BASKONIJA MERA AMBICIJA: Premijera u "Areni" nagoveštaj da li Zvezda može da uđe u borbu za plej-of

V. Preradović 08. 10. 2024. u 22:24

AGONIJA Crvene zvezde u osvit sezone u ABA ligi, pa Baskonija na evroligaškoj premijeri pred domaćom publikom.

FOTO: M. Vukadinović

Večerašnja utakmica u "Areni" (20.00) mogla bi da donese nagoveštaje da li je tim u prolaznom periodu adaptacije ili ponovo nije tim za iskorak u elitnom takmičenju.

Za crveno-bele i njihovog trenera Janisa Sferopulosa, čije reakcije sa klupe izgledaju kao da je ušao u hipermarket bez spiska za kupovinu, ovo je utakmica sa imperativom pobede ako u planu imaju borbu za plej-of/plej-in. Bez obzira na dosadašnje igre, od kojih simpatizere kluba podilazi jeza, trijumf za 2-0 na početku Evrolige dao bi ekipi inerciju i upumpao određenu dozu samopouzdanja da je dostižna ciljna linija povučena ispod desetog mesta na tabeli.

- Očekujemo podršku navijača i pobedu u prvoj utakmici kod kuće - kaže Sferopulos. - Već sam rekao da možemo da igramo mnogo bolje, najbitnije je da počnemo da pobeđujemo iako ne igramo najbolje. Kako sezona bude odmicala, sa treninzima i mečevima, podići ćemo nivo igre i stvari će doći na svoje mesto.

Kao i u Parizu, u sastavu neće biti Miloš Teodosić koji odrađuje drugu i poslednju utakmicu suspenzije zbog isključenja u meču sa Efesom prošle sezone. Plejmejkerski teret pašće na pleća Jaga Santosa i Kodija Milera-Mekintajera, koga je Sferolupos letos stavio na vrh liste želja upravo zbog sezone karijere u Baskoniji. Za sada nije pokazao da je na putu da je ponovi, ali bi prekretnica mogla da bude baš duel sa ekipom u kojoj je stekao reputaciju elitnog evroligaškog igrača.

- Baskonija je pobedila na startu Evrolige i nema sumnje da će biti motivisana da nastavi u tom stilu. Gledali smo sve njihove utakmice, ne samo tu protiv Partizana. Znamo njihove prednosti i mane, u skladu s tim pokušaćemo da odigramo pametno.Moramo da pratimo plan igre, da se branimo od dobre napadačke ekipe, da imamo različite opcije u napadu.

Zvezda je prethodne sezone oba puta poražena od Baskonije, i to ukupnom razlikom od svega tri poena (87:85 u Vitoriji, 90:91 u Beogradu). Dramatične završnice pripale su tadašnjem treneru tima iz Vitorije Dušku Ivanoviću, koji je tu sezonu započeo na klupi crveno-belih. Letos je zamenjen Pablom Lasom, kome nije prijao jednogodišnji boravak u minhenskom Bajernu.

Zamenu za Milera-Mekintajera pronašao je u Trentu Forestu, američkom beku bez evropskog iskustva. Iz Trenta je stigao Kamar Boldvin, iz Monaka leteći Donta Hol, ali su i dalje glavne poluge ubitačni trojkaš Markus Hauard i čovek za sve, nigerijski krilni igrač Čima Moneke.

Pogledajte više