AMAZONKE SA ĐETINJE: Film o užičkoj ženskoj košarci

N. J. 23. 09. 2024. u 10:40

U Gradskom kulturnom centru premijerno je prikazan je dokumentarac „Amazonke sa Đetinje, priča o prvom užičkom prvoligašu“: reč je o filmskoj posveti prvim trenerima, igračicama, reprezentativkama iz grada na Đetinji, autora Dragana Pejića.

GKC Užice/Privatna arhiva

Film je posvećen Radisavu Raku Subotiću, prvoj generaciji košarkašica koje su se plasirale u tadašnju prvu jugoslovensku ligu poznatim kao "Amazonke sa Đetinje" i drugim entuzijastima koji su stvarali i gradili užičku žensku košarku.

- Kroz brojne fotografije i dokumenta, kao i sećanja nekadašnjih i sadašnjih košarkašica i trenera "Sevojna" i naslednika "Plej ofa", mlađe generacije mogu se upoznati, a one starije podsetiti na istoriju ovog kluba od 1950. godine, kada je nastao pod imenom "Sloboda" – rekao je Pejić – Bio je izazov stvarati dokumentarac bez arhivskih snimaka, ali je veliko uživanje slušati sećanja i svedočanstva aktera. Snimali smo, jer sve nesnimljeno biva zaboravljeno.

Između ostalih, film beleži sećanja legendarnih užičkih košarkašica i reprezentativki: Mirjane Pejić - Janković, Mirjane Maksimović, Drinke Milović Marjanović, Vesne Jovanović, Milice Janković i drugih, ali i njihovih učitelja Blagoja Gukića, Milenka Subotića, Dragoša Kovačevića, Miodraga Dimitrijevića, Aleksandra Aćimovića, Sretena Đurića.

GKC Užice/Privatna arhiva

Film čini pet celina: Pionirke užičke košarke, Rakove bebe, Ponovo među najboljima, Novi uzlet Sevojna i Plej of. Scenario i režiju potpisuje sportski novinar Dragan Pejić, a producenti su Čedomir Petronijević i Ilija Petronijević.

Pogledajte više