KAKO TO DA ZVEZDA SIJA SA VRHA? Fenerbahče ugašen odbranom kakvu je Olimpijakos igrao sa Sferopulosom

V. Preradović 16. 10. 2024. u 12:05

NAVIJAČI Zvezde neće skidati pogled sa tabele Evrolige bar do petka i duela sa Barselonom u „Areni“. Sa vrha sijaju njihovi ljubimci, koji su na Bosforu nastavili pobednički marš. Treći strojevi korak bio je najimpresivniji, Fenerbahče je u Istanbulu potučen do nogu - 76:57!

FOTO: Profimedia

Na uzorku uvodnih 11 minuta, reklo bi se da je pogrešan tim svrstan među fajnal-for pretendente. Crveno-beli su u tom intervalu dali smisao frazi o atomskoj košarci, na oba kraja terena. Boldvina i Kolsona su isključili iz igre, munjevitom transformacijom iz odbrane u napad kreirane su idealne pozicije. Skoro idealno su i šutirali (7/9 za dva, 4/5 za tri). Miler-Mekintajer je bio dispečer, egzekutori Bolomboj, Daum i Nedović, čija je trojka za plus 19 u 11. minutu ugasila grotlo „Ulker arene“.

Izmena gotovo kompletne petorke oduzela je Zvezdi momentum. Fener je očekivano pojačanom agresijom zatvorio puteve ka košu, ofanzivnim skokom davao sebi druge šanse da se iskobelja iz provalije. Serija 12-0 sa trenerom Jasikevičijusom kao šestim igračem na terenu, hladnokrvnim Najdželom-Hejsom koji je postigao gotovo polovinu poena svog tima i raspaljenim turskim tifozima. Požar je u tim trenucima buktao u redovima crveno-belih, a u vatrogasnom odelu se pojavio ko drugi nego fenomenalni Bolomboj.

Nastavak je doneo antipropagandu košarke. U skrnavljenju igre uvek su bili nenadmašni timovi koje vodi Jasikevičijus, takav je slučaj i sa Fenerom. Sferopulos je odgovorio uvođenjem Teodosića na teren prvi put tek u 25. minutu. Maestro se u završnici treće četvrtine našao na istoj talasnoj dužini sa Mitrovićem, par minijatura i velikih 12 poena prednosti pred poslednju deonicu.

Sada je Zvezdi odgovarala košarka bez koševa. Odbranom kakvu je igrao Olimpijakos pod komandom Sferopulosa anesteziran je napad Fenera, tako da su za sigurnu prednost bili dovoljni sporadična iskakanja Bolomboja iz te matrice. Ukras na pobedu na jednom od najtežih gostovanja stavili su Kalinić i Nedović, pred već skoro ispražnjenim tribinama doma do nogu potučenog Fenera. Četvrti put u nizu u duelima sa crveno-belima.

FENERBAHČE - C. ZVEZDA 57:76 (12:26, 19:12, 11:16, 15:22)

DVORANA „Ulker sports arena“. Gledalaca: 9.653. Sudije: Pastusjak, Kortes, Bisuel.

FENERBAHČE: Birsen, Boldvin 3, Meli 1, Šanli 2, Mahmutoglu 3, Hejs-Dejvis 20, Hol 10, Pjer 5, Žagars 2, Kolson 9, Marjanović, Birč 2.

C. ZVEZDA: Miler-Mekintajer 8 (8 as), Kenan 3, Teodosić 2, Davidovac, Mitrović 7, Kalinić 7 (4 sk), Dobrić, Bolomboj 18 (6/8 za dva, 2/2 za tri, 11 sk), Daum 14 (5/5 za dva, 1/5 za tri, 5 sk), Gedraitis, Nedović 17 (2/3 za dva, 4/8 za tri), Dos Santos.

Pogledajte više