KAKVA PREMIJERA! Partizan "zgazio" Borac u prvom kolu ABA lige

Novosti online 25. 09. 2024. u 20:50 >> 20:51

Košarkaši Partizana savladali su Borac rezultaom 96:66 (24:19, 22:17, 31:12, 19:18) u prvom kolu ABA lige.

FOTO: M. Vukadinović

Navijači su konačno dočekali da Partizan započne sezonu i već u prvom poluvremenu 18 hiljada navijača pozdravilo je svoje nove ljubimce. Utakica je počela uzbudljivo i  vrlo čvrsto na obe strane i ni jedna ekipa nije uspevala da dođe do lakih poena. Seriju za crno-bele otvorio je Frenk Nilikina koji je pogodio u padu za tri poena i tim pogotkom uspeli su crno-beli da naprave mini seriju i steknu prvu prednost.

U drugoj četvrtini ušli su Sterling Braun i Karlik Džons koji su započeli "dalekometnu paljbu" i sa tri vezane trojke odveli crno-bele na dvocifrenu prednost. Nakon toga Valinskas je jedini uz Gagića igrao za ekipu Borca i oni su uspevali da održe kakvu takvu nadu za Čačane tokom druge deonice. Iako je Partizan imao i plus 13 tokom ovog kvaratala na kraju je na poluvrme otišao sa plus deset.

Treću deonicu u potpunosti je obeležio Isak Bonga. Nemac je kročivši na parket potpuno izdominirao svojom igrom. Asistirao je, pogađao za dva, za tri igrao sjajnu odbranu i pokrenuo seriju Partizana kojom je i rešeno pitanje pobednika. Kada je on stao Sterling Braun je nastavio i odveo crno-bele na čak plus 31. Borac je u prvih osam minuta postigao samo četiri poena, te je bilo jasno da su crno-beli na korak od prvog trijumfa u ovoj sezoni.

Poslednja četvrtina nije donela previše uzbuđenja. Valinskas je igrao za Borac i sjajno je pogađao, ali to nije bilo dovoljno da Borac ozbiljnije ugrozi Partizan već samo da smanji razliku i upiše koliko-toliko častan poraz u Beogradu.

Najefikasniji kod crno-belih bili su Karlik Džons sa 14, Dvejn Vašington sa 13, dok su Sterlig Braun i Isak Bonga su postigli po 11. Kod poraženih istakao se Đorđe Gagić sa 13, a Paulius Valinskas je sakupio 12.

Partizan će u narednom meču gostovati Spartaku u Subotici, dok će Borac dočekati Krku.

Partizan - Borac (24:19, 22:17, 31:12, 19:18)

Dvorana: "Beogradska Arena". Gledalaca: 18.302. Sudije: Milivoje Jovčić (Srbija), Tomislav Vovk (Hrvatska), Ivan Stefanović (Srbija).

Partizan: Dejvis 4, Lundebrg 8, K. Džons 14, Nilikina 9, Vašington 13, Koprivica 5, Nakić 2, Marinković 0, Pokuševski 11, Braun 11, Bonga 11, T. Džons 8.

Borac: Dejvidson 0, Boldvin 7, Radović 0, Pavićević 6, Nikolić 4, Jošilo 4, Ćurčić0, Furmanavičijus 10, Smit 10, Gagić 13, Manojlović 0, Valinskas 12.

Partizan - Borac 96:66 (24:19, 22:17, 31:12, 19:18)

Četvrta četvrtina:

40' - Kraj meča! Partizan je ubedljivo savladao Borac!

38' - Partizan mirno privodi kraju meč. Pokuševski i Vašington trenutno održavaju razliku za crno-bele.

36' - Sjajno zakucavanje Balše Koprivice. Uneo je Marka Jošila u koš i "posterizoivao" ga. Navijači se sjajno zabavljaju.

35' - Odgovorio je Pokuševski odmah nakon tajm auta za dva, potom i za tri i vraća Partizan na plus 25.

34' - Smit i Valinskas su pogodili za tri i smanjili su na minus 20, Željko Obradović vrlo ljut traži tajm aut.

32' - Brz odgovor Partizana preko Pokuševskog. Sjajno je pogodio mladi košarkaš sa poludistance, potom je i Koprivica izborio dva slobodna bacanja.

31' - Počela je poslednja deonica! Valinskas je pogodio za tri na samom početku, potom je pogodio i za dva i smanjio prednost crno-belih.

Treća četvrtina:

30' - Kraj treće deonice! Partizan je odigrao sjajni treći period i vodi plus 29. Crno-beli su ovaj period dobili 31:12.

29' - Namestio je ruku i Ife Lunberg! Pogađa za tri poena.

28' - Prve poene upisao je i Aleksej Pokuševski. Pokupio je "otpadak" pod košem i lako poentirao. Partizan vodi plus 31.

27' - Borac je postigao prve poene posle dugo vremena i to je tek četvrti koš za Čačane u trećoj deonici. Na drugoj strani radost je bila kratkog daha, jer je Džons pogodio na samom kraju napada.

26' - Ponovo je proradio Sterling Braun! Pogodak uz faul, a potom i trojka uz faul koji vode Partizan na plus 27.

25' - Dominira Isak Bonga! Sada je sjajno pronašao Džonsa koji je lagano poentirao. Nakon toga, sjajna odbrana i nova trojka Nemca.

23' - Pukla je odbrana Čačana i Bonga lako poentira na asistenciju Brauna. Raste prednost Partizana.

22' - Gagić je pogodio za Borac, ali opet Partizan ima odgovor preko Nilikine i to za tri! Ocokoljić ponovo mora da traži tajm aut.

21' - Počela je treća četvrtina! Partizan nije iskoristio prvi napad, ali je Bonga pogodio iz drugog pokušaja koji je zaradio nakon osvojene lopte.

Druga četvrtina:

20' - Kraj prvog poluvremena! Valinskas je pogodio za Borac u poslednjoj sekundi i na poluvreme ide sa minus deset.

19' - Boldvin je pogodio dva penala za Borac, ali Nilikina odmah odgovara.

18' - Sjajna veza Braun - Sterling i snažni centar pogađa za dva sa poludistance .

17' - Mini serija Borca od 4:0 ali je prednost crno-belih i dalje visoka.

16' - Dobra odbrana Partizana, a nakon toga i trojka Karlika Džonsa. Raste prednost Partizana.

15' - Sterling Braun je pogodio posle faula i vratio Partizan na plus deset. Nakon toga Braun je uzeo loptu i ponovo pogodio za tri. Borac traži tajm aut.

14' - Odmah Partizan ima odgovor. Isak Bonga je ušao u igru i odmah pogodio trojku.

14' - Borac je napravio seriju 5:0 i Željko Obradović je primoran da traži tajm aut.

13' - Karlik Džons pogađa bez većih problema. Partizan prvi put na meču ima dvocifrenu prednost.

12' - Ponovo pogađa Lunberg. Ovaj put sa polu distance i donosi crno-belima plus devet.

11' - Počela je druga četvrtina! Nastavlja se velika borba na obe strane parketa. Prve poene postigao je Balša Koprivica sa linije penala.

Prva četvrtina:

10' - Partizan je "zategao" u odbrani pred kraj četvrtine, ali je Borac uspeo da pronađe put do šuta i da pogodi za dva uz zvuk sirene. Kraj prve četvrtine.

9' - Posle tajm auta, pogodio je Marko Jošilo za Čačane, ali je potom na samom isteku napada trojkom odgovorio Ife Lumberg.

8' - Sterling Braun je ušao u igru i odmah pogodio za tri poena. Saša Ocokiljić, trener Čačana, mora da traži tajm aut.

8' - Borac je napravio seriju 4:0, ali odmah su crno-beli odgovorili preko Karlika Džonsa koji pogađa za tri.

6' - Mini seriju napravio je Vašington, najpre dva penala solo prodor i Partizan vodi 11:9.

5' - Borac je napravio mini seriju od 5:0 i preokrenuo, međutim Nilikina je odmah odgovorio trojkom. Nerešeno je 7:7.

3' - Vašington postiže nove poene za Partizan. Vode crno-beli 4:2

2' - Prve poene postigao je Borac preko Formanavičiusa. Poveo je Borac, ali je Dejvis odmah odgovorio i postigao prve poene za crno-bele u ovoj sezoni.

1' - Počela je utakmica! Još uvek nema pogodaka na obe strane.

Uoči meča:

Navijači Partizna dočekali su da njihovi ljubimci konačno istrče na parket u zvaničnoj utakmici. Potpuno novi tim predstaviće se navijačima protiv ekipe Borca, a "grobari" će na delu moći da vide Karlika Džonsa, Brendona Dejvisa, Sterling Brauna i mnoge druge novajlije. Partizan je imao prilično uspešan pripremni period u kojem su poraženi samo od ekipe Efesa, te su očekivanja pred početak nove sezone najveća moguća. Ipak crno-beli moraju biti na oprezu, jer je Crvena zvezda šokantno poražena od debitanta Dubaija, pa se može pretpostaviti da Željko Obradović neće dozvoliti opuštanje svojim igračima.

BONUS VIDEO: NA REPRERTOARU PESME PARTIZANA: Poznate kompozicije na "crno-beloj simfoniji"

Pogledajte više