ZVEZDA POBEDILA NA STARTU EVROLIGE: Crveno-beli se vratili iz dvocifrenog minusa i savladali Pariz

Časlav Vuković 04. 10. 2024. u 23:00

KOŠARKAŠI Crvene zvezde pobedom su počeli sezonu u Evroligi, pošto su kao gosti savladali Pariz sa 77:80 i to tako što su nadoknadili dvocifren minus.

FOTO: Profimedia

Crveno-beli su odmah napravili brejk, iako je delovalo tokom treće četvrtine da će debitant upisati trijumf na startu elitnog takmičenja.

Gosti su dobro otvorili utakmicu, brzo su došli do 4:12. Ipak, Pariz se brzo konsolidovao i serijom 14:5 je uspeo da dobije prvi kvartal 18:17. Nije tim Janisa Sferopulosa nikako uspevao da pronađe pravi ritam u napadu.

Sve to su koristili izabranici Tijaga Splitera i na krilima Maodoa Loa (uvek raspoložen protiv Zvezde) i Ti Džej Šortsa na odmor otišli sa +8 - 43:35.

Kada je sredinom trećeg perioda na semaforu bilo 53:40 činilo se da će Zvezda doživetu ubedljiv poraz, pošto ništa u igri srpskog šampiona nije funkcionisalo. No, onda se pojavio fenomalni Nemanja Nedović koji je dalekometnim hicima (5/6 za tri) polako topio prednost.

Naravno, pomogli su mu i saigrači, odbrana je postala dosta bolja i domaćinu je utakmica polako počela da klizi iz ruku.

Tokom većeg dela četvrte četvrtine gosti su imali prednost. U penal završnici su bili smireni, a tačku na meč stavio je Ajzea Kenan poenima sa linije penala.

Najefikasniji kod pobednika bio je Nemanja Nedović koji je postigao 21 poen, dok je Ajzea Kenan dodao 14. Na drugoj strani najbolji je bio Ti Džej Šorts sa 16 poena, pratili su ga Nadir Hifi i Maodo Lo sa po 14.

Crvena zvezda u narednom kolu dočekuje Baskoniju, dok Pariz ide na noge Armaniju.

Četvrta četvrtina: Pariz - Crvena zvezda 77:80

40' - Kenan je uspeo da dođe do lopte i fauliran je. On je pogodio oba na 3,9 sekunde do kraja. Zvezda je dobila utakmicu.

40' - Miler Mekintajer je uhvatio loptu i odmah je fauliran. Sada je minut odmora pozvao Tijago Spliter. Amerikanac je takođe pogodio jedno. Nedović je napravio faul i do kraja je 8,3. Ovoga puta Hifi je oba puta bio precizan. Tajm-aut je zatražio Sferopulos.

40' - Uspeli su crveno-beli da odbrane napad. Do kraja je ostalo 40,8 sekundi. Tajm-aut je zatražio Sferopulos. Nije Miler Mekintajer pogodio šut za dva, potom su gosti napravili faul na 13,2 sekunde do kraja. Hifi je bio polovičan.

39' - Probio je Šorts odbranu Zvezde i uspeo je da poentira, iako nije bio u nimalo lakoj poziciji.

38' - Naskočio je na poludistancu Šorts i uspeo je da pogodi. Istom merom uzvraća Miler Mekintajer. U igru se vratio Bolomboj koji ime četiri faul.

FOTO: Profimedia

36' - Uspeo je i Kalinić da pogodi iz velike daljine na isteku napada. Sjajna akcija Zvezde i laki poeni Luke Mitrovića. Tajm-aut traži Tijago Spliter.

35' - Nastavlja Nedović da sipa. Još jednom je pogodio za tri i ima 21 poen. Na drugoj strani sa poludistance je precizan bio Lo.

34' - Osetio je problem sa zglobom u jednom momentu Šorts, ali se ipak vratio na teren i čini se da nema veći problem. Pariz ponovo vodi nakon neverovatne trojke Hifija.

33' - Trojku je postigao Jantunen. Vratio je Nedović koji je na 4/4 van linije 6,75. Jantunen je sad pogodio oba bacanja.

32' - Gedraitis je uspeo da iznudi dva bacanja i oba puta je bio precizan. Muči se Zvezda sa skokom Pariza u napadu.

31' - Kakva akcija i poeni Miler Mekintajera. Na drugoj strani Zvezda je primila koš posle ofanzivnog skoka. Ali Nedović igra odličan meč za goste.

Treća četvrtina: Pariz - Crvena zvezda 58:58

30' - Sjajan napad gostiju. Miler Mekintajer je pobio odbranu, proigrao je Mitrovića kome nije bilo teško da poentira.

30' - Problem za Zvezdu je četvrti faul Bolomboja. Šorts je iskoristio faul i pogodio je oba slobodna bacanja. Nedović pogađa trojku, njegovu treću na utakmici.

29' - Dobar napad gostiju i poeni Bolomboja na drugi obruč. Mnogo bolje gosti igraju u odbrani u finišu trećeg kvartala.

28' - Nedović je odlično osetio da je rival u bonusu u iznudio je dva bacanja i oba puta je bio precizan. Prekinuo je seriju crveno-belih od 11:0 trojkom Vord.

27' - Sjajnu kontru je istrčao Miler Mekintajer i uspeo je da poentira. Topi Zvezda prednost rivala. Minut odmora je zatražio Tijago Spliter. Uspeo je Kalinić da poentira.

26' - Daum je uspeo da poentira iz teške pozicije. Potom je Kavalijer napravio nesportski faul, pošto je povuka sa leđa Kalinića. Pogodio je jedno bacanje krilni igrač gostiju. Potom se i Mitrović izborio za dva bacanja. On oba puta bio precizan.

FOTO: Profimedia

25' - Crveno-beli su totalno bez energije. Možda ih malo trgne televizijski tajm-aut. Inače, utakmicu sa tribina posmatra i bivši trener Crvene zvezde Duško Ivanović.

24' - Veoma loša igra Zvezde. Pariz sve to koristi i razlika konstantno raste u korist domaćeg tima.

22' - Kenan je sjajno probio odbranu rivala i lako poentirao, ali na drugoj strani pogađa uz faul Mitrovića. Pogodio je bacanja i doneo je +10 Parizu - 47:37. Ovo je prva dvocifrena prednost na utakmici.

21' - Polovičan sa linije penala bio je Vord. Zvezda je odigrala dva veoma loša napada na startu drugog poluvremena. Nema ideje u napadu kod gostiju.

Druga četvrtina: Pariz - Crvena zvezda 43:35

20' - Neverovatno! Šorts je na sedam desetinki do kraja prvog poluvreme uspeo da iznudi faul na šutu za tri poena. Pogodio je dva omaleni plejmejker dva od tri slobodna bacanja. Ipak, da stvar po goste bude još gora, iz ofanzivnog skoka je poentirao Jantunen.

19' - Kenan je prvi dvocifreni igrač u Zvezdi. Amerikanac je lepo naskočio i pogodio šut sa poludistance.

18' - Plavšić je sad iznudio nesportski faul Kracera. Reprezentativac Srbije bio je polovičan sa linije penala. Nerešiva engima je Šorts. On je doneo Parizu za sad najveću prednost - 39:33. Tajm-autom je reagovao Janis Sferopulos.

17' - Malkolm je poentirao pod faulom Plavšića. Bio je to ujedno nesportski faul, pa će Pariza imati loptu sa strane. Pariz je u seriji. Hifi je poentirao posle ukradene lopte.

16' - Sada trojku pogađa i Gedraitis. Već šest trojki su postigli gosti, ali vraća Lo. On je na 10 poena. Prosto mu Zvezda prija kao rival.

15' - U strelce se upisuje i Miler Mekintajer, on je pogodio šut sa poludistance. Hejs je oba puta bio precizan sa linije penala. Nedović je u ritmu, drugi put je bio precizan van linije 6,75.

14' - Ovo je trebalo gostima. Nedović je pogodio trojku. Dobra kombinacija Šortsa i Hejsa i centar domaćih je poentirao.

13' - Neverovatan je Šorts. Opet je pronašao način da poentira, iako je Nedović odigrao dobru odbranu. Crveno-beli više od dva i po minuta nisu poentirali u drugom kvartalu.

FOTO: Profimedia

12' - Muči se Zvezda poslednjih nekoliko napada. Nema rešenja za odbranu Pariza. Luka Mitrović je napravio faul u napadu.

11' - Naskočio je Šorts i uspeo da poentira. Ne bi bilo dobro za goste kad bi on ušao u ritam. Na drugoj strani Miler Mekintajer je izgubio loptu.

Prva četvrtina: Pariz - Crvena zvezda 18:17

10' - Trojka na trojku. Prvo je pogodio Kenan, a onda i Malkolm. Proradio je i napad domaćeg tima u ovim trenucima. Pariz je prvi put na meču poveo baš u poslednjem napadu prve deonice. Ti Džej Šorts je uspeo da poentira i na taj naćin se upiše u strelce.

9' - Neverovatan je Lo. Vezao je sedam poena i odbrana crveno-belih je bez rešenja za njega.

8' - Tradicionalno Maodo Lo igra odlično protiv Zvezde. I sad se sjajno uvodi u meč, pošto je pogodio šut van linije 6,75. Još jednom Nemac poentira, sada posle prodora.

7' - Promašio je Gedraitis, ali sve je dobro pratio Bolomboj i vratio loptu u koš. Na drugoj strani Lion Kracer je bio precizan.

5' - Dobar protok lopte gostiju i pogodak van linije 6,75 za Kenana. Sada odličan prodor Amerikanca i laki poeni na obruču.

4' - Kakva blokada Bolomboja. Na koš je krenuo Vord, ali odlično ga je zaustavio centar crveno-belih. Za sad jedino Hejs poentira za domaće.

3' - Sjajna kombinacija gostiju, Jago je bacio alej-up za Bolomboja koji je snažno zakucao i na taj način se upiasao u strelce.

2' -  Kalinić je pogodio trojku, Vord na drugoj strani nije vratio. Ipak, imao je domaćin drugi napad i poludistancu je pogodio Hejs.

1' - Prvi napad je imala Zvezda, a šut nije pogodio Kenan. Potom je faul napravio Majk Daum. Ni Pariz nije iskoristio prvi napad, pošto za tri poena nije bio precizan Utara.

Pariz meč počinje u sastavu: Ti Džej Šorts, Tajson Vord, Jakuba Utara, Mikael Jantunen i Kevarujus Hejs. Zvezda duel počinje u petorci: Jago dos Santos, Ajzea Kenan, Nikola Kalinić, Majk Daum i Džoel Bolomboj.

Uoči meča:

Crveno-beli su oslabljeni došli u glavni grad Francuske, pošto pravo nastupa nema Miloš Teodosić koji je zaradio suspenziju od dve utakmice u finišu prošle sezone.

Pariz je aktuelni šampion Evrokupa, dominantan je bio u tom takmičenju, ali trener Tomas Isalo je napustio ekipu i na njegovo mesto je stigao Tijago Spliter kome je ovo prvi samostalni angažman kao glavog šefa stručnog štaba.

Zvezda je iskusnija od rivala i sigurno bi to moglo da joj koristi na ovoj utakmici. Sa druge strane domaćin igra pred svojom publikom i sigurno je da želi da se pokaže u najboljem mogućem svetlu.

Podsetimo, prvak Srbije i ABA lige će u narednom kolu dočekati Baskoniju, dok će Pariz gostovati Armaniju.

BONUS VIDEO: KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

Pogledajte više