DOŠAO PIJAN NA TRENING I PRETUKAO TRENERA! U penziju otišao drugi najbolji trojkaš ABA lige svih vremena, prava boks-legenda košarke (VIDEO)

Novosti online 22. 10. 2024. u 16:10

Košarka više neće biti ista.

FOTO: ABA liga j.t.d. / Dragana Stjepanović

Nakon 26 godina profesionalne karijere, od igre pod obručima se oprostio možda i najkontroverzniji igrač sa prostora bivše Jugoslavije, sada već 45-godišnji Hrvat Siniša Štemberger.

Siniša Štemberger / Screenshot / Youtube / REC production

A ko je (bio) on i po čemu će se pamtiti... može sasvim dobro da dočara i ovaj prikaz njegove karijere koji su uradili na portalu BHbasket:

Legendarni šuter

"Utakmica drugog kola Premijer lige Hrvatske između Kvarnera i Alkara bila je oproštajna za košarkaša koji je ostavio dubok trag u regionalnoj ABA ligi. U svojoj igračkoj karijeri osvojio je sa Zadrom titulu šampiona i dva Kupa Hrvatske, dok je igrajući za Široki i Igokeu bio prvak Bosne i Hercegovine četiri puta i tri puta osvajao tamošnji Kup. U ABA ligi je odigrao čak 243 utakmice i zauzima drugo mesto na večnoj listi po broju ubačenih trojki, sa 403 postignuta.

(Više od njega, 406, dao je Suad Šehović, s tim što je Šehoviću za to bilo potrebno tačno 300 utakmica, a Siniša Štemberger je za samo 247 došao do pomenutog učinka; Inače, na trećem mestu je Marko Simonović sa 385 trojki, prim. aut.)

Ipak, ljubitelji košarke u regionu ne pamte Štembergera (samo) po košarkaškom umeću na terenu, već po burnom temperamentu zbog kojeg je često upadao u ozbiljne probleme. Bio je agresivan, prgav igrač i često je izazivao sukobe na parketu. 

Čuvena tuča sa Maršalom

Kao igrač Splita, učestvovao je u tuči koja se i danas prepričava.

Naime, jednom prilikom je ušao u žestok klinč sa tadašnjim asom Cibone, Amerikancem Maršalom, što je rezultovalo opštom tučom na terenu.

Pijan došao na trening i prebio trenera, bivšeg saigrača

Najveći skandal u karijeri napravio je pre osam godina, kada je u alkoholisanom stanju došao na trening u Kvarneru i pretukao tadašnjeg trenera, inače bivšeg saigrača, Marijana Mancea. Zbog sramnog gesta je momentalno izbačen iz kluba.

- Siniša Štemberger se nije pojavio na vreme na treningu. Stigao je nakon sat vremena i ničim izazvan nasrnuo na trenera Mancea, čime je šokirao sve prisutne, jer nije bilo apsolutno nikakvih razloga. Nakon što se pribrao, Mance je dao izjavu u najbližoj policijskoj stanici. Klub će u potpunosti stati u zaštitu trenera Mancea. Raskinuli smo ugovor sa Štembergerom, a o daljim koracima će odlučivati nadležni organi -  rekao je tada zgroženi sportski direktor Kvarnera, Marko Šimanić.

Alkholizam i kako ga je pobedio

Kasnije je junak ove priče u jednom intervjuu koji je dao za hrvatske medije priznao da je u tom periodu imao ozbiljnih problema sa alkoholom.

- Imao sam borbe sam sa sobom. Bile su to bitke, prelomio sam kada sam došao na dno, kada sam shvatio da to utiče na mentalno zdravlje, da sam nakon jednog izlaska tri dana u depresiji. Ne možeš toga lako da se rešiš. Najpre moraš da priznaš: ‘OK, imam problem sa alkoholom, nemam kontrolu - iskreno je govorio Štemberger.

Izvukao se uz pomoć porodice, prijatelja i naravno, košarke. Ostao je na terenu do 45. godine i sada namerava da uplovi u trenerske vode. Od košarke nije zaradio ozbiljan novac, ali je naučio kako da postane pobednik".

BONUS VIDEO: Ovako je Nikola Jokić dočekan na aerodromu "Nikola Tesla" posle Olimpijskih igara

Pogledajte više