - Prvo iznenađenje večeri, i to muzičko. Lejdi Gaga nastupa. I to na francuskom jeziku, i stilu nekadašnjih kabarea:

19.46 - Pirotehnički šou u bojama francuske zastave:

19.45 - Argentinci su na brodu sa Jermenima i Arubljanima... a ceo brodić odzvanja od pesme argentinskih sportista. Oni su jedno sa svojim navijačima. Bili i ostali.

19.42 - Sledi brodić na kome su Albanci, Alžir, Južna Afrika... i, na kraju tog broda, Nemci. Njihovu zastavu nosi košarkaš Šreder, kao aktuelni prvak sveta (a Nemci su, jelte, pobedili naše košarkaše u finalu prošlog Mundobasketa. Sad bi mogao da "padne" jedan revanš u polufinalu, recimo. Pošto u finalu treba drugi put da igramo na ovim olimpijskim igrama sa Amerikancima. Je l' tako, tako je).

19.40 - Za njima, ide tim izbeglica, koji (najčešće zbog ratova u zemljama iz kojih su) nisu u prilici da nastupe za države iz koji su poreklom.

19.38 - Kreće i defile sportista. Po tradiciji, prvo idu Grci. I, prvi put u istoriji, idu oni - brodićem.

19.35 - Jedan od komentara:

"Sve što sam od uvoda mogao da razumem, je da se na pariski metro ne možete pouzdati, a da decu lako otimaju maskirani ljudi u čamcima".

19.33 - U osmišljenom programu, baklja je "zastala" u pokvarenom pariskom metrou, a onda ju je Zidan predao mališanima. Koji su prošli i kroz "podzemni Pariz" (prepun lobanja, kao što i inače jeste),pa su krenuli dalje... čamcem kroz podzemne vode (mada, istini za volju, neka figura bez vidljivog lica, koja uvodi decu u čamac i kreće podzemnim tokovima, malo deluje jezivo, ali dobro, "umetnička sloboda", da to tako nazovemo (uz dodatak da je i jedan pravi (kompjuterski nacrtan) krokodil pretio deci).

19.31 - Program počinje video-zapisom. Zindein Zidan je "preuzeo" olimpijsku baklju sa potpuno praznog "Stad de Fransa". Jer, kao što smo vam već javili, prvi put otkad postoje moderne Igre, ceremonija se ne održava na stadionu. Već na reci Seni.

19.30 - Počelo je

19.25 - Brazilci su se već ukrcali na svoj "čamac". I ne čudi, i po azbuci, i po abecedi, prvo slovo imena njihove države je među prvima, pa će se i olimpijska delegacija Brazila među prvima predstaviti na reci Seni. A evo, možete već sada da je vidite i vi:

Brazilski olimpijci čekaju početak svečane ceremonije u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

19.20 - SJAJNE VESTI! Nekoliko sati pre početka Olimpijskih igara Srbija dobila 113. olimpijca

19.13 - Spas u poslednji čas! Sindikat igrača koji predstavlja oko deset odsto od 3.000 igrača koji će učestvovati u svečanoj ceremoniji odustao je u poslednjem trenutku od štrajka. Taj Sindikat je zapretio da njegovi članovi neće učestvovati, i to zbog ogromne razlike u platama za igrače. Nađen je kompromis, pa će, kako agencija AFP navodi, "najslabije plaćeni plesači dobiti od 160 do 240 dodatni evra za večerašnji nastup" na ceremoniji.

19.11 - SKANDAL NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Takmičar suspendovan zbog dopinga

19.10 - Američki reper Snup Dog bio je jedan od poslednjih nosilaca olimpijske baklje kroz Pariz, ali ko će biti baš, baš poslednji... još uvek je tajna.

Snup Dog nosi olimpijsku baklju kroz Pariz / FOTO: Tanjug/AP

19.05 - Još manje od pola sata do početka! I, izgleda da se polako "otkrivaju karte" - po svoj prilici, pevaće Lejdi Gaga i Selion Dion tokom svečane ceremonije.

18.59 - Nadgledanje sa pariskih krovova...

FOTO: Tanjug/AP

18.34 - KO JE TO MOGAO DA OČEKUJE DANAS? Novak Đoković je ovo uradio u Parizu i sad svi o tome pričaju

18.25 - Još jedan problem, individualni ovog puta. Danska biciklistkinja Solbjork Minke Anderson doživela je nesreću tokom treninga: usled sudara sa autombilom, i to dan pred početak Olimpijskih igara - ona će zbog preloma kostiju morati da propusti najveći sportski spektakl, na kome je imala velike ambicije.

Solbjork Minke Anderson posle povrede / Foto: Instagram / Solbjork Minke Anderson

 

18.11 - Ne samo da se sprema nevreme u Parizu, već problem ima i devojka koja bi trebalo da nosi zastavu Kipra. Suparnica naše Angeline Topić u skoku u vis, Jelena Kuličenko (inače, Ruskinja po poreklu), koja bi zastavu Kipra trebalo da nosi zajedno sa našim Milanom Trajkovićem, Surdiličaninom koji je postao kiparska atletska zvezda  - našla se u ozbiljnoj situaciji. Mediji u pomenutoj zemlji objavili su da je otkvireno kako Kuličenkova ima svoju stranicu na jednom "sajtu za odrasle", a ona se, kako glase poslednje informacije, preko advokata oglasila i rekla "da su to snimci napravljeni veštačkom inteligencijom". U svakom slučaju, burno je na Kipru ovog popodneva/večeri...

18.06 - Nema šale sa (ne)vremenom. Stručnjaci predviđaju da će tokom svečane ceremonije u glavnom gradu Francuske možda pasti 25 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru. Poređenja radi: toliko padne u Parizu za 15 dana...

18.03 - O-o... Isprva je sve delovalo kao slaba, prolazna kiša...

Malo kiše u Parizu... FOTO: Tanjug/AP

... ali, sada ovo postaje sve jače i jače.

... postalo je malo više kiše u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

Gledaoci u kabanicama čekaju početak svečane ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

17.53 - Stiže i sve više političara (i izlasnica američkog predsednika), ali ... ima još zanimljivih kadrova u Parizu u ovim trenucima. Pogledajte malu, ali zanimljivu foto-galeriju koju smo vam priredili:

17.38 - Naši olimpijci su krenuli na svečanu ceremoniju!

17.29 - Obezbeđenje je... dosad neviđeno. Ali, vi možete da ga vidite:

 

17.28 - SRPSKA POSLA: Ovako je jedan "naš Parižanin" uspeo da se ubaci na svečanu ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara

17.22 - Počeli su redovi...

 

17.19 - "PIJ! AMA, PIJ TO!" Francuska žandarmerija tera novinare da ovo rade pred otvaranje Olimpijskih igara u Parizu

17.05 - SVAKO SVOJ KRST DA PONESE... Otkrivamo! Evo šta će srpski olimpijci nositi na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu (FOTO)

Uoči početka 

Spomenici Pariza - Notr Dam, Luvr, muzej Orse, i reka Sena biće danas u srcu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, a još se drži u tajnosti samo odvijanje svečanosti koje će biti mešavina umetnosti i sporta u glavnom gradu Francuske, poznatom kao "grad svetlosti".

Samo oko desetak ljudi zna detalje ceremonije koja počinje u 19.30 i trajaće gotovo četiri sata. Ali, nešto smo ipak uspeli da saznamo za vas.

Recimo, u ovim trenucima (tekst vam objavljujemo u 17 časova) srpski olimpijci kreću na ceremoniju. 

Ukrcavanje na brodove koji će ploviti Senom (prvi put je defile sportista van stadiona, otkad postoje moderne Olimpijske igre) zakazano je za 20 časova.

Sam defile brodova sa učesnicima trajaće od 20 do 21.50.

Svečana ceremonija će trajati do 23.15.

Od 6.000 do 7.000 sportista (od ukupno 10.500) "prodefilovaće" u 85 čamaca Senom u bojama svoje delegacije, od mosta Austerlic do Ajfelove kule i Trokadera.

Oko 3.000 plesača, muzičara i glumaca učestvovaće u umetničkom delu ceremonije duž obale Sene, kao i na mostovima (ali i na nebu1), na trasi od šest kilometara, duž koje se očekuje 326.000 gledalaca.

Oko 200 kostimografa i 300 frizera i šminkera biće stacionirano u svlačionicama na svakoj strani Sene. Duž obale biće postavljeno oko 80 ​​ogromnih ekrana.

Spektakl, koji će pratiti više od milijardu gledalaca, sadržaće, prema navodima udruženja francuskih televizija Frans televizion, video sekvence snimljene unapred i umetnute u priču.

Umetnički direktor ceremonije otvaranja Toma Žoli izjavio je da želi da napravi "najveći spektakl na svetu" sa dosta radosti, pokreta, i uzbuđenja.

Žoli je rekao da nije želeo da pravi dekor kad su za njega spomenici u Parizu "najlepša scenografija na svetu".

Muzika ceremonije uključuje kreacije muzičkog direktora Viktora le Mana. To će biti mešavina popa, simfonijskog orkestra, horova i elektronske muzike "frenč tača".

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: "FOKUS NAM JE PARIZ 2024": Basketaš Strahinja Stojačić za "Novosti" o Olimpijskim igrama

Pogledajte više