ŠTA ČEKA "VEČITE" DO DERBIJA? Crvena zvezda pred velikim izazovom, a Partizan ima naizgled lakši uvod u gradski okršaj, ali...

Novosti online 24. 10. 2024. u 18:54

Košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan igraće večiti derbi 21. novembra, a do tada ih čeka mnogo izazova u Evroligi.

FOTO: M. Vukadinović

Partizan ima samo jedno teško gostovanje, ali...

Crno-beli su odigrali svoj meč petog kola i navijači ga neće pamtiti po dobrom. Izgubili su u poslednjim sekundama meča od Virtusa, a Frenk Nilikna je promašio šut za pobedu. Sada je pred izabranicima Željka Obradovića da se uzdignu i pokušaju da poprave svoj položaj na tabeli do "večitog derbija".

Neće to biti lak izazov za Partizan. Već u sledećem kolu će u sredu od 20.45 dočekati Monako koji je prošle godine za dlaku ostao bez fajnal-fora, dok su pre dve sezone nastupio na završnom turniru. Trenutno ima samo jedan poraz i to od Barselone u gostima, pa će biti ogroman izazov odoleti momcima koje sa klupe predvodi Saša Obradović.

Nakon toga, crno-beli će put Istanbula na megdan Fenerbahčeu. Crvena zvezda je pokazala da Fener nije nepobediv kod kuće, ali za razliku od tog meča, sada će Šarunas Jasičevičius na raspolaganju imati i Tarika Biberovića, ali i Marka Gudurića, te će ipak biti nešto opasniji rival po Partizan. Oni su takođe na učinku 3-1.

FOTO: M. Vukadinović

Potom, Partizan će ponovo na gostovanje, ali ovog puta u "grad svetlosti". Debitant Pariz ima samo jedan trijumf i poput Virtusa, želi da se dokaže pred svojim navijačima. Ovo će biti još jedna od onih utakmica gde je trijumm "unapred upisan", što može predstavljati teret kod igrača crno-belih.

Pred sam derbi, izabranici Željka Obradovića neće morati da napuštaju Beograd (barem što se tiče Evrolige), ali to ne znači da će pred crno-belima biti laki zadaci. Najpre će u Arenu doći Barselona koja je već dve sezone "rak rana" Partizana. Od povratka u Evroligu crno-beli nisu uspeli da savladaju katalonskog giganta i svakako da pritisak u tom momentu postoji. Nakon Barse u Beograd dolaz Armani. "Manekeni" ne blistaju ove sezone i pored sjajnog tima koji su sastavili, ali podsetimo da je Partizan prošle godine tek posle drame i velikog preokreta uspeo da savlada izabranike Etorea Mesine.

Iako će Partizan do derbija samo dva puta napupštati prestonicu Srbije i pored toga imati samo jedno "vruće" gostovanje (u Istanbulu prim. aut.), ono što deluje kao prednost - postaje opasnost. Partizan je promenio kompletan tim i potrebno je uigrati se, što se u dosadašnjem toku Evrolige i dokazalo, pa mečevi koje crno-beli igraju kod kuće, kao i na gostovanjima na kojima se očekuje pobeda mogu biti ozbiljan problem jer ekipa još uvek nije na nivou na kojem navijači očekuju.

Raspored Partizana:

Partizan - Monako (30.10 u 20.45)

Fenerbahče - Partizan (01.11 u 18.45)

Pariz  - Partizan (07.11 u 20.45)

Partizan - Barselona (13.11 u 18.00)

Partizan - Armani (15.11 u 20.30)

Poslastica za navijače, izazov za košarkaše Crvene zvezde - šampion Evrope

Crveno-bele najpre očekuje izuzetno težak meč protiv madridskog Reala u gostima, a nakon toga, raspored će biti nešto lakši ppo šampiona Jadranske lige.

Najpre će Zvezda putovati u Litvaniju gde je očekuje uvek nepredvidivi Žalgiris. Litvanci izgledaju dobro ove sezone i deluje da je Andrea Trinkijeri uspeo da uspostavi sistem u "zelenoj šumi". Kaunas je uvek bio nezgodan teren po crveno-bele i već dve godine ne znaju za pobedu tamo, ali kako su obe ekipe u dorboj formi može se očekivati sjajan meč.

Posle Litvanije u goste dolazi šampion Evrope - Panatinaikos. Biće to prilika za navijače, ali i za košarkaše da se dokažu pred najtežim mogućim rivalom. Istina je da PAO ovu sezonu nije započeo najbolje i ima već dva poraza (od toga jedan od autsajdera Pariza), ali ipak je to isti onaj šampion od prošle sezone. Svakako će ovo biti meč u kojem će uživati svi navijači.

FOTO: Tanjug/AP

Nakon "zelenih" iz Atine u Beograd stiže Zvezdina "rak rana", berlinska Alba. Iako su crveno-beli prošle sezone slavili u Beogradu, ova ekipa je poznata po tome da se uvek sastajala sa Zvezdom kada je bilo ključno za plasman u plej of i uvek rušila crveno-belima snove. Sada će Zvezda biti veliki favorit i svakako da će biti veliki pritisak odbraniti taj epitet.

Za razliku od Partizana, Zvezda će pred sam derbi imati dva nezgodna gostovanja. Najpre će putovati u Monako gde je čekaju neugodni izabranici Saše Obradovića što će biti veoma veliki izazov po igrače Janisa Sferopulosa, a potom sledi nešto lakši zadatak. Gostovanje Lionu biće svakako manje izazovno nego ono u Kneževini, ali daleko od toga da će gostovanje Lionu biti lak posao s obizrom da su momci sa severa Francuske mnogo napredovali u odnosu na prošlu godinu.

Crvena zvezda može da bude ponosna na svoj start u Evroligi i svakako da će crveno-beli biti ozbiljan izazov za sve pomenute rivale. Istina, Zvezda će u ove mečeve morati bez Džoela Bolomboja, ali će im pomoći Filip Petrušev, a sve se više pominje i dolazak novog igrača na poziciji pet, te ostaje da se vidi kako će crveno-beli izgledati u narednom periodu.

Raspored Crvene zvezde:

Real Madrid - Crvena zvezda (24.10 u 20.45)

Žalgiris - Crvena zvezda (30.10 u 19)

Crvena zvezda - Panatinaikos  (01.11 u 20)

Crvena zvezda - Alba (07.11 u 19)

Monako - Crvena zvezda (12.11 u 19)

Lion - Crvena zvezda (14.11 u 19)

"Večiti rivali" imaće dosta izazova do prvog derbija ove sezone, a ostaje da se vidi ko će u boljem raspoloženju dočekati ovaj praznik košarke.

Bonus video:  Porodica promenila "Oče naš" zbog KK Partizan

 
Pogledajte više